Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La UB relata en un comunicat que el 9 de juliol passat es va reunir amb les advocades que van canalitzar la denúncia en quatre mitjans de comunicació de conductes relacionades amb assetjament laboral i sexual de fins a 14 dones per part del catedràtic emèrit Ramón Flecha.
Després d’aquesta reunió, l’11 de juliol “va rebre la denúncia formal d’aquestes advocades, on es relaten una sèrie de conductes molt greus per part de CREA, del seu líder i d’altres membres d’aquest grup”. La Universitat no explicita quines són aquestes acusacions, com tampoc si es tracta de casos recents o dels ja denunciats i desestimats al seu moment de 2004 i 2016.
En qualsevol cas, el text assegura que «11 persones descriuen conductes de caràcter sexual, vexatòries i intimidatòries que no només són intolerables i contràries al Codi Ètic de la Universitat, sinó que, si es confirmen, podrien ser delictives».
A partir d’aquest moment, la UB explica que es posen en marxa diferents actuacions «per dilucidar els fets denunciats». S’ha obert una investigació en què s’ha activat una informació prèvia amb què demanar informació «amb les màximes garanties de defensa dels drets de les parts implicades, de confidencialitat i protecció a les víctimes».
La investigació la farà una comissió de tres persones expertes entre les quals, en qualsevol cas, hi haurà dues dones com a mínim. «Estarà integrada per tres especialistes, interns o externs a la Universitat de Barcelona, amb formació específica en violència de gènere i assetjament institucional».
En paral·lel, la Universitat de Barcelona ha suspès cautelarment Ramón Flecha de totes les funcions que tingués a la institució.
A més, ja s’havien pres altres mesures com la suspensió del European Conference on Domestic Violence, organitzat en part pel CREA. També s’ha desvinculat a la web del grup i als correus electrònics del domini ub.edu. «Es corregeix així, diu la UB, una situació totalment anòmala que s’estava donant des del 2020, quan CREA va deixar de formar part de la Universitat de Barcelona».
Finalment, la UB no participarà institucionalment de cap activitat vinculada amb CREA o amb les persones que han estat denunciades i monitoritzarà els «missatges publicats a xarxes socials des de perfils vinculats a la UB, que puguin vulnerar el Codi Ètic de la Universitat».
El comunicat de la institució assegura que donaran tot el suport necessari en aquest procés a les denunciants amb “tots els recursos tècnics i personals d’acompanyament, assessorament i, si escau, reparació, que puguin requerir”.

Dimarts 15 de juliol al matí, des del perfil de X (Twitter) del grup de recerca CREA s’assegurava que posarien tots els recursos necessaris, així com les persones, per aclarir una possible investigació en el moment en què es produís una denúncia davant de la universitat o de les autoritats. La publicació ha estat esborrada.