Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El 7 d’abril, la data escollida per les Nacions Unides com a dia Mundial de la Salut, El Diari de la Sanitat compleix els seus primers cinc anys de vida. En l’acte fundacional, celebrat al vell recinte de l’Hospital de Sant Pau, es van sentir la veu de metgesses, de metges, de professionals de la infermeria, de científics, d’acadèmics… Tots reclamaven més temps, més recursos, més implicació de la societat per poder afrontar el repte de garantir el dret universal a la salut.
Cinc anys després, aquelles paraules cobren més sentit que mai. La pandèmia i la lluita dels sanitaris per preservar la salut dels ciutadans posa en evidència la justícia de les seves reivindicacions. En aquell acte, els representants de la Fundació Periodisme Plural, entitat sense ànim de lucre que edita, entre altres mitjans, El Diari de l’Educació i El Diari de la Sanitat, van expressar “el compromís en un periodisme independent i lliure, que estigui al servei de la comunitat que lluita en primera línia per defensar un dret tan essencial com és l’assistència sanitària”.
Ha estat un camí difícil, perquè durant aquests anys tots els focus, de la política, dels mitjans i d’una part considerable de l’opinió pública, han estat centrats en altres objectius. Els sanitaris, com deia l’últim editorial d’El Diari de la Sanitat, “han patit aquest oblit i malgrat tot, quan ha esclatat l’emergència més greu de les nostres vides, han donat un exemple de coratge i eficiència que no oblidarem mai”.
El Diari de la Sanitat dona testimoni d’aquesta lluita amb la primera revista que, coincidint amb el seu cinquè aniversari, edita la Fundació Periodisme Plural. Al llarg de 160 pàgines, la Revista DS reconstrueix la lluita de la comunitat sanitària contra el coronavirus. La publicació recull l’experiència de tots els estaments professionals implicats, des del personal d’ambulàncies, l’assistència primària, les residències, els centres sociosanitaris… fins als hospitals i les unitats de cures intensives.
Amb l’edició de la Revista DS, la Fundació Periodisme Plural obre una campanya de subscripcions, l’únic camí per garantir, especialment en l’àmbit de la sanitat, el futur d’un mitjà de comunicació independent i crític. La Revista DS pretén reforçar la implicació amb la comunitat sanitària iniciada fa ara cinc amb l’edició d’El Diari de la Sanitat.
La Fundació Periodisme Plural es va posar en marxa l’any 2012 i, des del primer dia, va centrar la seva atenció en la importància la sanitat pública, l’educació inclusiva i la dignitat en el treball. Tots els diaris que la Fundació ha creat en aquests anys (Catalunya Plural, El Diari de la Sanitat, El Diari de l’Educació, El Diari del Treball, El Diario de la Educación i la RevistaXQ) parteixen de la convicció que el periodisme també és un servei a la societat, i que té la responsabilitat cívica de contribuir a la defensa dels drets essencials.