Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Anàlisi|CRÒNICA
    Missió Antoni Benaiges: un projecte necessari i actual

    Quim Lázarojuny 25, 20245 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Antoni Benaiges amb els seus alumnes de Bañuelos de Bureba | Pol Rius
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La figura del mestre Antoni Benaiges va ser recuperada fa pocs anys i ha arribat al gran públic i posada d’actualitat, amb la pel·lícula El mestre que va prometre el mar.

    El mestre republicà que va treballar a Vilanova i la Geltrú i a Bañuelos de Bureba a Burgos, va prometre als seus alumnes que a l’estiu del 36 farien un viatge a veure al mar a casa dels seus pares a Mont-roig del Camp. No el va poder fer, perquè va ser assassinat pel franquisme pocs dies després d’iniciada la guerra civil.

    Personalment, fa ja uns anys, vaig gaudir d’una exposició sobre ell, al Museu Marítim, i em va interessar molt la figura d’aquest mestre, referent com tants d’altres de la renovació pedagògica del país durant la república.

    Aquests mestres van ser la base del treball i dels projectes que vaig poder aprendre i compartir en dues escoles del CEPEPC. Allà em vaig iniciar com a mestre dels alumnes de la segona etapa d’EGB. Ells van ser els meus referents durant molts anys, aquelles edats preadolescents que molts companys no volien ni veure i per mi eren un regal pedagògic. La descoberta d’un món nou i motivador que m’ha acompanyat al llarg de tota la meva vida.

    Vaig llegir el llibre lligat a l’exposició i fins a l’aparició de la pel·li ja no vaig tornar a recuperar, ni la seva figura, ni la seva obra.  Amb la projecció de la pel·lícula es van recuperar i publicar de nou un seguit de nous llibres, materials, obres de teatre, còmics, i documentals, que vaig seguir amb curiositat i perseverança. En una paraula: em vaig convertir en fan o seguidor del mestre Antoni Benaiges i vaig ser un devorador de tot el que sortia o feia referència a ell.

    Vaig tenir la sort de coordinar i preparar una taula rodona sobre la pel·lícula, organitzada per RELLA (Associació de mestres i professorat jubilats) amb el suport de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i la FMRPC (Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya). Tot preparant-la vaig investigar encara més sobre aquest mestre república i vaig entrar en contacte amb l’Associació Escola Benaiges.

    Aquesta entitat dona a conèixer la figura del mestre Benaiges i gestiona l’edifici de l’escola del poble de Bañuelos de Bureba, on fan exposicions i publiquen materials, sobretot una caixa amb els quadernets que van elaborar els seus alumnes seguint el mètode Freinet.

    Vaig poder conèixer tot el que aquesta cinquantena de persones de l’associació feia i es va iniciar una petita col·laboració amb ells, organitzant un viatge a veure l’escola.

    Fruit d’aquests contactes, un grup de mestres jubilats de RELLA, que formem part del Grup d’Educació, vam organitzar un viatge a visitar l’escola del mestre Benaiges a Bañuelos de Bureba. Aprofitant el viatge es va fer una visita cultural a Burgos (Catedral, Museu de l’Evolució Humana i el Monestir de las Huelgas).

    Durant la visita a l’escola, el representant de l’Associació, ens va explicar el que feien i els projectes que tenien en marxa. La seva realitat és molt dura, treballen voluntàriament, sense cap suport de les institucions de Burgos, que en mans del PP i Vox, els hi fan la vida impossible i darrerament una editorial ha publicat, copiant el seu format, els quadernets que són la seva font més important d’ingressos.

    A Bañuelos ja no hi ha infants

    El Javier, secretari de l’associació ens va explicar el projecte que tenien de cara a aquest estiu, i a tots ens va deixar bocabadats. Quina bona i creativa idea: portar a veure el mar a un grup de 30 nens i nenes de 10 a 13 anys de la Cañada Real (Madrid) i del barri de la Cartuja (Granada), ja que actualment al poble de Bañuelos, ja no hi ha nens.

    Fer el viatge que ell no va poder fer i portar infants a Mont-roig del Camp, on vivia la família del mestre Benaiges, tal com ell volia fer a l’estiu de 1936 és una idea genial.

    En arribar a Barcelona, vam posar fil a l’agulla ràpidament. Vam implicar a la Junta de l’associació i amb col·laboració amb el grup que va fer el viatge a Bañuelos es va organitzar un projecte de suport a aquesta iniciativa.

    Recupera el mític viatge que va preparar el mestre Benaiges, el reinventa, tot adaptant-lo a la situació i realitat actual. Des de RELLA hem pensat fer un suport a tres bandes:

    1. Fent una aportació econòmica al projecte “MISIÓN ANONIO BENAIGES” veure enllaç aquí
    2. Comprant una capsa amb els 20 quaderns que van fer els nens i nenes del mestre Benaiges que vendrem des de RELLA en els actes que anirem fent al llarg del curs que ve. [o comprant-les directament a l’associació ESCUELA BENAIGES]
    3. Assistint a una trobada a Mont-roig del Camp amb els membres de l’associació ESCUELA BENAIGES i amb els nens i nenes del projecte [dia encara a concretar].

    Podeu consultar més informació a la web de RELLA i veure el vídeo del Projecte aquí

    Crec que és el moment de passar a l’acció i a més a més de donar suport a la figura del mestre, veure la seva pel·lícula, llegir els llibres que parlen d’ell… Ara cal fer possible el seu somni de portar els infants d’un petit poble de Burgos, que ara ja no els té i reinventar i actualitzar el mític viatge que no li van deixar fer el 36 amb altres nens de realitats diferents.

    Entre tots podem fer realitat la promesa que no va poder fer el mestre, de portar els nens a veure mar, tal com diu el nom de la seva pel·lícula: El mestre que va prometre el mar.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Antonio Benaiges Benaiges memòria històrica Mestres de la república
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticlePuput: transformant patis per fomentar l’aprenentatge i la descoberta lliure
    Next Article
    Anàlisi
    Diàleg i desacord: confrontant creences infundades de l’alumnat
    Quim Lázaro

    Mestre jubilat. Membre actiu de RELLA (Associació de mestres i professorat jubilats)

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}