Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    L’educació en temps de pobresa

    Rosa Cañadell

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El RALC, un ‘big data’ malaguanyat en la lluita per l’equitat?

    Reportatge
    El RALC, un ‘big data’ malaguanyat en la lluita per l’equitat?

    Víctor Sauradesembre 21, 20226 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El novembre de 2015, en temps d’Irene Rigau com a consellera d’Ensenyament, es va posar en marxa el RALC, sigles que responen a Registre d’Alumnes de Catalunya. Segons es va explicar aleshores, naixia com a “sistema que registra tot l’alumnat matriculat als centres educatius públics i privats d’ensenyaments reglats no universitaris que realitzen la seva activitat a Catalunya” i amb l’objectiu de “tenir una visió integrada per disposar del coneixement i la identificació de cada alumne, i que alhora permeti desenvolupar el seu dossier personal d’aprenentatge”.

    El curs 2022/23 és, doncs, el vuitè des de la posada en marxa del RALC. Des del curs 2021-2022 també s’hi inclou l’alumnat d’educació infantil de 0-3 anys, que se sumen als d’infantil de 2n cicle, primària, ESO, batxillerat, FP, Arts Plàstiques i disseny, Centres d’Educació Especial, PFI, IFE i plans de transició a la vida adulta. De moment no s’hi inclou l’alumnat de les escoles d’adults ni el de música, dansa, artístics superiors, esports i matrícules de l’IOC, però està previst que s’hi vagin incorporant.

    Amb el RALC, cada persona que entra dins del sistema rep un codi identificador únic, una mena de matrícula que l’acompanya al llarg de la seva escolaritat fins que surt del sistema. Conté dades identificatives (nom, DNI, sexe, data i país de naixement, municipi de residència, etc.), dades d’escolarització (curs, nivell, centre, altes i baixes de matrícula, si es té NESE, etc.) i dades acadèmiques (nota mitjana d’ESO, batxillerat, cicles i arts escèniques de grau mitjà, nota d’accés a les PAU, data de finalització dels estudis, etc.) Els responsables d’introduir tota aquesta informació són, sobretot, els centres educatius.

    Camps a omplir pels centres en l’estrena del RALC (captura de 2015) | Departament d’Educació

     

    Segons sostenen investigadors consultats per aquest diari, el RALC sobretot permet veure trajectòries. La individual de cada alumne, per descomptat, però si s’eleva al conjunt permet (o permetria) observar tendències i realitats sociològiques que fins ara no s’estan veient. Fins ara el RALC s’ha usat poc per estudis sociològics, en bona part a causa de la reticència de l’administració a donar-ne accés als investigadors. Un dels pocs casos va ser un estudi dels sociòlegs de la UAB Maribel García Gracia i Albert Sánchez-Gelabert, que amb una mostra de 74.000 alumnes que el curs 2016/17 feien 4t d’ESO van poder establir un vincle clar entre repetició de curs i abandonament prematur. “Amb una bona gestió analítica de big data, i creuades amb altres bases com les d’Hisenda, el RALC pot ser una eina fabulosa per les polítiques d’equitat”, asseguren aquests investigadors.

    Els alcaldes “no tenim dades”

    Fa més d’un any, el setembre de 2021, la Diputació de Barcelona presentava un programa batejat amb el nom de Noves Oportunitats Educatives 4.10, que persegueix la implicació dels municipis en la lluita contra l’abandonament escolar prematur, així com dotar-los d’eines per a l’acompanyament dels seus joves que hagin deixat d’estudiar. Per això, entre altres mesures, s’ha impulsat una plataforma tecnològica supramunicipal, a fi de compartir dades, entre les quals s’esperava que es poguessin incloure les del RALC. “Als alcaldes ens preocupa l’abandonament escolar, però no tenim dades del nostre municipi”, es lamentava en aquella ocasió Javi Silva, diputat de Joventut i alcalde de Polinyà.

    Malgrat que en aquell moment, l’aleshores diputat d’Educació, Alfredo Vega, es mostrava esperançat que aquestes dades es poguessin compartir, la realitat és que Educació ha decidit no fer-ho. La raó, segons argumenten fonts del Departament, és que la normativa de protecció de dades personal no ho permet. “El Reglament General Protecció de Dades de la UE determina que només amb una normativa amb rang de llei es poden compartir dades i per a objectius específics”, expliquen a aquest diari fonts del Departament.

    Interoperabilitat, transparència, bidireccionalitat

    La Diputació de Barcelona, en canvi, considera que en aquest cas ha de prevaldre la llei de transparència, que “obliga les administracions a compartir informació, pel principi d’interoperabilitat”, en paraules de la coordinadora de l’Àrea d’Educació, Teresa Sambola. L’actual diputat, Josep Monràs, recordava fa uns mesos que els municipis ja estan compartint dades dels seus serveis socials i les seves escoles bressol amb el Departament d’Educació, dades que són necessàries per a la millora en la detecció dels alumnes amb necessitats educatives abans que entrin al sistema per la porta d’Infantil 3, i en conseqüència reclamava “bidireccionalitat”. També durant la pandèmia administracions municipals i autonòmiques han compartit informació en l’àmbit sanitari, i se suposa que ho han fet sense transgredir la legalitat.

    A aquesta petició de la Diputació s’hi va afegir el passat novembre la Fundació Bofill, amb la presentació de l’informe Zero abandonament: una agenda de xoc contra l’abandonament escolar prematur a Catalunya, obra d’Elena Sintes, Miquel Àngel Alegre i Alejandro Montes. L’informe conté una proposta de pla de xoc per lluitar contra l’abandonament, amb un seguit de mesures entre les quals figura també el fet que les dades del RALC s’ampliïn i es puguin compartir amb els municipis.

    Per la seva banda, la LOMLOE, aprovada a finals de 2020, estableix que el ministeri i totes les comunitats autònomes han de disposar d’un número identificatiu per a cada alumne o alumna, i que això es farà “a fi de facilitar l’intercanvi de la informació rellevant, el seguiment de les trajectòries educatives individualitzades, incloent-hi les mesures educatives que si escau s’haguessin pogut aplicar, i atendre demandes de l’estadística estatal i internacional i de les estratègies europees per als sistemes d’educació i formació”. Per tant, preveu la interoperabilitat de les dades, si bé adverteix que “aquesta regulació atendrà la normativa relativa a la privacitat i protecció de dades personals”.

    APDCAT: “Cal un informe jurídic exhaustiu”

    Però es poden o no es poden compartir aquestes dades entre administracions públiques? La pregunta l’ha traslladat aquest diari a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), que és l’organisme públic independent que, entre altres competències, té el deure de “controlar i garantir l’aplicació del Reglament general de protecció de dades”. I la seva resposta és que no es tracta d’un tema fàcil que es pugui despatxar de qualsevol manera. Segons assegura una portaveu de l’APDCAT, tot plegat “requereix una anàlisi profunda de la legislació i un estudi del cas concret. Implicaria elaborar un informe jurídic exhaustiu per poder-ho respondre de manera precisa, cosa que requereix molt de temps i recursos, i no hi ha problema a fer-lo i difondre’l quan les entitats implicades ens ho demanin”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    abandonament escolar Dades estadístiques diputació de barcelona Equitat educativa RALC sociologia
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    De 0 a 6 com menys pantalles millor, el consell de sanitaris i comunicadors a les famílies
    Next Article
    Opinió
    Innovació educativa… què és?
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La Diputació de Barcelona s’adhereix al Consorci per a la Normalització Lingüística

    maig 29, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Opinió
    El perill d’un concert sense perill

    febrer 28, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}