Les administracions públiques dediquen cada cop menys fons a la recerca a Catalunya. Entre el 2010 i el 2012 (la dada més recent), un 87% menys. Això mostren les dades de l’informe d’enguany d’indicadors de recerca i innovació a les universitats públiques catalanes, que ha publicat aquest divendres l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que aplega les set universitats públiques catalanes i la Universitat Oberta de Catalunya.
Les universitats reivindiquen el seu paper perquè, tot i la gran retallada acumulada en els últims tres anys en què s’ha fet l’informe, continuen aglutinant més de la meitat de la producció científica de Catalunya en el període 2007-2011. No obstant, hi ha hagut certa davallada, del 57% al 51%.
El repte que marquen les conclusions de l’estudi és el de millorar la captació de fons europeus, perquè és l’únic àmbit on no hi ha aquesta dràstica retallada. El 7è Programa marc de la Comissió Europea és l’única font de finançament que ha augmentat, però els fons provinents d’administracions catalanes i espanyoles representen un 69% del finançament total.
Pel que fa a les universitats, cal destacar que la Pompeu Fabra és amb diferència el centre que més capta recursos en proporció al nombre d’investigadors. Per altra banda, la UOC, seguint la tònica de les universitats privades, és la que dedica una part més petita del seu pressupost a la recerca: el 2,3%.