Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiario.es
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) està a punt de posar en marxa un nou procediment per evitar fer fixos a centenars de treballadors: impedirà que els candidats inscrits en la seva borsa de treball i que hagin encadenat contractes durant 24 mesos dins dels últims trenta puguin ser elegibles per a un lloc durant quatre mesos. D’aquesta manera, l’organisme vol evitar que aquests treballadors adquireixin la condició d’indefinits. Es tracta, però, d’una estratègia que voreja la legalitat i que CCOO considera “una línia vermella”.
El CSIC és el major organisme públic d’investigació d’Espanya i des de fa mesos s’hi aplica un altre truc de dubtosa legalitat que CCOO estudia recórrer davant els tribunals: obliga a signar als investigadors responsables de projectes un document en el qual declaren que el personal que contracten fa tasques conjunturals, i no estructurals. Les dues estratègies persegueixen el mateix objectiu: protegir-se davant les demandes de treballadors que denuncien que els seus llocs de treball no eren, de facto, temporals.
Segons CCOO, hi ha aproximadament 280 persones a les quals els tribunals els han reconegut com a personal indefinit no fix del CSIC. “L’allau de demandes ha fet que Hisenda estigui estirant les orelles al Consell contínuament per aturar aquesta situació”, denuncia el secretari de CCOO al CSIC, Julio Pinto.
Fa unes setmanes, l’organisme va presentar davant els sindicats diverses propostes sobre la seva borsa d’ocupació, en la qual actualment hi han inscrites 16.000 persones. Entre elles, es trobava la seva intenció de no considerar candidata durant quatre mesos a qualsevol persona que estigués a prop d’adquirir la condició d’indefinida.
El sindicat ja ha expressat a l’organisme el seu rebuig a aquesta mesura, que el CSIC vol aplicar com més aviat millor i que ha enviat a la Direcció de Funció Pública del Ministeri d’Hisenda per al seu vistiplau. CCOO reclama que els responsables de l’organisme els donin tota la informació abans d’aplicar els nous criteris i valora convocar mobilitzacions per a desembre.
“Directament, aquestes persones no seran valorades per a qualsevol contracte que pugui sorgir, llevat que sigui en un altre centre, cosa que donada l’especialització d’aquest tipus de professionals és molt difícil. Considerem que és una cosa il·legal perquè s’està impedint l’accés a igualtat a l’ocupació. Xoca amb la Constitució”, resumeix juliol Pinto. Una altra de les crítiques a aquesta mesura és que perjudicarà als grups de recerca, ja que si els candidats més adequats per a un lloc han encadenat diversos contractes temporals, no es comptarà amb ells.
Plataforma d’afectats
Desenes de treballadors han creat, a més, la plataforma Afectats per la Borsa d’Ocupació del CSIC per denunciar aquesta situació. “Aquest no és un treball en el qual quan un treballador surt, entra un altre i comença la feina on es va quedar. Aquí hi ha línies d’investigació molt concretes i especialitzades i fins que algú entra i es xopa de tot poden passar mesos. Amb aquesta mesura, els investigadors responsables de projectes no els queda més remei que esperar quatre mesos o contracta-ne un altre perquè no poden esperar”, assenyala una treballadora que prefereix no identificar-se per por a represàlies.
Tant Comissions com la plataforma denuncien la precarietat laboral de l’organisme i la pèrdua i envelliment de la plantilla. “Els contractes per obra i servei permeten abordar tasques de durada i abast limitats, però el desenvolupament de les línies d’investigació exigeix una estabilitat en els grups de treball que entra en contradicció amb l’absència d’oferta d’ocupació pública estable i l’ús fraudulent i indiscriminat de la contractació per obra i servei “, afirmen.
Eldiario.es s’ha posat en contacte amb el CSIC, que fins al moment no ha fet declaracions al respecte.