Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Mestres que tenen por de parlar d’actualitat a classe: “Què diré quan em toqui explicar les institucions?”

    Sònia Calvónovembre 16, 20177 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Imatge d'arxiu
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    No és fàcil per un mestre parlar de l’actualitat política a classe, i molt menys aquests dies. Amb vuit mestres imputats per un suposat delicte d’incitació a l’odi, una campanya política contra l’adoctrinament i formularis que animen les famílies a denunciar males praxis, alguns docents opten per evitar que el procés entri a les seves aules. En alguns casos prefereixen autocensurar-se, mentre que en d’altres els claustres o les direccions els han fet recomanacions en aquesta línia.

    Una d’elles és la Laia Garcia, mestra de Cinquè de Primària en una escola pública de Badalona, que opta per utilitzar un nom fals per no implicar el seu centre. Immersa fa uns dies en una activitat a classe per explicar què són les guerres, com es financen les armes i quants diners inverteix l’Estat espanyol en Defensa –amb materials didàctics que li va proporcionar el Centre de Recursos Pedagògics (CRP)–, la direcció de l’escola li va demanar que no continués amb el tema. “No ho van fer per ideologia, sinó per por a rebre denúncies”, exposa aquesta docent.

    L’equip directiu de la seva escola, assegura, ha demanat al conjunt de professorat en les últimes setmanes que “no parlin amb l’alumnat sobre l’1 d’octubre” ni tampoc de cap temàtica que pugui aixecar ampolles, com “el finançament armamentístic o les guerres per origen religiós”. “És molt complicat poder explicar segons quin temari si no pots debatre de certes qüestions”, es lamenta Garcia.

    “Hi ha una tendència que està portant part del professorat a no tractar-ho”, constata Ramon Font, portaveu del sindicat USTEC·STEs, en referència a qüestions com els fets de l’1-O o l’empresonament i l’exili del Govern de la Generalitat. “Si no ens plantem, podem acabar sense esperit crític; hem de defensar la llibertat de pensament i la llibertat de càtedra”, defensa. En aquesta línia, la plataforma Somescola, que agrupa una cinquantena d’entitats educatives, ha defensat en un manifest el paper del professorat dins el model d’educació a Catalunya.

    Autocensura per evitar la reacció de famílies

    En algunes ocasions són els propis mestres els que han optat per autocensurar-se. A Tarragona, a l’Institut Pere Martell, Javi Barba i la resta de companys del seu equip docent han decidit “no parlar” sobre “res que tingui a veure amb el referèndum ni l’1 d’octubre, per evitar entrar en conflicte”. Barba explica que al seu institut, on s’imparteixen sobretot cicles de Grau Mitjà i Grau Superior, hi ha “tot tipus d’alumnat i amb tot tipus d’opinions i ideologies”. “Tinc tres o quatre fills de Guàrdia Civils i de Policia Nacional, jo no sé què els hi expliquen a casa, que cadascú pensi el que vulgui”, explica aquest professor de Tarragona.

    “Com a professorat estem en un aparador, a més a més en un moment molt complicat, i els alumnes ho expliquen tot quan arriben a casa”, continua. Per ell, “és arriscat parlar amb canalla de 16 anys, pots tenir problemes”.

    El temor a la reacció d’algunes famílies és el que frena aquest docent. No sols perquè algunes denuncies hagin acabat als jutjats, com és el cas dels vuit professors de la Seu d’Urgell, sinó també perquè entitats com Societat Civil Catalana animen a traslladar-los queixes sobre casos de possible adoctrinament. Tampoc no és aliè al dia a dia dels docents el fet que el Ministeri d’Educació ja hagi traslladat tres requeriments al departament d’Ensenyament demanant informació sobre desenes de casos, alguns dels quals han aparegut publicats a la premsa.

    Abans de l’1-O “es podia parlar de tot”

    La Sara, professora d’un institut públic a Santa Coloma de Gramenet, no parla “del tema a classe per por a denuncies”. Segons explica, fins a principis d’octubre “es podia parlar de tot”. Però passat el referèndum, el seu centre, juntament amb d’altres de la zona, van fer una manifestació en contra de la violència, una iniciativa per la qual van aflorar queixes d’alguns membres de l’AMPA. Des de llavors, ella ha optat per evitar les qüestions d’actualitat política.

    Igual que al seu centre, el 2 d’octubre la majoria d’escoles de Catalunya van fer actes de rebuig a la violència policial. Entre ells, el de Laia Garcia, a Badalona. “Quan els nens van arribar a classe el 2 d’octubre, alguns d’ells em deien que hi havia hagut un atemptat gihadista i que per això els Mossos pegaven a la gent”, explica Garcia, per donar a entendre que molts no tenien ni idea de què havia passat exactament. “Com a professora has d’explicar què ha passat, sobretot si ells tenen dubtes”, opina. Els va explicar que no havien sigut els Mossos, sinó la Policia Nacional i la Guardia Civil, tot i que assegura que “no entenen ben bé les diferències entre cada policia”.

