Fa més d’un any que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a petició de diverses famílies, va ordenar que a les escoles catalanes s’havia d’impartir almenys un 25% de classes en castellà si un sol alumne ho demanava. La Generalitat va recórrer al Tribunal Suprem al·legant que es tractaca d’una invasió de competències, i per la seva banda algunes famílies també van presentar un recurs, demanant que s’establís un 50% de castellà. Davant això, el Suprem ha sentenciat ara que li sembla “raonable” fixar un 25% de castellà com a llengua vehicular, una proporció que comportaria impartir amb aquesta llengua la classe de castellà i una altra assignatura troncal.
El Suprem avala d’aquesta manera la decisió del TSJC el mes de gener passat. “El tribunal ha hagut de suplir l’incompliment de l’Administració, que ha desatès els successius requeriments efectuats per la sala per executar la sentència”, exposa el Suprem, en referència a la sentència que ja considerava que aquest 25% de castellà era el mínim que s’havia d’incorporar per complir amb la llei.
Aquestes dues sentències del Suprem responen a dos casos als quals, segons la Generalitat, ja s’ha garantit el 25% de castellà. A més, revela que en un dels dos “la mesura ja no és d’aplicació, perquè l’alumne ja no cursa l’ensenyament obligatori”.
Les sentències admeten que el català no està normalitzat
Els textos judicials tenen data de 23 i 28 d’abril, dies abans que l’Advocacia de l’Estat es dirigís al TSJC per demanar que es repeteixin les preinscripcions escolars amb l’objectiu de que les famílies puguin escollir escolarització en castellà per als seus fills. Aquest recurs del Govern espanyol va en la mateixa línia que les sentències judicials, que és la d’introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes, una mesura que suposaria la fi del model d’immersió lingüística vigent a Catalunya en els darrers 30 anys.
Amb aquesta decisió, el Suprem no només rebutja el recurs de la Generalitat, sinó també el dels pares demandants, que exigien un 50% de castellà. El tribunal constata que el 25% és “raonable i proporcionat”, i es nega a otorgar més pes al castellà perquè considera que “l’objectiu de normalització lingüística” no ha sigut assolit “plenament” a Catalunya, i que per tant no es pot donar el mateix pes a totes dues llengües.
Rigau els considera casos particulars que no afecten el sistema
La resolució ha agafat per sorpresa la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, mentre presentava l’oferta d’estudis postobligatoris per al proper curs. Rigau ha respost que en qualsevol cas es tracta de dues sentències que fan referència a dos casos particulars que “no tenen impacte sobre tot el sistema”. Encara que sí que obren la porta a altres famílies a exigir més castellà per als seus fills. La Generalitat, mentre esperava aquesta resposta al seu recurs, ja es va veure obligada a aplicar el 25% de castellà en alguns casos concrets -en d’altres la sentència arribava quan els alumnes demandants ja havien acabat la seva etapa a l’escola-.
Les decisions judicials han topat en els darrers mesos no només amb l’oposició frontal de la Generalitat, sinó també amb la dels principals partits polítics i dels actors de la comunitat educativa catalana.