Un centenar de famílies i sindicats s’han concentrat aquest dimarts davant la Conselleria d’Educació per reclamar el desplegament del decret de l’escola inclusiva aprovat el 2017 pel parlament de Catalunya, així com més recursos per a l’alumnat amb necessitats especials.
La protesta ha estat la resposta a les recents declaracions de la directora general d’Educació Inclusiva, Laia Asso, segons les quals el Departament no podia augmentar les hores de monitorització de suport perquè s’havia “petat” el pressupost.
De fet, la concentració ha estat convocada per la coordinadora de famílies organitzades ‘Petem la Via Augusta’, en relació al carrer on es troba el Departament i el qual han tallat durant el matí al crit de ‘Sense inversió, no hi ha inclusió’, ‘Peti qui peti, escola inclusiva’, o ‘Acabem amb el capacitisme’. Entre les pancartes, es podia llegir ‘Petem-ho tot per la inclusió’, ‘No tinc vetllador/a’ o ‘Laia dimissió’.
Dret a l’educació
Les famílies han mostrat el seu cansament per haver de lluitar per garantir el dret a l’educació dels fills i filles i exigeixen un pla urgent amb els fons econòmics necessaris per desplegar el decret que preveu que aquest alumnat vagi a l’escola ordinària.
En un comunicat conjunt, indiquen que la “inacció” del Govern ha motivat la mobilització: “El Departament d’Educació no vetlla perquè els centres educatius disposin dels recursos necessaris per atendre la diversitat, així com de formació a tots els centres i professionals, a fi de garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats”.
“Cansades d’haver de lluitar constantment per garantir el dret a l’educació de les nostres filles i fills, exigim a la MHC Anna Simó Castelló el desplegament del Decret 150/2017, amb una dotació pressupostària que garanteixi, sense mitges tintes, l’atenció de l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu”, afegeixen.
Han lliurat una carta a la directora general en què volen “visibilitzar el malestar creixent entre les famílies” i critiquen “la inacció dels successius governs de la Generalitat a l’hora de desplegar el Decret d’Escola Inclusiva”.
Demandes
Per tot això, famílies i sindicats exigeixen el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat pel que fa a l’educació (article 24) per tal de “no negar a cap infant els recursos públics que necessita per a la seva educació”.
Així mateix, recorden que la Llei d’Educació de Catalunya 12/2009, de 25 de juliol, assenyala que s’ha de destinar el 6% del PIB a l’educació.
També insisteixen en la necessitat de posar en marxa “un pla d’acció urgent, amb dotació econòmica, sobre el desplegament del decret d’escola Inclusiva, a fi que es garanteixi la participació de tot l’alumnat en condicions d’equitat i igualtat d’oportunitats durant l’horari lectiu i no lectiu al centre educatiu (menjador, sortides, colònies, lleure)”.
Per últim, volen “la internalització de les vetlladores per posar fi a la precarització i en molts casos fragmentació entre diversos centres educatius” perquè “el govern de Catalunya no pot continuar deixant enrere als més vulnerables i permetre la seva segregació”.
Han signat el manifest USTEC, UGT, CCOO, CGT, Associació Catalana d’Infermeria i Salut Escolar, Sindicat de Mares en la Diversitat Funcional, Associació de Diatetis de Catalunya, Plataforma Infermera Escolar, Entretots, Ecom i l’Associació en Defensa dels Drets de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual.