Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“No volia marxar de Galícia sense expressar a Inditex la meva preocupació pel treball infantil”. Qui així parla és Ehsan Ullah Khan, activista pakistanès, president del Front d’Alliberament del Treball Forçat que ell mateix va fundar i coordinador nacional a Suècia de la Marxa Global. De visita al nostre país, on va participar en diversos debats i tertúlies, la multinacional tèxtil li va obrir les portes per escoltar les seves reivindicacions sobre les mesures de control i prevenció per evitar l’ús de nens i nenes, així com les males condicions laborals en el sud d’Àsia. I va aconseguir ficar-se en les entranyes del gegant per mostrar les seves inquietuds i reclamar-li que incrementi la seva vigilància davant les informacions –negades sempre per la companyia– i alguna sentència que l’assenyalen en ocasions com una de les firmes que empra subcontractes on les condicions laborals són més que millorables.
Ullah Khan, tal com ell mateix va explicar, es va reunir amb diversos empleats d’Inditex coneixedors del treball de l’empresa en el sud d’Àsia i va insistir en reclamar respecte als drets humans, a més de interessar-se pel control de les correctes condicions laborals dels treballadors dels tallers que fabriquen per a la multinacional. Acompanyat d’imatges i de la seva experiència personal de dotzenes d’anys contra el treball forçat, aquest històric activista no va dubtar a demanar un major control i en explicar-li a la companyia les seves vivències com a activista lluitador contra el treball forçat.
L’activista pakistanès sol denunciar el treball infantil que nombroses multinacionals tèxtils europees fan servir al sud d’Àsia i recorda que moltes d’elles, per exemple, fabricaven roba als tallers de Bangla Desh on hi va haver milers de morts després d’incendis que van treure a la llum importants deficiències i penoses condicions de treball per els operaris. Inditex va negar sempre estar vinculat amb qualsevol d’aquestes fàbriques en el moment dels sinistres i sol recordar que, per exemple en el cas de Rana Plaza –del qual ara s’acaba de complir el primer aniversari–, la relació amb el taller havia quedat trencada anys abans.
Segons es pot comprovar en les memòries de la companyia, i tal com destaca la pròpia Inditex, la companyia realitza més de 1.500 auditories externes i unes 700 internes cada any per assegurar-se que els tallers subcontractats compleixen amb els codis de conducta.
Però Ehsan Ullah Khan, igual que moltes ONG i moviments socials, consideren que queda molt per millorar. I per això va voler dir-ho a la cara a Inditex, que manté contactes freqüents amb diverses d’aquestes ONG i amb associacions com la Marxa Global. L’activista pakistanès va començar la seva lluita contra el treball forçat amb tan sols vint anys, entre amenaces i repressió. Va fundar el Front dels Treballadors dels Forns de Maó i va organitzar accions i manifestacions diverses, a més d’aportar assistència legal a favor dels drets humans dels operaris.
Després, per ampliar la seva lluita contra l’esclavitud laboral, Ullah Khan va fundar el Front d’ Alliberament del Treball Forçat i va ser detingut i torturat en diverses ocasions. A més, està obligat a viure exiliat fora del Pakistan des de 1995, després de l’assassinat d’Iqbal Masih, un dels nens esclaus als quals va alliberar i que es va convertir en un important lluitador pels drets humans i en “màrtir” amb tan sols dotze anys.
Malgrat que el cas obert contra ell per sedició va ser anul·lat el 2011, el govern del Pakistan no li ha permès tornar al país. Actualment, Ullah Khan és el coordinador nacional de la Marxa Global a Suècia i treballa, a través de diverses xarxes, contra el sistema de castes del sud d’Àsia.