Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Saber viure l’instant present

    Reportatge
    Saber viure l’instant present

    Carme Escalesdesembre 19, 20235 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | GettyImages
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La ment -diu Eckart Tolle- és un instrument superb, si s’utilitza correctament. Però si es fa servir de manera incorrecta, esdevé molt destructiva. En el seu llibre El poder de l’ara (Viena editorial) explica molt bé idees que ens ressituen envers el nostre propi pensament per a no caure en el parany de viure únicament a través d’ell que, com diu, pot ser una presó, un lloc incòmode si no el sabem controlar, sobretot si la nostra persona s’hi barreja. Tolle diu: “en el moment en què som capaços de situar-nos per sobre del nostre pensament, observant qui pensa, sense identificar-nos amb el pensador, s’activa un nivell de consciència superior i t’adones que el pensament només és una petita part de la intel·ligència”. Afegeix que “la bellesa, l’amor, la creativitat, l’alegria i la pau interior sorgeixen de més enllà de la ment”.

    El pensador alemany, autor d’aquest llibre sobre el benefici de poder concentrar-nos en l’instant present com a antídot del patiment, fa diana en allò que no ens permet ser feliços: preocupar-nos pel que ha de venir encara i recrear-nos en el dolor de vivències incòmodes i traumàtiques que ens han passat, però que rememorant ens retornen la vivència del malestar. En el veritable present, en la vivència més nítida i pura de l’instant en el qual som, no hi pot haver patiment. La temença sobre allò que podria arribar o el disgust del que hagi pogut passar, el present no ho contempla. I com diu Ekachart Tolle, “davant de la incertesa, viu l’aquí i l’ara”. De fet, és el moment present l’únic en el qual podem actuar, controlar, incidir. El passat ja no hi és i el futur encara no ha arribat.

    Per què marques de xocolata han fet servir el moment present per acompanyar la dolçor dels seus productes? Milka ho va fer amb la seva Lila i Choco Pause i les barretes de Kit-Kat de Nestlé varen esdevenir sinònim de pausa: Fem un Kit-Kat? Obrir un parèntesi enmig de les cabòries i reunions de treball, per descansar una estona de la feina i airejar el cervell no és només un eslògan publicitari, és saludable i ajuda a reprendre l’activitat amb més energia.

    Atenció plena

    La respiració i la concentració en el moment present són a la base de la disciplina del mindfulness que s’aplica com a tècnica per a augmentar el rendiment quan s’estudia, perquè la ment s’allibera de ‘soroll’ que ve del mateix pensament. Fer el que s’està fent, amb plena consciència, és garantia del millor procedir en la realització.

    A l’Hospital del Mar, s’ha format llevadores per oferir la tècnica del mindfulness a dones embarassades per millorar el seu benestar i el dels seus nadons. Han evidenciat bé que d’aquesta manera es redueix l’estrès de les gestants. Han vist que l’atenció plena és una alternativa vàlida per ajudar les dones embarassades en un moment en el qual no es poden prescriure molts fàrmacs per no afectar el bebè, però en el qual els trastorns mentals -durant l’embaràs i el postpart- presenten una elevada prevalença.

    L’experiència a l’Hospital del Mar ha pogut demostrar que aquesta tècnica té efectes beneficiosos, no sols reduint l’estrès, l’ansietat i la depressió, sinó també en la reducció de patologia obstètrica, reduint en un 29% el nombre de nounats amb baix pes en néixer i en un 26% complicacions com la incidència de la preeclàmpsia.

    L’Hospital de la Mar és el primer centre de l’Estat que ofereix un programa de mindfulness per a les dones embarassades que duen a terme el seu seguiment en el centre i en els centres d’atenció primària vinculats (PASSIR). Durant els primers mesos de 2023, el Servei d’Obstetrícia i Ginecologia ha format en aquesta tècnica nou llevadores, que ja han començat a utilitzar els principis d’aquesta pràctica basada en l’atenció plena i conscient en el moment present per a ajudar les dones gestants a millorar el seu benestar emocional i mental. L’objectiu general és dotar els i les professionals d’eines per poder millorar el benestar de la mare, l’atenció al bebè i les relacions interpersonals de manera simultània, mitjançant un entrenament de consciència plena o mindfulness.

    Segons explica la llevadora Georgina Piques, cap de l’atenció a la salut sexual i reproductiva del PASSIR del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de la Mar, “l’embaràs és un moment vital, de molts canvis, en el qual les dones poden sentir malestars com a pors o estrès, i un increment de trastorns com l’ansietat i la depressió. A més, és un període en el qual cal fer especial atenció amb la presa de fàrmacs o fitoteràpia. El mindfulness se’ns presenta com una intervenció segura i eficaç en aquest moment”.

    En aquest context, una tècnica com el mindfulness pot resultar d’utilitat en la seva salut mental perinatal en les dones embarassades, com ja s’ha demostrat en diverses experiències internacionals, amb bons resultats en països com Anglaterra, el Canadà i Austràlia. “Hi ha evidència científica que demostra els seus beneficis en la reducció de l’estrès, fet que comporta una millora de salut de la mare i també de la seva criatura”, afegeix.

    A Catalunya, gairebé una de cada cinc dones veu afectada la seva salut mental en aquest moment de la seva vida. Els trastorns més habituals són la depressió i l’ansietat, fet que pot afectar la seva salut física, provocant preeclàmpsia o altres patologies, i la del bebè, amb més prematuritat i sota pes en néixer. També pot afectar el neurodesenvolupament dels nounats després del part.

    A part del mindfulness, les dones que segueixen el seu embaràs a l’Hospital de la Mar, també tenen a la seva disposició altres activitats destinades a millorar el seu estat físic i mental, com són tallers de ioga i d’exercici físic adaptat a embarassades.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Benestar educar en salut mindfulness Salut salut mental
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Carta oberta a la consellera d’Educació, Anna Simó
    Next Article
    Opinió
    Educació: la vol per prendre aquí o per emportar?
    Carme Escales

    Periodista amb més de 20 anys d'experiència. Especialitzada en posar a l'abast de tothom el llenguatge de la medicina, la ciència i la salut.

    Related Posts

    Actualitat
    Torre Pacheco, infància i educadores espantades per la violència racista i les represàlies

    juliol 17, 2025

    Opinió
    Davant l’odi que creix, educació antifeixista

    juliol 17, 2025

    Actualitat
    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    juliol 15, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}