Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’abandonament escolar prematur: la necessitat d’una política educativa en clau d’equitat

    Opinió
    L’abandonament escolar prematur: la necessitat d’una política educativa en clau d’equitat

    Aina Tarabinioctubre 25, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Aina Tarabini
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’abandonament escolar prematur (AEP) és un dels principals reptes amb què s’enfronta el sistema educatiu català. Amb un 18,9% de joves de 18 a 24 anys que han adquirit com a màxim l’educació secundària obligatòria (ESO) i que no segueixen cap altre tipus d’estudi o formació, Catalunya se situa a la cua dels països europeus en aquest àmbit. Així, tot i la important disminució de les xifres de AEP a conseqüència de la crisi, Catalunya continua presentant uns nivells molt per sobre de la mitjana europea (UE-28 11%) i de la meta establerta per al conjunt d’estat espanyol a l’estratègia 2020 de la Comissió Europea (15%) (Eurostat, 2016). L’AEP, per tant, és un problema de primer ordre no només pels efectes negatius que té en els i les joves que deixen els estudis prematurament, sinó per l’efecte que genera en les oportunitats de desenvolupament econòmic, social i cultural del conjunt del país.

    Sovint l’AEP s’ha explicat (i justificat) com un fenomen vinculat amb factors externs al sistema educatiu i enfront del qual, per tant, no es pot fer res des de la política educativa. Els factors pull (associats fonamentalment a les característiques del mercat laboral i a l’estructura productiva d’un determinat territori) serien des d’aquesta perspectiva els principals causants de l’abandonament. Si els joves deixen d’estudiar és perquè ‘els crida’ una incorporació laboral immediata amb sous relativament elevats. Aquesta explicació, evidentment, té part de raó. No es pot entendre de manera global l’AEP sense al·ludir a les característiques del mercat laboral. No obstant això, emmalalteix de dos grans omissions. Vegem-ho.

    En primer lloc, és imprescindible assenyalar que l’AEP es vincula directament amb patrons de desigualtat social i que la seva explicació, per tant, es pot deslligar d’aquests. De fet, totes les dades posen de manifest que les probabilitats d’abandonar el sistema prematurament són altament desiguals en funció del gènere, l’origen migratori i l’estatus socioeconòmic i cultural dels estudiants (Eurostat, 2016; IVIE, 2013). Així, els nois, de nivell socioeconòmic baix, estrangers i provinents de minories ètniques són els que més abandonen el sistema educatiu. Això no s’explica només per les diferents oportunitats que tenen diferents grups socials per integrar-se en nínxols laborals amb diferents nivells de qualificació, sinó també i sobretot per una distribució àmpliament desigual de les possibilitats d’èxit escolar. Això explica que, avui dia, a Catalunya, i a partir de dades de l’Enquesta de Condicions de Vida, del MECD i de l’IDESCAT, el nivell educatiu dels pares i especialment el de la mare sigui la variable amb més pes per explicar l’abandonament escolar.

    En segon lloc, doncs, és fonamental tenir en compte que el nostre sistema educatiu pateix d’una sèrie de debilitats estructurals en termes d’igualtat d’oportunitats perquè tots els alumnes assoleixin l’èxit educatiu. El recent informe que hem elaborat per Save the Children mostra clarament els dèficits del sistema educatiu en l’àmbit estatal tant en termes d’equitat com de qualitat educativa. A tall d’exemples: la despesa pública en educació es troba sistemàticament per sota de la mitjana dels països de l’OCDE, les beques i ajudes per a l’estudi estan infradotades econòmicament, les taxes de repetició segueixen sent de les més altes de l’OCDE i el mateix succeeix amb les competències acadèmiques de l’alumnat. És més, les dades existents -tant en l’àmbit espanyol com específicament català- posen de manifest que les probabilitats de repetir curs, d’adquirir elevades competències acadèmiques o d’aconseguir el graduat d’ESO estan, de nou, marcades pel perfil social de l’alumnat. Així, per al cas concret de Catalunya, els estudiants pertanyents a un nivell socioeconòmic baix tendeixen a repetir amb molta més freqüència (4 vegades més) que aquells que provenen d’un nivell socioeconòmic més alt.

    Pel que fa al gènere, hi ha un 10% més de nois que noies que han repetit curs. Finalment, els estudiants immigrants repeteixen més del doble de vegades que els seus companys autòctons (CSASE, 2014). De la mateixa manera i pel que fa a la graduació en ESO les dades disponibles indiquen que els nois graduen gairebé 10 punts percentuals menys que les noies i l’alumnat estranger gairebé 20 punts menys que l’autòcton (lamentablement no es recullen dades desagregades per estatus socioeconòmic). Aquest patró de desigualtat es repeteix sigui quin sigui l’indicador escollit i permet afirmar que el sistema educatiu no està sent capaç de compensar el nivell de desigualtat social.

    Podem afirmar, doncs, que més enllà dels factors pull, hi ha un ampli marge de maniobra per intervenir sobre el sistema educatiu català i elevar els seus nivells d’equitat de manera que obri possibilitats d’èxit per a tots els estudiants. El AEP sí que s’explica per factors push, per factors interns al sistema educatiu que, de manera agregada, reprodueixen els patrons de desigualtat social. Així, garantir les oportunitats d’èxit educatiu per a tots els estudiants implica intervenir sobre el conjunt del sistema educatiu, actuant especialment sobre aquells aspectes que reforcen les desigualtats inicials entre l’alumnat, fomenten la seva desvinculació escolar i amplien, en suma, els riscos d’abandonament escolar dels grups socials més desfavorits. Només amb una política educativa integral dissenyada en clau d’equitat podrem lluitar contra l’abandonament escolar. Evidentment, garantir un sistema educatiu socialment just passa també per actuar sobre les condicions socials i econòmiques segons les quals es construeix la desigualtat social. Aquest, però, serà objecte de debat d’un altre article.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    abandonament escolar ESO factors immigració nivell socioeconòmic nois opinió prematur pull push
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Xatac5: aprenentatge entre iguals a la xarxa
    Next Article
    Actualitat
    Ser una nena mai no ha estat fàcil: una història de segles de discriminació de gènere
    Aina Tarabini

    Related Posts

    Opinió
    Sinonímies

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Indignació

    juliol 3, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}