    Garcia i els seus alumnes, a l’assignatura de Socials, han acabat d’estudiar ara què és un Ajuntament i com funciona, i el proper tema que els toca abordar és la Generalitat de Catalunya. “Els he d’explicar què són els diputats, les eleccions, el president… Què els diré? Com expliques la Generalitat? No sé com fer-hi”, es lamenta Garcia. Davant d’això, l’equip directiu li ha recomanat “que passi per alt aquest tema” i que ja el faran “més endavant”. De nou, insisteix, “por al que pugui passar”.

    Dues maneres de pensar

    A l’Institut Montserrat Roig de Terrassa, on Carles Codina és professor de Secundària i Batxillerat, tot i que l’equip directiu no ha donat cap directiu concreta, hi ha alguns professors que prefereixen no treure el tema. “Alguns no en volen parlar també per por al que diran els seus companys, ja que alguns professors de l’institut estan a favor [del procés sobiranista] i altres no”, explica Codina, que matisa que al seu centre “els sectors que no estan d’acord amb el procés ara mateix se senten més incòmodes”.

    Ell, tanmateix, sí que opta per afrontar el debat si se li presenta a classe. Considera clau que els alumnes vegin que es un conflicte entre diferents posicionaments. “Ho plantejo com una contraposició entre dues formes de pensar, sense reforçar la posició de cap banda i intentant generar empatia mútua”, exposa.

    El mateix opina Lluïsa Ayza, professora d’ESO de l’institut Can Peixauet de Santa Coloma de Gramanet. Els seus alumnes, explica, tenen dubtes sobre el conflicte polític català constantment. “No callen: fan preguntes, tenen dubtes… Intento argumentar amb ells, que vegin diferents punts de vista, que entenguin què ha passat i per què ha passat, però mai em posiciono ni dono a entendre què penso”. Per ella, és molt important que, si els alumnes pregunten, tinguin respostes. 

    “Som una societat on costa parlar de segons quins assumptes. Sembla que si no prens part no puguis parlar del tema”, sosté el professor d’Humanitats a la UPF i especialitzat en Filosofia i Ètica, Jordi Mir. “Hem d’ensenyar totes les parts, ensenyar tots els arguments, amb rigor. La complexitat dependrà de l’edat dels alumnes, però hem d’evitar les simplificacions entre bons i dolents”, apunta Mir.

    “L’educació està als antípodes de l’adoctrinament, el que busca és capacitar a les persones per fer front als reptes de la societat”, sosté aquest professor de la UPF, mentre es mostra sorprès davant de les denúncies per incitació a l’odi dels mestres de la Seu d’Urgell. “Hem de poder parlar del referèndum de l’1 d’octubre de la mateixa manera que faríem amb altres temes difícils d’abordar com la interrupció de l’embaràs, l’eutanàsia, la Guerra Civil o la situació econòmica actual”, conclou.

    El formulari de Societat Civil Catalana

    Societat Civil Catalana, que s’autodefineix com una associació per fomentar “la cohesió i la convivència entre els ciutadans de Catalunya” i per “mantenir la cultura catalana com a part inseparable de la cultura espanyola comú”, ha presentat un formulari on les famílies poden denunciar a les escoles per adoctrinament si en detecten algun cas. Segons SCC, alguns dels motius per denunciar podrien ser “símbols polítics en els centres” com “pancartes de SomEscola” o “murals”.

    “Serveix perquè les famílies que sentin vulnerats els seus drets a les escoles puguin vehicular-ho”, explica el president de SCC, José Rosiñol. Assegura que “lamentablement, a Catalunya no hi ha cap forma de vehicular aquest tipus de queixes”, perquè, diu, “si ho fas a les escoles, poden arribar a estigmatitzar el teu fill”. Davant de l’activació d’aquest formulari, des de la comissió jurídica d’USTEC “s’està estudiant” el que ells valoren com una “cacera de bruixes”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Procés d'independència referendum referèndum 1-O seu urgell
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Somescola surt en defensa de model educatiu català: “Contribueix a una societat cohesionada”
    Next Article
    Opinió
    Estudiants en trànsit: estratègies d’acollida als centres d’adults
    Sònia Calvó
    • X (Twitter)

    Barcelona. Periodista y Master en Comunicación de Conflictos y Movimientos Sociales. Ha pasado por las redacciones de Barcelona Televisión (BTV), La Directa y eldiario.es

    Related Posts

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    maig 13, 2025

    Opinió
    Discriminació per motiu de discapacitat a l’elecció de la llengua base a València

    març 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}