Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Teresa Boada és responsable dels Premis Fapac i de la federació de Barcelona Comarques
La tasca de les AMPA sovint és poc coneguda més enllà del seu àmbit d’actuació i, en conseqüència, també poc valorada. Malgrat que són molts els pares i les mares que -de manera voluntària i desinteressada- treballen per millorar l’escola pública i assolir l’èxit escolar, el seu treball és invisible en moltes ocasions. Per intentar canviar aquesta realitat ara fa un any vam impulsar una iniciativa amb l’objectiu de reconèixer tot allò que fan les AMPA de Catalunya. Vam crear els Premis FaPaC.
Ningú pot negar que els projectes de les associacions de mares i pares tenen un gran valor; serveixen per consolidar un model educatiu de participació i cohesió que les administracions intenten abolir, escapçant d’arrel ajuts i subvencions que afavoreix aquestes actuacions.
Malgrat tot, sabem que arreu del territori hi ha moltes AMPA que segueixen treballant, buscant alternatives, posant imaginació i ganes quan no hi ha diners; saben el que volen i engeguen projectes engrescadors, sovint, amb l’objectiu de pal·liar les mancances amb què es troba cada centre, de millorar les seves condicions o, simplement, de donar suport a les famílies.
Els projectes són molt variats i n’hi ha de tota mena: des dels que organitzen festes solidàries o permeten que tots els alumnes tinguin llibres de text, fins a actuacions amb més calada, com generar recursos per després de l’escolarització. Tot s’hi val. No hi projectes petits. Totes i cadascuna de les activitats són bones, totes tenen el seu perquè i, de ben segur, són les adients en cada cas perquè han estat pensades amb un objectiu concret: millorar l’educació dels infants I adolescents.
La intenció d’aquests guardons és la de promoure un reconeixement públic i merescut a aquestes iniciatives. Donat que moltes són actuacions reeixides volem difondre-les i que, en la mesura del possible, esdevinguin models a seguir per altres AMPA. Volem afavorir amb això que siguin molts els centres que puguin accedir a aquest tipus d’actuacions. Ara més que mai, la col·laboració entre tots és clau i els uns podem aprendre dels altres.
Ens felicitem per tots els projectes que duen a terme les AMPA però, des de la FaPaC, volem centrar-nos en aquelles actuacions que considerem prioritàries: l’acollida a les famílies, la solidaritat, i la creació de xarxes en l’àmbit local. Donat que són vessants diferenciades i, per tant, difícils de comparar els guardos contemplen tres categories per reconèixer cadascun d’aquests aspectes. El premi “Tothom a l’AMPA” valora la millor experiència de participació de les famílies en el centre educatiu; el premi “AMPA solidària” reconeix les actuacions adreçades a promoure la cohesió social, perquè compartint també s’educa. Finalment, el guardó “Fem xarxa per l’èxit escolar” destaca la millor iniciativa promoguda per un centre amb l’objectiu de millorar l’èxit educatiu dels seus alumnes.
Aquests dies ens trobem en ple procés de votacions populars a través del web dels Premis. Volem que tothom digui la seva i pugui escollir el seu projecte favorit d’entre els 15 finalistes seleccionats per un jurat professional. Us animem a donar el vostre vot!
El primer de juny farem una festa i proclamarem els guanyadors d’aquesta segona edició. Des d’ara, però, ja sabem que tots ho són i que l’objectiu d’aquests guardons és simplement esperonar els que ja fan actuacions i inspirar tots aquells que encara no saben com. No en va, a l’apartat “Banc d’experiències” del web s’hi pot consultar la totalitat de projectes presentats. Tots i totes hem de reforçar i millorar l’educació; hem de sumar per posar ciments al futur que volem per als nostres infants i joves.