Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta

    Combatre els discursos d’odi a les aules

    Victoria Hita Hidalgo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Què fem amb l’abandonament escolar?

    Opinió
    Què fem amb l’abandonament escolar?

    Lluís Font i Espinósmarç 23, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Taxa d'abandonament escolar prematur a Europa, amb dades d'Eurostat
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La responsabilitat d’aquesta situació no és exclusiva del sistema educatiu. En la mesura que hi ha sectors econòmics que contracten joves sense estudis, la temptació d’abandonar la pròpia formació s’incrementa. Abans de la crisi del 2008, això fou molt evident en la construcció i la restauració; ara, en una societat molt desenvolupada i de base tecnològica, l’economia es dualitza: d’una banda, professionals altament qualificats i, de l’altra, mà d’obra amb una feina poc remunerada, a qui no cal acreditar gaires competències professionals. Dit això, cal reconèixer que la comunitat educativa de Catalunya, en un sentit ampli, no està aconseguint revertir la situació i donar una resposta eficient a un problema tan rellevant. L’anàlisi de les dades, i la seva evolució, evidencien algunes coses. En primer lloc: amb relació al 2021, el percentatge d’AEP en els homes es manté pràcticament estable i en les dones, empitjora 4,3 punts (de 9,9% a 14,2%). En la seqüència diacrònica des del 2008, mai havia passat una cosa així. En segon lloc: un 40% dels alumnes de CFGM i un 24% dels de Batxillerat no es graduen. És versemblant que un percentatge dels que abandonen el Batxillerat es matriculi, després, a CFGM. En tercer lloc: les proves de competències bàsiques, de caràcter censal, que realitza el Departament d’Educació a 6è d’EP i 4t d’ESO mostren una evolució negativa el darrer any.

    En la mesura que hi ha sectors econòmics que contracten joves sense estudis, la temptació d’abandonar la pròpia formació s’incrementa

    La diagnosi és clara: tenim un problema estructural en el sistema educatiu de Catalunya. La pedagogia comparada, a partir de l’experiència d’altres països, degudament adaptada, pot servir de guia, així com els informes internacionals sobre la qüestió. Tanmateix no fora sobrer preguntar als educadors, als mestres i professors que cada dia i, sovint, en condicions difícils, estan a peu de trinxera, què en pensen, com creuen que es podria encarrilar la situació. En la lluita per no condemnar milers de joves cada any a viure en la precarietat, no hi sobra ningú. Tothom s’hi ha de sentir compromès: alumnes, educadors, escoles públiques i privades, famílies, institucions i associacions, administracions, sindicats…  I el Departament d’Educació ha de ser capaç de crear un marc de col·laboració entre tots els sectors per posar-hi remei, sense apriorismes i amb voluntat integradora. Perquè aquest no és un assumpte més dels que hi ha al damunt de la taula, és el gran repte, ara i aquí. Cal tenir sentit de l’essencial, saber prioritzar les polítiques públiques per anar a l’arrel, al principi i fonament. L’objectiu de país ha de ser multiplicar les oportunitats educatives que oferim als infants i als joves, per desenvolupar a fons llurs talents, la seva musculatura intel·lectual, artística, social, física, emocional i espiritual.

    Un problema tan complex com el que estem analitzant no es resol de la nit al dia, òbviament. L’important és consolidar una tendència positiva. Si comparem l’evolució de les dades d’AEP del darrer quinquenni, entre 2017 i 2022 Espanya ha passat del 18,3% al 13,9% i la Unió Europea del 10,6% al 9,7%. En canvi, a Catalunya no hi ha pràcticament millora: d’un 17% a un 16,9%. S’han de buscar les causes d’aquest estancament.

    L’Associació Bastiments se sent cridada a aportar tres breus reflexions, per enriquir el debat sobre com reduir l’AEP. En primer lloc, constatem que els alumnes presenten un dèficit creixent d’atenció a classe i de concentració en les tasques a realitzar. Aquesta situació no contribueix gens a l’èxit acadèmic. Hauríem de reflexionar sobre el paper que juga la tecnologia, i internet concretament, en el procés d’ensenyament i aprenentatge. Un argument a favor de l’ús d’ordinadors a l’aula ha estat la voluntat de connectar l’escola amb la realitat que l’envolta. Però, com diu el filòsof Finkielkraut, una cosa és preparar els alumnes per viure en el món i, l’altra, la pretensió que la lògica del món entri a l’escola. A França, per exemple, s’ha prohibit el mòbil als centres educatius per als menors de quinze anys, amb el benentès que aquest dispositiu distorsiona la dinàmica acadèmica. En definitiva, la innovació amb suport tecnològic podria esdevenir un sorprenent cavall de Troia del fracàs escolar, en la mesura que afavorís la dispersió mental dels alumnes i no els ajudés a aprofundir en el coneixement curricular.

