Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’escola com un projecte

    Opinió
    L’escola com un projecte

    Redacciósetembre 18, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Jornada de formació amb Bob Lenz
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Jornada de formació amb Bob Lenz

    El passat 11 de juliol l’equip directiu de l’Institut Escola Barnola (fins ara escola, i des d’aquest curs IE) va participar en la sessió de formació d’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) amb Bob Lenz, director de PBLWorks / Buck Institute for Education, organitzat pel Centre Unesco de Catalunya a l’Escola Virolai de Barcelona. L’assistència a aquesta formació, va ser per millorar i connectar amb nous coneixements, ja que fa 10 anys que el claustre del centre va començar a caminar en aquesta direcció, orientats per una formació amb assessorament extern i un desig de canvi metodològic que fes més protagonista l’alumnat en la construcció del propi coneixement i donar rellevància al treball en equip i als processos d’investigació.

    Vam començar realitzant projectes en l’àrea de medi, establint petits objectius i per perdre la por. Els anys posteriors ens vam adonar sobretot de dues dificultats cabdals per fer evolucionar el claustre en aquest sentit: la manca de voluntat i priorització per trobar espais i temps de reunió per compartir experiències, i la discontinuïtat de la formació realitzada. És per això que des de fa un parell d’anys hem recuperat l’essència i les arrels dels projectes, analitzant d’on partíem i què volíem i sobretot, buscant l’assessorament expert i la visita d’escoles.

    L’Aprenentatge Basat en Projectes contribueix molt satisfactòriament, tal com va comentar Lenz en les diferents recerques que estan realitzant, a l’assoliment d’aquestes competències en qualsevol centre i en diferents àmbits. Per tant, treballar per projectes no és l’única opció metodològica vàlida, però sí que és una metodologia que s’ha evidenciat potencialment útil per assolir les competències tan requerides en la societat actual i futura. Per tant, no és d’estranyar que diferents tipologies de centres educatius focalitzin l’aprenentatge amb aquesta metodologia.

    Amb la col·laboració i participació dels assistents, Lenz va reflexionar sobre els grans canvis que s’han produït en el món en els darrers anys i en els diferents àmbits: globalització, automatització i complexitat en són alguns exemples.

    És per això que Lenz va recordar que es pot automatitzar l’ensenyament tradicional (donar informació), però no l’Aprenentatge Basat en Projectes. Tot el que hi ha fora de l’escola està basat en projectes, i cada vegada menys, en tasques concretes. Si el món ha canviat tant, les competències necessàries tenen a veure en l’aprendre a aprendre (autonomia, flexibilitat, adaptació), la creativitat, l’esperit crític, el treball en equip (col·laboració – comunicació), la resolució de problemes o l’acceptació de l’error (després de la frustració arriba la comprensió).

    Reunió de claustre de l’Institut Escola Barnola | Foto: IE Barnola

    Ara bé, Lenz, ens va recordar permanentment que els projectes han de ser “high quality”, tenint en compte els següents criteris: desafiament i assoliment intel·lectual, autenticitat, producte públic, col·laboració, gestió del projecte i reflexió (metacognició, aprendre a aprendre). En aquest punt és on rau, des del nostre punt de vista, el tret diferencial de la formació que des del nostre centre havíem fet fins ara en relació al treball per projectes, destacant els criteris high quality i la seva relació amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), ja que és aquesta vinculació amb la realitat i amb les problemàtiques actuals, locals i globals, la que dóna sentit als aprenentatges significatius que indaguen sobre problemes reals. De fet, el propòsit de centre de l’IE Barnola d’Avinyó és “formar persones capaces d’interaccionar amb l’entorn i dur a terme canvis per millorar la societat, educant en valors i oferint l’acompanyament necessari”. Per tant, aquest propòsit lliga de manera molt clara amb l’ABP i els ODS.

    Aquesta formació, en el nostre cas, enllaça i complementa perfectament amb el programa EN21, del qual hem format part com a centre de la mostra i d’acord amb  la visió de centre elaborada de manera participativa i consensuada per la comunitat educativa, orientada en els 7 principis de l’aprenentatge de l’OCDE i molt en sintonia amb l’aprenentatge basat en projectes, que ja fa uns anys que portem a terme i que en els darrers 2 anys estem actualitzant amb formació i pràctiques compartides.

    Som conscients que tenim molt camí per recórrer en aquest àmbit i, per això, iniciatives com la formació Educar per transformar contribuirà a millorar la pràctica diària i generar coneixements compartits, a imatge i semblança d’un projecte que no es construeix des de la seguretat del que sap, sinó des del desig, la inquietud del que vol saber.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola Nova 21 opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Una setmana per aturar la crisi climàtica
    Next Article
    Actualitat
    Alfredo Vega: “La política és pedagogia”
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025

    Opinió
    Com cuidem els mestres?

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}