L’Ajuntament Barcelona ha elaborat un pla integral d’equipaments i serveis de petita infància mitjançant el qual, segons ha explicat avui en roda de premsa la mateixa alcaldessa, Ada Colau, vol avançar en la universalització i la diversificació de l’educació i la criança d’infants de 0 a 3 anys. A Colau l’han acompanyat el tinent d’alcalde Joan Subirats i la comissionada d’Educació, Maria Truñó.
El pla contempla fins a 45 actuacions i preveu una inversió de gairebé 25 milions d’euros al llarg de quatre anys. Entre aquestes actuacions, la més destacada és el creixement de la xarxa d’escoles bressol que gestiona l’IMEB (Institut Municipal d’Educació de Barcelona). Actualment són 102 i es preveu passar a 115 al final d’aquests quatre anys. D’aquestes 13 noves escoles, vuit seran equipaments nous, algun dels quals són projectes ja molt avançats (com el cas de l’EBM Roger, al barri de Badal, que obrirà el curs vinent), i cinc es preveu que siguin les llars d’infants de la Generalitat que hi ha a la ciutat.
A banda, per primer cop l’Ajuntament s’obre a incorporar llars d’infants privades, com està fent el Departament d’Educació amb algunes escoles concertades. Amb tot, segons ha recordat Truñó, la normativa aprovada en el seu dia que fa possible aquests traspassos només val per la Generalitat, per la qual cosa cal elaborar un marc normatiu propi que encara no està aprovat. Per tant, això no serà immediat.
Actualment, les 102 escoles bressol municipals permeten escolaritzar un total de 8.500 infants de 0 a 3 anys, és a dir, a l’entorn del 20% del total de la població barcelonina menor de 3 anys (38.377 infants). Les bressols municipals cobreixen una part de la demanda de places: 6 de cada 10 sol·licituds poden matricular-se. A la ciutat hi ha també, a banda de les 5 llars d’infants de la Generalitat, 146 llars d’infants privades, a més de 49 centres educatius privats d’infantil i primària que inclouen oferta de primer cicle d’infantil. Per tant, els infants menors de 3 anys escolaritzats a Barcelona són al voltant de 17.900, un 45% de la població infantil.
A banda, l’Ajuntament també preveu duplicar els espais familiars de criança municipals, que actualment són 16: sis gestionats directament per l’IMEB, dos gestionats per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i vuit més gestionats pels districtes.
que dóna servei a prop de 700 infants i famílies. La idea és arribar a 1.500 famílies, creant més espais de criança vinculats a les noves escoles bressol i habilitant espais a centres cívics i casals de barris.
Trobareu més informació sobre pla integral d’equipaments i serveis de petita infància al reportatge que publicarem la setmana vinent a l’Educa Barcelona