Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El ple del Parlament de Catalunya ha validat avui, amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris, el Decret Llei 10/2019, aprovat fa un mes pel Govern, i que permet la integració a la xarxa de la Generalitat de centres educatius fins ara de titularitat municipal o privada, sempre que compleixin dos requisits: que responguin a necessitats d’escolarització en centres públics (per tant, no s’adquiriran centres privats allà on aquesta demanda no existeixi), i que sigui el mateix centre qui ho demani (per tant, ha aclarit el conseller, el decret no permet nacionalitzar o expropiar centres privats).
En la presentació del projecte de decret, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anunciat que el decret respon a una necessitat ja que “dóna les eines per solventar una problemàtica, per solucionar les peticions del món local i de les escoles privades, i per respondre a les famílies amb la deguda atenció dels processos d’escolarització”. Bargalló ha citat alguns casos en els quals el decret s’aplicarà de forma molt immediata. En concret, s’ha referit a una mancomunitat de municipis que té dos centres de secundària que ha demanat que passin a la xarxa de la Generalitat; un centre d’educació especial d’un municipi de l’àrea metropolitana on “ens urgeixen el traspàs”, i més d’una desena de centres de titularitat privada, alguns cooperatius i d’altres d’ordes religioses, que estan a punt de tancar. D’aquests, només algun cas és difícil que es produeixi perquè no compleix el primer requisit, o, com el cas de les escoles Griselda, perquè no tenen un edifici en propietat. Pel que fa a la resta, segons senyalen fonts del Departament, hi ha negociacions que fa l’efecte que es podran tancar ràpidament, i d’altres que trigaran més.
L’únic d’aquests casos que ha transcendit ha estat el de l’escola d’educació especial Virolai, de Cornellà de Llobregat, ja que diversos diputats s’hi han referit posteriorment. Amb aquesta eina, ha dit Bargalló, el traspàs es podrà fer en un dia i no caldrà esperar un any, com va passar amb l’escola Sant Vicenç de Paül, situada al barri d’Hostafrancs, que va tancar les portes el curs passat davant la caiguda progressiva d’alumnat, i que les tornarà a obrir el curs vinent amb el nom d’Institut Escola Sants.
Bargalló ha defensat que el canvi de titularitat és també una mesura d’estalvi, ja que és més econòmic que instal·lar mòduls o construir centres nous, fet que “ens permet reduir la despesa pressupostària derivada d’instal·lar mòduls prefabricats. Al mateix temps, disposar de centres ja construïts també evita els problemes derivats de la limitació pressupostària per a les noves construccions”.
Pel que fa al traspàs del personal (docent i no docent), el decret preveu que es negociarà cas per cas amb els sindicats més representatius, si bé la intenció, segons Bargalló, és garantir l’estabilitat laboral i les condicions laborals. En canvi, ha afegit el conseller, el que necessàriament canviarà amb el canvi de titularitat és el projecte de centre, molt especialment en el cas de centres religiosos. Segons el conseller, “la direcció del centre nou serà una direcció pública, amb funcionaris del Departament que promouran, conjuntament amb la comunitat educativa, aquest projecte educatiu que evidentment no pot ser religiós”.
De la CUP al PP, tots els grups hi han votat a favor, si bé cadascun d’ells ha expressat alguna reserva. La CUP i els Comuns, per exemple, l’han trobat massa tímid. El PP i Cs han considerat que arriba tard, i han expressat el seu temor al fet que ampliar la xarxa pública no suposi “ampliar la xarxa d’adoctrinament”, mentre que en el cas del PSC ha advertit que estaran molt atents a la possible “socialització de les pèrdues” de centres privats, ja que una cosa és assumir la titularitat i una altra els deutes que arrossegui el centre.