    Els alumnes presenten un dèficit creixent d’atenció a classe i de concentració en les tasques a realitzar

    En segon lloc, pensem que cal desplegar a fons, i sobretot amb la dotació econòmica necessària, el Decret 150/2017, de 17 d’octubre, relatiu a l’educació inclusiva, el qual estableix l’estratègia pedagògica a seguir per afavorir l’èxit educatiu de tots els alumnes, atenent el procés maduratiu i la situació personal, familiar i socioeconòmica de cadascú. La detecció i el tractament primerenc de les dificultats en l’aprenentatge resulta cabdal per reeixir a l’escola, i evitar la desconnexió de molts alumnes i el seu posterior abandonament durant la secundària. La personalització esdevé la clau de volta del sistema educatiu. Una bona orientació al llarg de l’itinerari formatiu, acompanyada d’una tutoria personal i familiar que faci créixer els alumnes i els ajudi a gestionar la pròpia realitat, són la millor concreció d’aquesta singularització de l’acció educativa.

    En tercer lloc, ens mou el convenciment que a Catalunya totes les escoles són necessàries, independentment de la seva titularitat. Cal crear les condicions per a què el conjunt de l’ecosistema educatiu s’impliqui a fons, i comparteixi les bones pràctiques, en la lluita a favor de l’èxit i en contra de la segregació escolar. Atenent aquest objectiu l’Administració pública ha de facilitar els recursos i vetllar perquè totes les escoles garanteixin un projecte educatiu de qualitat, i amb els objectius pedagògics orientats a assolir l’èxit educatiu de tot l’alumnat, perquè les famílies puguin triar amb llibertat d’acord amb les seves conviccions i en condicions de gratuïtat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    abandonament abandonament educatiu prematur abandonament escolar Abandonament prematur opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Recerca educativa i formació pedagògica del professorat
    Next Article
    Entrevista
    Colau: “Hem de tractar les escoles com a autèntiques capitals de barri”
    Lluís Font i Espinós

    Related Posts

    Opinió
    Per un embat republicà cap a una escola nova

    juliol 16, 2025

    Opinió
    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    juliol 16, 2025

    Opinió
    Creixement de l’FP: pública vs privada?

    juliol 15, 2025

    No hi ha comentaris

    1. Serafi Quintairos on març 23, 2023 7:20 pm

      Estic totalment d’acord amb l’excel.lent article. A casa nostra malgrat el confinament no surten les coses en paral.lel a l’esforç fet per la comunitat educativa els indicadors son correctes pero l’anslisi i conclusions del Departament no poden ser mes esviaixades… per mes diners que s’han abocat

      Reply
    2. Martí Teixidó, pedagog dr. on març 24, 2023 11:56 am

      Subratllo el què diu el dr. Lluís Font: “saber prioritzar les polítiques públiques per anar a l’arrel, al principi i fonament.” “constatem que els alumnes presenten un dèficit creixent d’atenció a classe i de concentració en les tasques a realitzar.”

      En l’arrel hi ha un desajust entre el què es proposa a l’escola i l’enlluernament de la societat tecnològica i de consum. Això és asumpte de pedagogia. Els docents, també els mestres tenen una formació pedagògica insuficient. La pedagogia es “pensar” pedagògicament per fer correspondre l’activitat d’aprenentatge a interessos sòlids, a les necessitats. Difícil atès que la societat estimula interessos efímers, de consum.

      No hi ha alternativa uniforme. Cada centre, cada equip de mestres o professors ha de “pensar” pedagògicament dissenyar intervencions i justificar els recursos necessaris. La política ha d’assignar els recursos amb coherència a la consistència pedagògica, centre a centre. Cal esperar que els bons models s’encomanin a d’altres centres on es “pensi” pedagògicament, no còpia de receptes de moda.

      1 Falta direcció pedagògica als centres, falta l’entrenador de l’equip que sap més que ser un jugador. 2 La seqüència inalterable de l’aprenentatge és: INTERÈS PERSONAL > RENDIMENT PERSONAL > NIVELL D’APRENENTATGE > APRENENTATGE CREATIU. La pedagogia comença observant cada alumne i desvetlant els seus interessos i valorant el seu rendiment personal que no és el nivell d’aprenentatge. Aquest arriba sol si es compleixen els dos passos primers. Si avaluem per nivel d’aprenenatge directament alguns alumnes abandonen: tenen raó.

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}