“Educació i sanitat, pública i de qualitat”. Amb aquest lema ha començat passades les 11 hores la manifestació de sindicats d’educació i sanitat a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que ha continuat per la Via Laietana i ha arribat a les portes del Parlament de Catalunya. La Guàrdia Urbana ha quantificat la participació en 6.500 persones, mentre que l’organització n’ha comptabilitzat 10.000.
La pancarta principal resumia l’objectiu de la protesta: “Salvem els serveis públics. Defensem l’educació i la sanitat”, amb el logo de diferents sindicats: Ustec-STEs, Intersindical, Catac, CGT, CNT, COS, Csif, Fapic, FTC, Infermeres de Catalunya, PSI, SAE i USOC. Aquesta setmana, les seccions d’educació de CC.OO i UGT de Catalunya també s’hi ha sumat, al igual que altres organitzacions del sector.
Durant més de dues hores, s’han sentit crits com “Revertiu les retallades, o vaga, vaga, vaga”, “No, no, no a la privatització”, “Els diners públics, als serveis públics”, “Menys declaracions i més contractacions”, “Més personal amb estabilitat, per uns serveis públics de qualitat”, “Exigim al Govern, més finançament”, “Més personal amb estabilitat, per uns serveis públics de qualitat” o “Per una educació inclusiva”.
D’aquesta manera, mentre la mobilització es movia pels carrers del centre de Barcelona, feien referència a alguns dels motius pels quals fan vaga aquests dos sectors públics: revertir les retallades que pateixen des del 2010, contractar més personal per atendre millor pacients i alumnes, i dignificar els salaris.
Amb l’eslògan “Mateixa feina, mateix salari” han demanat equiparar les condicions laborals i salarials de tot el personal sanitari del sistema de salut, i amb “Una sanitat, un conveni” han reclamat que no hi hagi tants convenis en el sector sanitari, ja que hi ha el de les treballadores de l’Institut Català de la Salut (ICS), de la sanitat concertada del SISCAT, i de diferents centres sanitaris que tenen les seves pròpies negociacions laborals.
Durant el recorregut, també hi ha hagut lemes com “On és, no el veiem, no el veiem, el 6%”, ja que una altra de les peticions és que el 6% del Producte Interior Brut (PIB) català es destini a educació. Precisament, el sindicat CC.OO. ha posat en marxa una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per aconseguir aquesta fita, de la mà d’altres organitzacions educatives i socials.
Les manifestants han fet referència al conseller d’Educació, Josep Gònzàlez-Cambray, a qui han demanat la seva dimissió, i també han citat el president de la Generalitat: “Pere Aragonès, de quina mútua ets”, han corejat.
Les organitzacions convocants han insistit en que volen negociar amb els departaments d’Educació i de Salut. La portaveu d’Ustec-STEs, Iolanda Segura, ha remarcat que la convocatòria d’aquests 25 i 26 de gener vol “defensar els serveis públics”, per a la qual cosa calen uns pressupostos adequats i un augment dels recursos.
La secretària general de la Federació d’Educació de CC.OO. de Catalunya, Teresa Esperabé, ha dit que la Conselleria ha tingut quatre mesos per presentar propostes i revertir les retallades, però que el resultat no ha estat suficient i els centres estan desbordats. Per aconseguir les millores desitjades, ha fet una crida a “tornar a la unitat sindical que tan bons fruits va donar”.
El portaveu de la Intersindical Educació, Bernat Pèlach, ha exigit al Govern català un esforç “clar i decidit” perquè els Pressupostos d’aquest any serveixin per revertir les retallades, i des de CGT Ensenyament, Marta Minguella ha insistit que les demandes sindicals són “de mínims”.
La portaveu del Sindicat d’Estudiants, Sofia Vázquez, ha exigit que l’educació sigui “pública i de qualitat, i gratuïta al 100% des d’infantil a la universitat”. També ha fet esment a la necessitat de tenir cura de la salut mental, per a la qual cosa ha reivindicat que hi hagi més professionals i menys sobrecàrrega laboral.
Des de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, una de les portaveus, Anna Alcalà, ha considerat que els serveis públics estan “molt devaluats i se’ls està donant poca importància” a Catalunya i ha fet una crida a la unió sindical de diversos sectors per tenir més força.
Alcalà ha destacat que representen totes les categories que treballen a sanitat, des d’administració fins a infermeria i facultatius: “Demanem una jornada de 35 hores, l’equiparació a l’alça de convenis de tots els treballadors de la sanitat pública i que s’equiparin a nivells dels països europeus, poder-nos jubilar als 60 anys, igual que poden fer la policia o els toreros”, ha resumit.
En arribar a les portes del Parlament de Catalunya, els manifestants han continuat corejant els seus lemes, entre ells “Salut i ensenyament, que escolti el Parlament’, ‘Més finançament’ o “Vaga, vaga, vaga”. Els diputats de la CUP i comuns han abandonat el ple del Parlament i han baixat per donar suport a les protestes, així com també ho ha fet la presidenta suspesa de la cambra catalana, Laura Borràs, i la secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula.
Els sindicats han llegit un manifest en què han fet una crida a “salvar el sector públic” i han fet èmfasi en el fet que, després de la Comunitat de Madrid, Catalunya és la comunitat amb més mútues privades de salut de tot l’Estat. Pel que fa a Educació, han censurat que no s’hagi aconseguit encara l’objectiu que el 6% del pressupost català es destini a ensenyament.
Més protestes
Les protestes continuen dijous 26 amb diverses accions descentralitzades per diferents ciutats de Catalunya: al migdia hi ha concentració davant la Conselleria d’Educació a Barcelona, i a les 10:30 hi ha concentracions i manifestacions a Girona (plaça Pompeu Fabra) i Tarragona (plaça dels Carros).
A Lleida, hi ha accions a les 10 i les 12 davant les seus d’Educació i Sanitat, respectivament. A Mataró, hi ha protestes a les 8:30 a l’Hospital Sant Jaume de Mataró i a les 9:30 als serveis territorials.
A Sant Feliu de Llobregat, hi ha mobilitzacions a les 10 davant els serveis territorials d’Educació, i a Manresa a les 8:30 davant els serveis territorials de la Catalunya Central.
Dissabte 28 a les 11, té lloc la concentració unitària amb agents socials a la plaça Sant Jaume de Barcelona en defensa d’uns serveis públics de qualitat.
3 comentaris
Quizás la participación en estos dos días de convocatorias debería de ser suficiente para que los sindicatos se replanteasen la metodología a seguir a la hora de organizar una huelga.
No se puede convocar por wasap a la movilización, carteles en jpg, ni hacer “asambleas” por meet, ni tampoco sumarse a la huelga a última hora… parece un TR de un chaval de bachillerato más que el trabajo riguroso que se le supone a sindicatos ya curtiditos en el tema. ¿Se os ha olvidado cómo se trabaja una huelga?
¿El resultado? Ahí lo tenéis, no hace falta comentarlo.
Una huelga es un mecanismo de fuerza para una negociación, ¿con qué cara os vais a presentar ahora en el despacho del sr. Cambray? ¿qué vais a negociar después de esto?
Ahora no vengáis echándole la culpa a X o a Y. Entre tod@s habéis conseguido desmovilizar a la mayoría de los que en teoría tenéis que representar. Felicidades.
Los que han organizado esta convocatoria deberían de darse de baja de la afiliación y volver a las aulas, todos os lo agradeceríamos.
Si pedimos a la clase política que rindan cuentas, ¿a los sindicatos no?, ¿están por encima?
Reflexión y autocrítica, nada que no pidamos a nuestr@s alumn@s.
Salut y no hagáis más chapuzas, por favor, no nos volváis a dejar en ridículo.
Estoy de acuerdo en muchas argumentaciones, pero los dos grandes sindicatos, de clase, que son la segunda y sexta fuerza pocas veces no buscan réditos, tipo gracias a nosotros.
También espero que si me respondes argumentes como yo hay varios temas candentes:
– lo que se firmó después de movilizaciones fuertes, la rebaja de la horita [eso quemó a parte de la profesión].
