Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una plataforma permet que Kopernik –una organització sense ànim de lucre que distribueix estufes o làmpares a les zones rurals d’Indonèsia– mesuri el seu impacte sense recórrer al boli i al paper. Una eina en línia ajuda a organitzar els esdeveniments de la Conference on Crimes Against Women, un projecte nord-americà per combatre la violència contra les dones. Una app gestiona una flota de vehicles amb Google Maps per portar a la feina a les persones amb discapacitat intel·lectual del programa Options Inc, a Minnesota.
Totes aquestes app no han estat creades per desenvolupadors amb experiència contractats per a fer-ho, sinó per voluntaris que han après a programar gratuïtament i ho agraeixen escrivint línies de codi. Free Code Camp, un organització sense ànim de lucre, està darrere d’aquest curiós sistema que promou el rebre per després donar: gràcies a la seva plataforma d’aprenentatge, als seus fòrums o als seus vídeos, qualsevol pot acostar-se a HTML5, JavaScript o Python i utilitzar després els llenguatges de programació per una bona causa.
“D’una banda, les organitzacions sense ànim de lucre necessiten programari de codi obert i gratuït. De l’altra, els que volen aprendre a programar necessiten experiència en el món real”, explica Quincy Larson, creador de Free Code Camp, a HojaDeRouter.com. “Així que crear ‘programari’ gratuït i de codi obert que aquestes organitzacions puguin utilitzar semblava una bona idea”. Una idea a la qual, segons explica, ja s’han sumat més d’un milió de persones que utilitzen Free Code Camp cada mes i que han creat les seves primeres aplicacions amb finalitats socials.
De professor a la Xina a crear una comunitat de codi
Larson, que amb modèstia es defineix públicament com a professor a Free Code Camp, va crear fa tres anys aquest projecte per ajudar els que volguessin aprendre programació fora de les aules. Després d’estudiar un màster en administració d’empreses a la Xina i treballar com a professor a escoles del país asiàtic i dels Estats Units, va voler endinsar-se en el desenvolupament de programari. No obstant això, la travessia per aconseguir-ho va ser “solitària”: no coneixia programadors que comencessin des de zero i instruint-se pel seu compte trobava “carrerons sense sortida” que li impedien avançar en la direcció correcta.
“Vaig pensar en totes les persones que es beneficiarien d’aprendre a programar, i moltes d’elles estaven en una situació similar a la meva: amb una família i una feina, molt ocupades per deixar-ho tot i aprendre a programar i probablement amb recursos limitats per tornar a la universitat“, detalla Larson.
Després de treballar com a desenvolupador, va decidir crear una iniciativa d’educació en línia que poc s’assembla a una ‘startup’. Defensor de l’accés universal a l’educació, va decidir que Free Code Camp fos una plataforma gratuïta, de codi obert, empesa per una comunitat de voluntaris i que, a més, creés ‘programari’ per ajudar altres persones.
Poc temps després de llançar la plataforma, es va adonar que alguns usuaris començaven a participar activament en els fòrums ajudant-se els uns als altres. Milers d’alumnes ja han aconseguit els seus certificats gratuïts en desenvolupament d’interfícies o visualització de dades a través d’un currículum de centenars d’hores.
La plataforma també els ofereix preparació per enfrontar-se a les entrevistes de treball i, segons les dades que van publicar aquest estiu, 6.000 dels usuaris que han passat pels seus programes han aconseguit la seva primera feina en el sector. Les lliçons i exercicis de la plataforma, millorats per la pròpia comunitat d’usuaris, són només una zona d’aquest ampli campament en línia que es manté gràcies a les donacions.
Desenes dels seus membres publiquen articles sobre desenvolupament web a Medium, el seu canal de YouTube compta amb més de 200.000 subscriptors, milers de persones participen en el seu fòrum (al que ells mateixos denominen la seva Stack Overflow) i les seves comunitats locals es reuneixen a Facebook o físicament arreu del món, també a Espanya. El mateix Larson assegura estar “impressionat” que tanta gent estigui aprenent a programar gràcies a la pàgina que va crear amb tanta il·lusió.
Ell mateix s’ha convertit en un referent en la comunitat de programadors: a Quora, multitud d’usuaris li pregunten pels seus plans, la seva opinió sobre entorns de programació o sobre la humil forma de vida que porta per abocar-se a aquest projecte. “Enlloc de fer que el meu patrimoni augmenti –un número que només m’impacta a mi […] – prefereixo centrar-me en ajudar a les persones a aprendre a programar perquè puguin tenir carreres productives i significatives i puguin mantenir les seves famílies”, assegura Larson.
Gràcies al funcionament de Free Code Camp, aquests usuaris utilitzen els seus nous coneixements de programació per desenvolupar de forma altruista aplicacions web que beneficiïn a projectes socials.
Al principi, només els que completaven el programa podien crear plataformes específiques dissenyades a mida per a cada organització. No obstant això, fa un any, un dels seus primers usuaris i actual responsable d’operacions va llançar Open Source for Good, un programa al qual els alumnes poden accedir quan se senten preparats amb la finalitat d’aportar el seu granet de sorra a aplicacions de codi obert que qualsevol ONG pugui utilitzar.
Una eina per crear campanyes de ‘mail màrqueting’, una plataforma per gestionar la logística en un banc d’aliments o una aplicació per coordinar reunions són algunes de les eines que ja s’han creat.
Ensenyant a programar sense ànim de lucre
Free Code Camp no és l’únic projecte que ensenya a programar de forma gratuïta. Altres organitzacions sense ànim de lucre també ofereixen formació en aquest àmbit, tot i que la majoria no estan orientades als estudiants de mitjana edat, sinó als més joves.
Khan Academy va ser una de les primeres: creada fa més d’una dècada, ofereix cursos de programació, matemàtiques o economia a alumnes, pares i professors en diferents idiomes. Code.org, orientada també a educadors i alumnes i organitzadora de L’Hora del Codi, un esdeveniment que ja se celebra en centres educatius de tot el món, és un altre bon exemple.
Ready to help us close the gender gap in tech? We’re hiring for teaching team roles for our Summer Immersion Program- apply now!
Teaching Asst. (must be 18+): https://t.co/Wl6hvfK5Wf
Teacher (must have BA/BS in CS): https://t.co/RI4IPPvYC1 pic.twitter.com/apqAo0uRI8
— Girls Who Code (@GirlsWhoCode) 13 de novembre de 2017
Hi ha fins i tot ONG que dediquen els seus esforços a reduir la bretxa de gènere en el sector tecnològic: Girls Who Code organitza des de fa un lustre diferents programes perquè les nenes americanes s’endinsin en el desenvolupament d’apps’ i Girls in Tech també promou la formació de dones en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques a través d’una plataforma virtual, entre altres activitats.
Ensenyar a escriure línies de codi gratuïtament pot ajudar a crear una societat més igualitària, i, de vegades, aquestes línies poden contribuir a canviar el món.
————
Les imatges que apareixen en aquest article són propietat de Free Code Camp.
Aquest és un article publicat a Hojaderouter.com