Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Envelliment de la plantilla i dèficit d’inversió, les altres ‘singularitats’ de la universitat catalana

    Actualitat
    Envelliment de la plantilla i dèficit d’inversió, les altres ‘singularitats’ de la universitat catalana

    Redacciójuny 21, 20224 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, amb alguns rectors durant el Saló de l'Ensenyament | Foto: Govern
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’Observatori del Sistema Universitari (OSU) ha presentat aquest dimarts l’informe La singularitat del Sistema Universitari Català, en el qual s’analitzen les principals magnituds del sistema que conformen les dotze universitats catalanes, de les quals 7 són públiques i 5 privades, si bé pràcticament el 88% dels estudiants estan matriculats en una pública. L’informe l’han elaborat Vera Sacristán, presidenta de l’OSU, i Albert Corominas, catedràtic emèrit de la UPC, amb dades del sistema públic (“el privat és molt opac”, han afirmat) i apunta algunes virtuts del sistema, a la vegada que assenyala un seguit de “problemes que requereixen correccions profundes”.

    Segons Sacristán, la necessitat d’elaborar aquest informe va sorgir d’escoltar com la consellera d’Universitats, Gemma Geis, es referia recentment, parlant sobre la futura LOSU (Llei Orgànica del Sistema Universitari), a la necessitat de “preservar la singularitat del sistema universitari català i els seus trets característics”.

    Entre els principals problemes que apunta l’informe hi ha la baixa taxa d’escolarització universitària, de les més baixes de l’Estat, una oferta de graus i màsters “excessiva” (la qual representa un malbaratament de recursos) i, molt especialment, un “finançament públic escàs i preus encara alts”. Catalunya és la segona comunitat de l’Estat que menys diners aporta per estudiant, només superada per Madrid, i és també la comunitat amb els preus més cars, ja que les retallades pressupostàries del passat es van mig compensar amb un increment de taxes, que malgrat haver-se rebaixat en els últims dos anys no ho han fet amb la mateixa contundència que altres comunitats.

    Amb dades de 2019, el percentatge del PIB que Catalunya va destinar al seu sistema universitari va ser del 0,38%, un dels més baixos de l’Estat, només pel davant de Navarra i Balears. La futura LOSU establirà que aquesta inversió ha de ser de l’1%, un percentatge al qual cap comunitat arribava l’any 2019, si bé n’hi havia algunes, com Andalusia (0,89%) i País Valencià (0,80%) que s’hi apropaven.

    A banda, l’informe també assenyala que la composició social de l’estudiantat està fortament desequilibrada a favor d’orígens de major nivell acadèmic i socioeconòmic, un aspecte que també apuntava l’estudi de la Xarxa Vives presentat fa unes setmanes.

    Falta de relleu generacional

    L’altre aspecte més preocupant que descriu l’informe és el de l’envelliment de les plantilles de PDI (personal docent investigador) i la falta de relleu generacional. Els autors han comparats les franges d’edat del PDI actualment (curs 2020-21) amb les del curs 2004-05. El resultat és que fa setze anys el 35,9% de la plantilla tenia més de 50 anys, mentre que actualment aquest percentatge s’eleva al 50,9%. L’informe apunta que si la comparació no es fa entre persones sinó en hores de dedicació aquesta diferència s’accentua encara més, la qual cosa s’explica perquè la contractació temporal i a temps parcial recau especialment en el professorat més jove.

    Les diverses formes que ha tingut la universitat de contractar personal, l’abús de la temporalitat, i sobretot la caiguda fins arribar a zero en la contractació de personal ajudant durant els anys de la gran crisi expliquen aquesta falta de relleu generacional. A banda, Catalunya té la ràtio d’estudiants per professors més alta de tot l’Estat.

    A la vegada, però, els autors no deixen de constatar “el prestigi del sistema, la molt alta productivitat en recerca i el pes significatiu de les activitats de transferència”, a partir de diversos indicadors, com les publicacions que figuren en el Web of Science o els ingressos per contractes I+D i consultories de les diferents universitats de cada comunitat, dos rànquings clarament liderats per Catalunya. Però els autors alerten que aquesta situació no és deguda a cap “miracle”, expressió va fer servir el rector d’una universitat no fa gaire, sinó que, segons escriuen, “és fruit de la motivació i la dedicació del personal, del qual no es pot esperar que pugui mantenir indefinidament un esforç com el que ha estat duent a terme aquests darrers anys i que certament no podrà fer el que es vagi jubilant forçosament, per raó d’edat, o voluntàriament, quan compleixi les condicions per tenir-hi dret”.

    Per això, es pregunten fins a quan es podrà aguantar aquest prestigi. “Més enllà de discursos genèrics autocomplaents -conclou l’informe-, el sistema universitari català presenta prou problemes significatius per justificar una reflexió i un debat sobre el seu paper en la nostra societat i els seus trets característics. Segur que alguns s’han de preservar. Però no és menys cert que n’hi ha que requereixen correccions profundes i, en alguns casos, ràpides, sense les quals es pot témer que els trets positius que predominen en les seves activitats pateixin un deteriorament significatiu en poc temps”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    accés a la universitat LOSU Observatori del Sistema Universitari Vera Sacristán
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    L’escola d’estiu, una institució pedagògica
    Next Article
    Opinió
    Pressió estètica: a les xarxes, al carrer, a l’escola
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Anàlisi
    Què es pot fer per augmentar l’assistència dels universitaris a les aules?

    juny 30, 2025

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}