Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Les escoles de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana, ubicades al districte barceloní de Nou Barris, esdevindran instituts escola a partir del pròxim curs. En concret, es tracta dels centres Ciutat Comtal, Ferrer i Guàrdia, Mestre Morera i Elisenda de Montcada.
Aquestes són algunes de les iniciatives previstes pel Consorci d’Educació de Barcelona, format per Ajuntament de Barcelona i Generalitat, per al curs 2024-25 a la Zona Nord.
D’altra banda, l’Institut Pablo Ruiz Picasso tancarà progressivament els grups d’ESO i es convertirà en un centre d‘estudis postobligatoris que oferirà batxillerat i cicles formatius.
A més, l’Aula de Formació d’Adults Ciutat Meridiana es transformarà en un Centre de Formació d’adults dins de les instal·lacions del Centre d’Educació Especial (CEE) Sant Joan de la Creu, que es traslladarà a l’equipament de l’Escola Rec Comtal, al barri de Trinitat Vella.
Alumnat en situació de vulnerabilitat
L’objectiu de les mesures és augmentar l’oferta educativa amb tres noves línies d’ESO i cicles de formació professional, a més de la renovació dels projectes pedagògics dels centres de la Zona Nord, que és l’àrea de la ciutat amb un percentatge més alt d’alumnat en situació de vulnerabilitat social, de gairebé el 65%.
En aquest sentit, la població de 3 a 16 anys en la zona ha augmentat prop d’un 8% en set anys, i el 34% de l’alumnat té nacionalitat estrangera. D’aquest 34%, el 75% es troba en situació de vulnerabilitat social.
Així, es passarà de 3 línies d’ESO actuals a l’Institut Pablo Ruiz Picasso a 6 línies distribuïdes entre els diferents instituts escola de la zona, si bé en el futur es preveu que siguin 5 perquè l’Escola Elisenda de Montcada passarà de ser una escola de dues línies a un institut escola d’una sola línia.
Reduir la segregació i arrelar les famílies al barri
Aquestes actuacions persegueixen reduir la segregació tot afavorint l’arrelament de les famílies en aquests barris i facilitar la continuïtat de primària i secundària a través del model d’institut escola. Es troben dins l’estratègia del Consorci de fer canvis integrals en centres de complexitat per dignificar l’oferta i fomentar la igualtat d’oportunitats.
L’Ajuntament destinarà aquest any 500.000 euros per a l’adequació d’espais i està prevista una altra inversió, a través del Pla de Barris, per a la millora dels equipaments.
Segons detalla el Consorci en un comunicat, les característiques actuals dels equipaments fan possible que les escoles puguin incloure també l’etapa de secundària, a excepció de l’Escola Ferrer i Guàrdia, que ubicarà a partir del curs 2025-26 les seves línies d’ESO a l’actual CEE de Sant Joan de la Creu, on també hi haurà el centre d’adults Ciutat Meridiana.
Lluita contra l’abandonament escolar
La consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, ha emmarcat aquestes actuacions en les polítiques del Departament en la lluita contra l’abandonament escolar prematur i contra la segregació escolar, així com en el treball per crear zones escolars. Es tracta, ha dit, d’”una tasca que es desprèn del treball conjunt del Departament i la Sindicatura de Greuges, i que es va plasmar en el nou decret de programació de l’oferta educativa, que és l’eina que ho fa possible”.
Per part seva, el regidor de Cultura i del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé, ha indicat que la inversió plantejada és “un avantatge objectiu perquè dona una continuïtat escolar molt més sòlida als nens i nenes dels tres barris de la Zona Nord”. “A més, aquesta transformació pot ser la base per identificar més oportunitats de canvi que millorin l’oferta educativa més enllà de la conversió de les escoles en institut escola, millorant instal·lacions i aprofitant més els espais educatius”, ha afegit.