Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La tan anunciada insubmissió de la comunitat educativa a la LOMCE comença a concretar-se. Aquest dimarts la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) ha anunciat la creació d’una Xarxa d’Escoles Insubmises orientant les famílies a dur a terme mesures concretes de desobediència.
El Manual de Resistència Activa que distribueix Fapac a les AMPAs i centre educatius inclou mesures per a les famílies, com no exigir l’escolarització en castellà, no demanar l’assignatura de religió ni tampoc la d’emprenedoria i activitat empresarial, 0 no portar els fills a les proves externes de tercer i sisè de primària. En aquest cas no es tracta de les polèmiques revàlides que inclou la llei, sinó d’exàmens que no són acadèmicament vinculants.
De cara als mestres, proposen que garanteixin el model d’immersió lingüística o que explorin les fórmules per evitar que a partir de tercer d’ESO es segregui els alumnes entre disciplines aplicades i acadèmiques. Altres propostes són que exigeixin la dotació que preveu la LOMCE per noves tecnologies i alumnes amb necessitats especials i que mantinguin l’educació en valors i promoguin el pensament crític.
“Es tracta de propostes que van contra l’esperit de la LOMCE però no contra el text de la llei”, explica Andrés Encinas, vocal de la Fapac. “Hi ha molts professors que són contraris a aquesta llei, però demanen unes garanties en la resposta, perquè són ells els que poden ser sancionats”, afegeix Maria José Ruiz, de l’AMPA de l’Escola Patronat Domènech de Gràcia, que promou la Xarxa d’Escoles Insubmises.
La Xarxa d’Escoles Insubmises
Ruiz explica que per adherir-se a la Xarxa no és imprescindible aplicar les mesures que recull el manual, sinó que cada centre pot trobar les seves fórmules de “resistència activa”. El que sí consideren condició bàsica, però, és que l’adhesió a la plataforma s’aprovi al Consell Escolar dels centres “perquè és l’òrgan de representació i govern de la comunitat educativa”, remarquen.
Un dels objectius de la Xarxa, segons explica aquesta mare, és “esperonar la consellera perquè es defineixi i expliqui quines passes vol fer en l’aplicació d’aquesta llei”. Encinas demana a Rigau “imaginació i valentia” i assegura que “si la consellera no es defineix es trobarà amb una sèrie de mobilitzacions al setembre”.
Durant la presentació, les famílies han preferit no explicar quines escoles –a part de la Patronat Domènech, que l’impulsa– formen part de la Xarxa d’Escoles Insubmises, perquè temen que si ho anuncien mentre encara són poques els centres poden rebre pressions de l’administració. No obstant, asseguren que un gruix important de Gràcia i de l’Eixample treballen la propostes i algunes estan aprovant la seva adhesió. A més a més, Encinas afegeix que la Fapac aposta per la iniciativa i hi convida totes les AMPAs.