Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    La caponera de Cusmají, una acció solidària de la Floresta amb Nicaragua

    Ramon Piqué i Pere Lechaabril 11, 20244 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Projecte Caponera | Cedida
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Una caponera és un vehicle de tres rodes que s’utilitza com a mitjà de transport de persones en moltes parts del món. Hi caben fins a cinc persones comptant el conductor i és un recurs molt popular per moure’s entre distàncies no massa llargues. A Nicaragua les caponeres acostumen a estar pintades d’un color vermellós.

    Cusmají és una comunitat camperola que pertany al municipi de Palacagüina ubicada a uns 10 kilòmetres del centre del poble. Tot i ser una comunitat petita disposa d’una escola de primària, un escola que proporciona menjar als alumnes, una manera d’assegurar l’educació fins als dotze anys tenint en compte la migradesa de recursos de moltes famílies. Els infants que volen continuar estudiant després de la primària han d’anar a l’institut, a Palacagüina, i per fer-ho han de recórrer la distància que els separa desplaçant-se a peu o en bicicleta per camins de terra. Aquesta dificultat de mobilitat fa que hi hagi alumnes que no continuïn estudiant o que ho facin de manera molt precària.

    L’any 2017, un grup de veïnes i veïns de la Floresta, barri ubicat a la Serralada de Collserola, engeguen una acció solidària per aconseguir que durant el curs escolar una caponera reculli cada dia els infants de Cusmají i els porti a l’institut de Palacagüina, i un cop acabada la classe els retorni a la comunitat. Es tractava de facilitar la continuïtat dels estudis, conscients que la formació és una de les millors eines de superació individual i col·lectiva, especialment en contextos amb una economia precària. Les persones que van posar en marxa la iniciativa al barri tenien clar que només podria tenir èxit si s’interpel·lava el conjunt de florestanes i florestans. Partien del convenciment que era un projecte que podia tenir impacte en la vida d’aquells infants i en la de les seves famílies, però alhora també estaven convençudes que una acció solidària com aquesta també ajudava a cohesionar i empoderar les veïnes i veïns de la Floresta.

    Ells ho explicaven amb aquestes paraules: “La solidaritat és un dels valors humans més poderosos en tant que es fonamenta en una visió igualitària de les persones. Implica reconèixer els drets dels altres i actuar en conseqüència. La solidaritat, per tant, no és caritat. Davant les ideologies inspirades en principis autoritaris, que centren el seu discurs i la seva acció en la discriminació i la negació dels drets, la solidaritat és l’eina més poderosa per combatre les injustícies i transformar el món. Davant les contradiccions, davant els dubtes, el repte és trobar raons per avançar i rebutjar aquelles altres que ens paralitzen.”

    La caponera no és només un mitjà de transport, és una eina de transformació

    Set anys després de la posada en marxa del projecte Caponera, nom amb què és conegut a la Floresta, el col·lectiu de persones que el vam posar en marxa continuem alçant la bandera de la solidaritat. Al llarg d’aquests anys hem pogut veure com aquells infants que han continuat els estudis a l’institut de Palacagüina no només ho han fet en unes condicions millors pel que fa a la mobilitat sinó que en alguns casos fins i tot se’ls ha obert l’oportunitat de continuar els seus estudis a la universitat.

    Econòmicament el projecte es finança per aportacions de veïnes i veïns que cada any per Nadal participen d’una llumeneta amb productes donats per establiments del barri. Un finançament que es complementa amb aportacions d’un euro mensual recollides a través de la plataforma Teaming, en un projecte que duu per nom: “La Floresta solidària: Projecte Caponera“. Qualsevol ajut és benvingut, podeu fer-ho a través del web: https://www.teaming.net/laflorestasolidariaprojectecaponera.

    El pedagog brasiler Paulo Freire defensava que l’educació pot ser una via de canvi, un camí cap a la llibertat per a persones amb pocs recursos, analfabetes, persones que ell denomina excloses i oprimides. Per a nosaltres, florestanes i florestans, la caponera no és només un mitjà de transport, és una eina de transformació. Quan hem hagut d’explicar el projecte Caponera en alguns espais no hem dubtat en fer nostra la màxima que diu que “cal pensar en gran i actuar en petit”, perquè expressa molt bé el sentit de les persones implicades en aquesta iniciativa.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Desigualtats socials nicaragua Projecte educatiu solidaritat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleRafael Merino: “L’FP té tres funcions: econòmica, educativa i social”
    Next Article
    Actualitat
    Neix RETO, una plataforma educativa col·laborativa per fomentar la justícia global
    Ramon Piqué i Pere Lecha

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025

    Opinió
    El bullying que no fa soroll

    maig 16, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}