Mentre Espanya es resisteix a acollir poc menys de 3.000 dels refugiats que aquest estiu han entrat a la Unió Europea, a Alemanya espera rebre aquest 2015 unes 800.000 persones, quatre vegades més que l’any passat. Les mostres de solidaritat esteses al país germànic han contagiat també la universitat: un estudi elaborat per la Conferència de Rectors alemana revela que 60 campus del país ja estan oferint algun tipus d’ajuda als refugiats: des d’assistència legal o cursos d’alemany fins a atenció psicològica o beques per al transport.
“Amb aquestes activitats, les universitats estan fent una contribució important a la integració social dels refugiats i enviant una senyal a una societat oberta que mira al futur”, proclamava el president de la conferència, Horst Hippler, que reclamava més fons per a que els campus puguin mantenir aquests programes. “Només així podrem proveir un suport financer i psicològic a llarg termini a uns refugiats sovint ben qualificats però també traumatitzats”.
Una de les mesures que han pres moltes facultats és obrir les seves portes als refugiats com a estudiants convidats. El gest, en un país on des del curs passat els estudiants no paguen matrícula -l’accés a la universitat és gratuït-, pot semblar menor, però fins ara les persones en situació d’asil sí que havien de pagar taxes. Inclús en algunes regions tenien prohibit estudiar, segons apunta en un reportatge The Washington Post. Mentre tramiten els papers que els acreditin com a refugiats, cap d’ells podrà accedir a un graduat universitari, però el que sí que podran fer mentrestant és assistir a classes com a preparació o inclús examinar-se per a convalidar matèries.
Altres formes d’ajuda que han ideat les universitats per als refugiats de les seves ciutats és assistència financera, ajudes per a comprar llibres de text o orientació per a trobar allotjament. Aquest mateix setembre la Conferència de Rectors preveu celebrar unes jornades de treball per compartir experiències de suport als refugiats.