– el nivel de vida y los sueldos [inflación y subida de salarios mínima]
– la fecha elegida, después de quizás consumismo en exceso
– que el Sindicat d’Estudiants haga “huelga”, no tiene demasiado sentido hacer huelga desde tercero de ESO hasta Ciclos de Grado Superior, pasando por medios y bachillerato, CFA’s, EOI, Escoles d’Art…
– que hay elecciones a la vista y todo el mundo mira de arrimar ya no la sardina a su ascua, toda la moraga: mientras CGT consultaba USTEC-STE’s se tiraba al monte sola. Luego cuando CGT dijo sí, aparece en liza CSC- Intersindical. A posteriori, ASPEPC-SPS el mismo jueves se apuntaba al carro. Y FETE-UGT y CC.OO. a última hora, eso si habiendo presentado sus preavisos o al menos eso decían
– muchos compañeras y compañeros dicen no poder permitirsélo el descuento de haberes por secundar la huelga
– otros no la hacen no sean mal mirados por los Equipos Directivos, se tenga o no plaza, se sea o no funcionario
– a otros y otras las reivindicaciones ni les van ni les vienen, si llevo 2 años, lo del sexenio o estadio lo veo muy lejos, si tengo 40 años la reducción de los 55 años idem, si no soy profesorado técnico de FP la equiparación ni fu ni fa….
– falta pedagogía, he tenido que escuchar que pagar antigüedad es un anacronismo; les espete devuelve el dinero al Departament. ¿Qué promoción profesional hay?
– mucha gente nueva en el sistema, joven, los antiguos cuando entré eran más combativos y reivindicativos ahora mucho menos con honrosas excepciones
– los recortes se implementaron de forma gradual, bajadas de sueldo del 7% y 5% según cuerpo de enseñanza al que se pertenece, aumento de horas lectivas, aumento de horas de permanencia, diferimiento del cobro del primer y sucesivos estadios, poca formación, el miedo que los mass media proyectaban escuchando ¿Y si la Generalitat no pudiera pagar?
– gente que ya tiene un pie fuera y ni le va ni le viene
– y acabo, para que vamos a engañarnos si se consigue algo el coste es para los huelguista, que como no trabajan no cobran. Coste para unas y unos pero beneficios para todos.
–
Cierto, no digo que no hayan influenciado esos aspectos que mencionas, pero la mitad ya se daban el año pasado y el seguimiento fue tildado de éxito. Hablamos de “éxito” en nuestro campo cuando las huelgas las secundan entre un 30% y 40% del profesorado. Ridículo en otros sectores, pero un milagro en el nuestro. Se podría hacer una tesis sobre las causas de esta animadversión a ejercer un derecho como es la huelga por parte del profesorado en la defensa de sus derechos laborales. A nadie le sorprenderá el perfil conservador de nuestra profesión, ¿verdad?. ¿Y la paradoja de utilizar un lenguaje progresista para atomizar al alumnado en individuos aislados a través de una gestión emocional personalizada?. Ahora no pongáis cara de sorpresa, ¿eh?.
Volviendo al tema, ¿acaso los sindicatos no contaban con valoraciones internas sobre el posible seguimiento de la convocatoria?, ¿no?. ¿Se lanzan a convocar y se quedan esperados a ver quién les sigue?, ¿de verdad?.
El fracaso de la convocatoria y de las posibles siguientes puede, y digo puede, ser debido a dos aspectos que no van a cambiar y si acaso se radicalizarán:
– Los sindicatos han conseguido que la huelga sea una opción individual y no colectiva. Han atomizado el derecho de huelga y, por ende, han reducido su impacto al mínimo, a una decisión personal, como cambiar de canal en la TV. Cuando hay un 95% de esquiroles, es el 5% el que va acabar avergonzándose.
– “La vieja guardia” se está jubilando y los que vienen dan pena. Educados y crecidos en una izquierda cuyo campo de batalla es el supermercado en vez del lugar de trabajo. Normal que se carguen la huelga si no saben para qué sirve, pero pregúntales dónde van a dejar el aceite de la cocina, seguro que saben cuándo llega el camión a su barrio (de clase media).
– La delegación: que otros hagan por mí el trabajo, que otros me representen, que otros me asistan… más o menos lo que hacemos con los alumnos. Les asistimos, conseguimos que deleguen en nosotros y, obviamente, los hacemos dependientes. ¿Cómo podríamos reaccionar de otra manera si estamos educando en el asistencialismo?. Es el perfil del profesorado el motivo de nuestra situación actual. Somos nosotros!!.
¿Cambiarlo?, bien, cambia las vías de acceso a la función del profesorado para que la clase media no esté sobrerrepresentada en los institutos.
Tan fácil y tan complicado.