Baralles, insults, aïllament, bullying…aquestes són situacions que es donen sovint a les escoles. De vegades, més inclús del que es pensa. Tant és així que aquestes vexacions arriben a afectar a 150 milions de nens i nenes arreu del món. Aquesta xifra es tradueix en la meitat de joves d’entre 13 i 15 anys que afirmen haver estat víctimes de violència a -o al voltant de- l’escola. Així ho afirma el darrer informe publicat per Unicef: Una lección diària: #STOPViolenciaInfantil en las escuelas, que recorda que “la violència sembla inevitable, però no ho és”.
Així, tal com assegura l’informe, aquestes mostres de violència es donen de manera transversal a tots els països del món, independentment del seu grau de desenvolupament. “L’escola no és tan segura com hauria de ser, ja sigui pel bullying i vexacions realitzades pels companys o pels càstigs físics que en determinats casos es donen per part dels mestres”, afirmen des de l’organització. I és que són 720 milions de nens els que viuen en països en els que el càstig físic no està totalment prohibit, tal com revela l’informe.
Aquestes mostres de violència o assetjament que es donen sovint, poden arribar a passar a plans més greus: un terç dels estudiants d’entre 13 i 15 anys s’ha sentit assetjat i s’ha vist enmig de baralles físiques. En la mateixa línia, el 30% dels estudiants de 39 “països industrialitzats” reconeixen haver assetjat altres companys. “Les situacions de violència afecten a l’aprenentatge a curt termini i a la llarga poden provocar depressió, ansietat i, inclús, derivar en suïcidi, en casos molt extrems”, es lamenta la directora executiva d’Unicef, Henrietta H. Fore.
Espanya, el tercer país millor posicionat
L’estat espanyol és el tercer país amb menor índex de violència. Tot i això, Unicef destaca que, segons les darreres dades recollides (2014) el 16’7% de joves havia manifestat haver sofert assetjament escolar i un terç ha estat involucrat en una baralla en el darrer any. “L’escola ha de ser un indret segur; a Espanya tenim una gran oportunitat per a aprovar la Llei integral per a l’Erradicació de la Violència contra la Infància”, assenyala Javier Martos, director executiu d’Unicef Espanya.