Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest és un article publicat a eldiariocv
Primer va crear un problema i després, amb l’ajuda de la banca, intenta resoldre’l. La Generalitat valenciana, que ha apujat les taxes universitàries fins a un 40% des de l’inici de la crisi, acaba d’anunciar que avalarà préstecs a estudiants d’ensenyaments superior per valor de fins a 9.000 euros a un interès del 6%.
La mesura, anunciada a bombo i platerets, s’ha acordat amb fins a quatre bancs: Sabadell CAM, BBVA, La Caixa i Cajamar. Aquests, sempre amb l’aval primer dels tutors, han de prestar fins a 6.000 euros en una carrera de quatre anys, 7.500 per la de cinc i 9.000 per a la de sis.
En el cas d’un postgrau, es poden demanar fins a 2.750 euros per any i no més de dues anualitats. Tots els préstecs seran avalats per la Generalitat, de la qual, pel que sembla, els bancs se’n fien tot i estar en fallida i amb el dèficit disparat.
La mesura pretén concedir finançament a aquells estudiants que no poden pagar-se la seva educació. L’accés a la universitat, tot i que la major part d’una carrera es paga amb fons públics, s’ha encarit notablement. Fins a un 40% a la Comunitat Valenciana, on la Generalitat deu 800 milions d’euros a les universitats.
“Demanem tornar als preus d’abans de la crisi”, ha dit el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, que creu que la mesura no pot substituir les beques, un 50% de les quals perilla per les retallades del Ministeri d’Educació.
Als Estats Units, on el finançament privat dels estudis universitaris és habitual, es parla obertament de la bombolla universitària: estudiants que no poden tornar els enormes crèdits sol·licitats. Al País Valencià, les xifres per sol·licitar són menors, però també és veritat que alguns estudis apunten que ser llicenciat no et garanteix ni un ocupació de per vida ni un sou elevat.