Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’obertura de la jornada va estar a càrrec de Dani Ocaña, coordinador de la Secretaria de Formació, i Iolanda Segura, portaveu del sindicat. En el seu discurs, van destacar la importància d’una formació continuada on participin tant delegades com afiliades i simpatitzants, i van reafirmar el compromís del sindicat amb els moviments socials, fent especial èmfasi en la lluita per la igualtat de gènere i en el compromís amb els feminismes.
La primera ponència, titulada “Acompanyament i promoció de la salut per a persones trans: Experiències i reptes”, va ser impartida pel Dr. Jordi Reviriego, metge especialista en medicina transgènere i treballador del programa Trànsit de l’Institut Català de la Salut. El Dr. Reviriego va exposar la seva tasca en l’acompanyament de les persones trans, desmitificant els discursos erronis i malintencionats sobre l’administració d’hormones a menors d’edat. Va destacar que l’acompanyament és holístic i inclou el suport psicològic i social, no només per a les persones trans sinó també per al seu entorn familiar i social.
Tot i els avanços aconseguits gràcies als moviments feministes, encara queda molt camí per recórrer, especialment en l’educació afectiva i sexual i en la lluita contra els discursos excloents
La segona ponència va ser a càrrec de Viki Moreno, antropòloga, docent i activista feminista, qui va fer un recorregut sobre l’estat de la coeducació a Catalunya. Moreno va analitzar els problemes persistents en la lluita per l’equitat i la igualtat de gènere en l’àmbit educatiu. Va destacar que, tot i els avanços aconseguits gràcies als moviments feministes, encara queda molt camí per recórrer, especialment en l’educació afectiva i sexual i en la lluita contra els discursos excloents.
La tercera ponència va estar a càrrec de Rosa Cañadell, docent, sindicalista i activista contra les polítiques educatives neoliberals. Cañadell va parlar del paper dels feminismes dins del sindicat USTEC-STEs (IAC) i va subratllar la importància de les perspectives feministes en els drets laborals i educatius. Va analitzar les accions i idees polítiques que el sindicat ha dut a terme en la seva trajectòria històrica en qüestions de gènere i socials.
A la tarda, representants de la Secretaria de Feminismes del sindicat STEILAS i del grup LGTBIQ+, Nagorre Iturrioz, Ane Azpetxea i Kepa Blazquez van explicar el rol crucial de la Secretaria de Feminismes dins del sindicat. Van destacar el paper clau que han jugat en l’organització de vagues feministes i en la mobilització per la igualtat de gènere, convertint-se en un referent per tot Euskadi. Van ressaltar la necessitat de lideratges feministes dins del sindicat i la coordinació amb el grup LGTBIQ+.
Finalment, es van realitzar dos grups de diàleg centrats en els feminismes des de l’acció sindical i en el model sindical feminista. Les persones participants van tenir l’oportunitat d’aportar les seves idees i dialogar sobre les perspectives i reptes futurs en la lluita per la igualtat de gènere dins dels sindicats.
Aquesta primera jornada de l’Escola d’Estiu d’USTEC-STEs va ser un èxit rotund, reflectint el compromís del sindicat amb la formació continuada i la integració de perspectives feministes en la seva lluita per una educació equitativa i igualitària.
És fonamental la creació d’espais oberts on es puguin debatre temes socials amb profunditat i rigor
En un món en constant canvi, on les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques evolucionen ràpidament, és fonamental la creació d’espais oberts on es puguin debatre temes socials amb profunditat i rigor. Les jornades com la celebrada per USTEC-STEs (IAC) no només permeten la reflexió i el debat sobre temes específics com els feminismes i la coeducació, sinó que també fomenten la participació activa de la comunitat en la construcció d’una societat més justa i menys desigual.
Aquests espais oberts són essencials perquè permeten la diversificació de veus i perspectives, donant veu a col·lectius sovint als marges o poc representats en els debats públics tradicionals. Això és crucial per a la construcció d’un discurs inclusiu que reflecteixi la complexitat i la diversitat de la societat.
Durant la primera jornada de l’Escola d’Estiu del sindicat USTEC-STEs (IAC) s’ha facilitat l’intercanvi d’idees i la construcció de coneixement col·lectiu, en un entorn on s’han pogut compartir experiències i opinions de manera respectuosa i oberta. El debat obert i la participació activa són pilars fonamentals per al funcionament democràtic del nostre sindicat.
A més, amb aquesta Escola d’Estiu, USTEC-STEs ha volgut combatre el pensament únic i els discursos excloents mancants de reflexió. La lluita antifeixista i inclusiva és una de les bases fonamentals del sindicat, i aquesta jornada ha demostrat el seu compromís amb aquests valors. En proporcionar una plataforma per al diàleg i la reflexió crítica, s’han enfortit les eines necessàries per resistir i contrarestar les narratives excloents que poden amenaçar la cohesió social i la igualtat.
Al setembre, es durà a terme la segona part de l’Escola d’Estiu, destinada a la reflexió sobre el model sindical i l’acció sindical en els temps actuals. Aquesta propera jornada promet ser una continuació del debat enriquidor i una oportunitat per aprofundir en les estratègies i accions necessàries per enfortir el moviment sindical en un context de canvis constants i desafiaments globals.
Per tot, la creació i foment d’espais oberts per al debat social són imprescindibles per avançar cap a una societat més equitativa, justa i democràtica. La primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs és un exemple excel·lent de com aquests espais poden contribuir a la reflexió, el debat i l’acció col·lectiva per abordar els reptes socials actuals. A mesura que continuem enfrontant-nos a desafiaments complexos, la importància d’aquests espais oberts només augmentarà, recordant-nos la necessitat constant d’escoltar, aprendre i actuar juntes per construir un futur millor per a tothom.
Us esperem al setembre!
1 comentari
un tema greu per l’etapa adolescent
https://diarieducacio.cat/trans/