Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Tots els que som educadors estem tancats a casa, i els nostres alumnes a les seves. L’escola i la universitat estan tancades. La pandèmia del coronavirus ens ha sorprès profundament i ha posat de manifest que el canvi d’època que comentàvem els darrers anys és ja una realitat inqüestionable. Fins ara, tancats en el nostre dia a dia, no hem tingut temps d’aturar-nos, aixecar el cap i mirar més enllà. Però això ho podem canviar.
Es clar que ara, aquests primers dies de confinament, cal fer el possible per traslladar al teletreball el que puguem de la nostra activitat educativa presencial per tal de garantir al màxim una continuïtat de treball, lectura, reflexió i aprenentatge que ens permeti que no es perdi el curs… Però, i després? ¿Podríem aprofitar aquesta aturada, que ens ha de garantir un xic més de temps per pensar, per reflexionar sobre el que hem fet fins ara i el que caldria fer de diferent en l’àmbit educatiu quan tornem a una nova normalitat docent? Anem a pams i, sobretot, no tornem a caure en els mateixos errors o inèrcies…
Amb els alumnes a casa colpits per una situació estranya i inimaginable i sense haver fet una transició planificada, es posa més de manifest que mai la necessitat de fornir-los eines per a la vida i per poder viure plenament en un món en permanent canvi… No podem limitar-nos a transmetre’ls coneixements més o menys competencials i afegir-hi, quan tinguem temps, algunes activitats innovadores… A partir d’ara es tractarà de prioritzar i de capgirar el procés d’ensenyament i aprenentatge per fer que el coneixement d’un mateix, la fortalesa interior i l’equilibri mental, les preguntes i les experiències vitals, la creativitat, la cooperació i el treball en equip, amb els canvis que tot això comporta individualment i col·lectivament, siguin el nou eix del nostre projecte de transformació educativa. I sempre, més enllà dels resultats i de les competències: els hem de preparar per a la vida, els hem de fer viure la vida amb sentit! No podem continuar anant a remolc d’un món que canvia molt ràpidament i que no ens avisa.
El fet d’estar en ple any 2020 ens pot ajudar a tenir una mica més de perspectiva. ¿On érem l’any 2010, ara fa ni més ni menys que 10 anys…? On érem pel que fa als plantejaments i a les activitats al nostre centre educatiu? Com hem avançat fins aquí? Segurament, en aquests últims deu anys hem parlat i hem fet molta innovació, hem après, ens hem flexibilitzat, ens hem equivocat… i probablement, ens hem estressat molt també, però no hem pogut avançar cap a un canvi profund…
Però mirem una mica més enllà: ¿On voldrem estar l’any 2030, és a dir, d’aquí a deu anys? Quantes crisis com aquesta viurem en aquesta època? ¿Com haurà avançat la intel·ligència artificial i com la podrem incorporar a favor del nostre projecte educatiu? On ens haurà conduït l’escalfament del planeta i com estarem educant experiencialment d’una altra manera? ¿Com haurem superat el pensament simple basat en la transmissió de disciplines separades entre elles i haurem avançat decididament cap al pensament crític i complex basat en la interdisciplinarietat i la transdisciplinarietat? ¿Com haurem canviat la cultura interna de la nostra institució? Ens fa falta ser disruptius, avançar amb més ambició i somnis… Ens cal passar de la innovació a la transformació sense deixar-hi la pell… I per això ens calen noves reflexions, noves estratègies i metodologies del procés de canvi. Si continuem fent el mateix que fins ara, res no canviarà…
#EsHoraDeTransformar
No tenim gaire temps per fer-ho. Ho dèiem en un altre post fa pocs mesos: ens cal canviar de fase. No tornem a caure en l’activisme, encara que sigui virtual. Reservem temps per al més important, sobretot, els directius… Per part meva, estic escrivint i recopilant idees, reflexions i propostes en el blog del Xavier Aragay (www.xavieraragay.com), us convido a conèixer-les i a descobrir les experiències i propostes metodològiques que hi ha detallades. Com sempre, estaré encantat de rebre el vostre feedback: parlem-ne!
Publicat originalment a https://xavieraragay.com/eshoradetransformar/mas-alla-de-los-resultados-mas-alla-de-las-competencias-herramientas-para-la-vida