Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Estimats Reis Mags, aquest any demanaré la joguina més llesta del món

    Liliana Arroyodesembre 23, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Estimats Reis Mags,

    Un altre cop arriba desembre i aquí estic escrivint la carta amb els meus desitjos per aquest Nadal. A casa sempre m’han dit que he de portar-me bé, perquè si no tindré carbó. Però aquesta norma del portar-se bé no sempre es compleix: a vegades hi ha nens molt bons que estan sense joguines i hi ha nens que haurien d’aprendre a portar-se millor i es passen les vacances desembolicant paquets. El joc no hauria de ser un premi ni un càstig, ni les joguines un termòmetre de l’obediència. Jugar és un dret, però no calen objectes cars ni sofisticats. Vosaltres que repartiu joguines pel món, a veure si també podeu ajudar-me a portar l’ideal d’entorns de joc lliures i sans per a tothom.

    Doncs bé, tornem a les joguines intel·ligents. Ara que amb internet totes les coses es tornen llestes (les televisions, els mòbils, fins i tot els cotxes!), aquest any em plantejo demanar la joguina més llest del món. Per això he estat parlant amb alguns amics que van demanar joguines intel·ligents l’any passat, a veure què tal els ha anat. La majoria d’aquestes joguines són xerraires perquè inclouen un chatbot o robot de conversa. Diuen que són robots que aprenen i es fan més intel·ligents a mesura que juguem amb ells, però en realitat uns busquen les respostes a Viquipèdia i d’altres graven les nostres preguntes i les envien a una central perquè els senyors de Nuance ens escoltin i preparin una resposta adequada.

    Per exemple, la Maria em va dir que el seu Hello Barbie escoltava atentament tot el que li deia i ho pujava al núvol de Mattel. Doncs home, si jo li expliqués un secret no m’agradaria que quedés gravat per allà! També em va dir que quan ella i el seu germà Marcos jugaven amb la nina van estar rient molta estona perquè li van preguntar si li agradava anar a l’escola i ella va respondre que era més divertit parlar de moda. Almenys aquesta Barbie només escoltava quan li premies el botó, perquè ara el que es porta són joguines que estan connectades tota l’estona, estiguis o no jugant.

    A en Joan i l’Anna, els bessons, els encanten els acudits i per això es van demanar un i-Que. Aquest robot, a més, més sembla que tingui les respostes de tot: tu li preguntes el que vulguis i ell sap trobar qualsevol cosa a internet. Van començar a usar-lo per a tot, fins i tot per fer els deures! Era tan còmode anar preguntant i ja està… Fins que un dia, de cop i volta, a l’i-Que li va donar per espiar-los. Sembla ser que algú va interferir el senyal de Bluetooth –un hacker, diuen, a 12 metres de distància– i es va convertir en un micròfon de tot el que passava al seu voltant. Sort que normalment el tenen guardat a l’armari, perquè si el tinguessin al menjador s’assabentaria de tot el que diu la família cada nit durant el sopar!

    Finalment vaig preguntar als meus veïns sobre la seva experiència amb la Cayla, una nina superllesta també. Té una base de dades de respostes que creix cada dia, i fins i tot té gustos propis. A ells els ha parlat de les seves pel·lícules preferides i de les seves marques de xocolata favorites. El primer dia els va fer riure molt, però la seva mare els va dir que això no era gaire graciós, perquè el que estaven fent eren anuncis. Un tipus de publicitat subliminal que es cola als jocs dels nens, convidant-los a normalitzar aquest tipus de missatges.

    També me’n vaig anar a una escola bressol, perquè vaig escoltar que algunes universitats espanyoles estaven desenvolupant joguines amb sensors incorporats per detectar problemes de desenvolupament a edats molt primerenques. I sí, tenien en un raconet una torre de cubs que detectaven el moviment, la pressió i l’acceleració i a partir d’aquests paràmetres podien alertar de dificultats motores. Això és un bon ús, vaig pensar… encara que no sé si amagar sensors ja des dels sonalls és una bona forma de començar a introduir-los en el joc a la vegada que en un entorn absolutament vigilat i panòptic.

    Per saber si tot això havia passat en altres cases i als altres nens del món, vaig decidir investigar una mica més. I vaig arribar a un informe d’una espècie d’organització de consumidors de Noruega. Van tenir la paciència de fer un llarg informe sobre les característiques d’aquestes joguines intel·ligents. Dues cosetes em van cridar l’atenció d’aquest informe: una, la quantitat d’empreses involucrades en desenvolupar aquestes joguines connectades; i una altra, que aquest tipus d’objectes no compleixen amb la normativa europea de protecció dels consumidors, especialment pel que fa al dret a la privacitat.

    En definitiva, m’ho penso millor i aquest any de moment no vull joguines connectades. No les vull fins que siguin intel·ligents de veritat i em permetin portar la imaginació més enllà del que la puc portar amb el joc simbòlic. No m’interessen aquestes joguines mentre elles siguin els que portin la veu cantant –mai millor dit– del joc. Les ganes de jugar les posen els nens, i el dret a experimentar, provar i desenvolupar-se cognitivament en llibertat i sense que ningú els faci servir com a conillets d’índies, no es pot posar en dubte.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    dades joc joguines nadal noves tecnologies opinió Privacitat reis macs
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    El pressupost en educació, ara com ara, no està adreçat a revertir les retallades ni la segregació
    Next Article
    Actualitat
    ‘Una nit a la uni’: un videojoc que transcorre dins la Universitat de Barcelona
    Liliana Arroyo

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}