Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Des de la conselleria s’estava donant una imatge falsa, com si no hi hagués cap conflicte”, explica Iñaki Aicart, de l’Assemblea de Docents de Mallorca, per explicar la vaga convocada ahir amb motiu de l’inici de curs a Mallorca i Formentera per l’assemblea, STEI, CCOO i UGT. El seguiment, segons l’Assemblea, el sindicat STEI o l’Associació de Directors, ha estat d’un 55%. El secretari autonòmic d’Educació, Guillem Estarellas, però, va assegurar que el seguiment havia estat d’un 11,5%, al que l’Assemblea de Docent va respondre publicant les dades desglossades per centres. “La conselleria fa un joc molt brut amb les dades i menteix un cop més”, lamenta Aicart.
La vaga d’aquest dilluns es convocava com a toc d’atenció per al govern de José Ramón Bauzà, per recordar-li que el conflicte obert fa un any amb tres setmanes de vaga indefinida no està tancat. Sobre la taula no hi ha només el model lingüístic, que també –”ens fan començar el curs amb uns projectes lingüístics que no han estat aprovats pels claustres, per motius pedagògics, en un 80% dels casos”, apunten els docents–, sinó molts conflictes laborals i pedagògics.
L’Assemblea de Docents denuncia que segueixen havent-hi directors expedientats “per haver seguit escrupolosament l’esperit democràtic del respecte a la comunitat educativa”, que hi ha més de 15 centres “amb una directiva imposada des de conselleria, amb rebuig dels claustres”, que les baixes no seran substituïdes fins al cap de 15 dies, i que hi ha recursos davant el Tribuna Superior de Justícia de les Illes Balears contra la política educativa del govern. Ja s’han decretat il·legals els serveis mínims imposats per la conselleria i el procés d’elecció d’inspectors, amb tribunals triats a dit.
Un curs de propostes
Els docents mallorquins, que van celebrar una assemblea massiva el passat 29 d’agost a porreres, es plantegen un projecte propositiu per al nou curs, de la mateixa manera que passa a Catalunya amb la ILP educativa. “En el primer trimestre ens posarem molt en el tema del pacte de l’educació, de fer propostes en positiu de cara a l’educació que volem”, explica Iñaki Aicart. “La plataforma Crida té la proposta d’escriure un llibre verd de l’educació, la gent d’Edu21 Menorca ens està convidant de participar-hi”, afegeix per apuntar algunes línies de treball.
“Enguany, que és un curs electoral, volem plantejar propostes de la comunitat educativa als diferents partits polítics”, diu Aicart. I tot i que la d’ahir va ser una jornada de vaga puntual, no descarten més mobilitzacions “de cara al tercer trimestre” si no hi ha resposta a les seves reivindicacions.