La mobilització de les tècniques especialistes d’educació infantil, que va començar a finals de l’any passat, no ha servit per aturar els plans del Departament de regularitzar una situació anòmala (molts anys d’interinatge) per una via que no garanteix que les persones que actualment fan aquesta feina puguin conservar-la. Passat el periode de confinament, divendres passat el Departament d’Educació va publicar el DOGC una resolució per la qual es convoca aquest procés de selecció pel sistema de concurs oposició. No es fixa cap data, però es dona 20 dies hàbils a les interessades per presentar-s’hi.
Olga González, membre de la Plataforma d’Interines TEEI, explica que les integrants d’aquesta plataforma estan preparant impugnacions individuals contra aquestes oposicions, amb l’argument que es convoquen en frau de llei, ja que la major part de les persones que ocupen les places que surten a concurs fa molt més de tres anys que hi són. González, per exemple, fa més de deu anys que és la TEEI de l’Escola Sant Francesc D’Assís, de Sant Joan Despí. Com ja va explicar aquest diari, aquesta plataforma, sorgida arran de l’anunci de convocatòria d’aquestes oposicions, demana que les places de TEEI actualment existents es consolidin a través d’un procediment administratiu extraordinari. En un comunicat, la CGT ha donat el seu suport a la Plataforma d’Interines TEEI, anunciant també que empendrà mesures jurídiques per paralitzar aquestes oposicions.
De les 756 places que surten a concurs, 376 són “places PESCO” (places de consolidació, en les quals es valora molt l’experiència professional prèvia a l’administració), mentre que la resta de l’oferta es regeix per la norma general. En tots dos casos, però, primer s’ha de superar la prova, i després es valoren els mèrits. “Ens han dit sempre que no hem de patir, ja que qui no superi l’examen serà recol·locat en les places que quedin vacants, però veiem per exemple que a una graduada en magisteri se li donen 10 punts”, comenta González. La major part de TEEI vénen d’FP, i tenen el títol de grau superior en educació infantil.
El passat mes de juny el Parlament va aprovar una moció presentada pels grups de Catalunya en Comú Podem i CUP-Crida Constituent en la qual s’instava al Govern a ampliar les places de TEEI i de TIS (Tècniques d’Integració Social) i a transformar la vinculació laboral temporal de les TEEI i TIS actuals del Departament d’Educació per una altra “fixa i indefinida de forma directa, tal com indica la Sentència del Tribunal de Justícia de la UE de 19 de març de 2020”. A excepció de Ciutadans, que es va abstenir, la resta de grups hi van votar a favor, inclosos ERC (que controla Educació) i Junts x Catalunya (que controla la funció pública). Segons González, la CUP té també preparada una proposició de llei per a l’estabilització del personal interí de l’administració en frau de llei.