Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Generalitat de Catalunya ha suspès les classes a total de nou comarques de Tarragona dilluns 4 de novembre atesa la previsió de fortes pluges continuades i torrencials. Es tracta del Montsià, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Tarragonès, Priorat, Baix Camp, Alt Camp i Baix Penedès.
En total, són 126.587 els alumnes afectats a ensenyament infantil (0-6 anys), obligatoris (6-16 anys) i postobligatoris (més de 16 anys fins a adults no universitaris), segons dades del Departament d’Educació. També ha quedat aturada l’activitat univeritària de la Rovira i Virgili.
Aquesta alerta es va llançar la tarda de diumenge, i a primera hora del matí de dilluns també s’ha suspès l’activitat als centres del Baix Llobregat, sense descartar ampliar-ho a més llocs de la província de Barcelona en les pròximes hores.
Dues hores després, Protecció Civil ha emès una alerta als telèfons mòbils al Barcelonès i al Garraf, per previsió de “pluges continuades i torrencials” des de dos quarts d’onze fins a dos quarts de dues.
Ateses les noves recomanacions de Protecció Civil i la incidència que la pluja està tenint en algunes facultats, la Universitat de Barcelona ha decidit suspendre l’activitat acadèmica a tots els centres a primera hora del matí.
Per part seva, la Universitat Pompeu Fabra ha suspès l’activitat acadèmica a partir de les 13 hores a tots els seus campus i ha demanat a la comunitat universitària no desplaçar-se fins que hagi acabat l’alerta.
També la Universitat Autònoma de Barcelona ha suspès tota activitat als campus de Bellaterra i de Sabadell.
La Universitat de Lleida ha sol·licitat al professorat la reprogramació de les activitats avaluatives previstes per aquest dilluns i “mentre duri l’episodi”. La UdL compta aquest curs 2024-2025 amb 1.492 alumnes de grau i màster del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Cal afegir els 266 estudiants de la Comunitat Valenciana.
“La Universitat de Lleida demana a les persones afectades per l’alerta de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, així com a l’estudiantat i personal resident les comarques incloses a les noves alertes emeses pels organismes competents, que segueixin les instruccions que faci públiques el Departament d’Interior del Govern de Catalunya”, resa el comunicat del Consell de Direcció de la UdL. Quant a l’alumnat, recomana reprogramar les activitats avaluatives i respecte al personal, docent i no docent, que l’activitat laboral es faci “mitjançant teletreball, sempre que sigui possible”.
La Universitat Politècnica de Catalunya ha demanat evitar la mobilitat, arran de l’avís d’alerta de pluges torrencials: “Si sou als centres docents o de treball us hi quedeu fins que passi l’episodi, i si sou a casa no us desplaceu”, ha demanat.
Des d’última hora de diumenge la DANA s’ha intensificat a les Terres de l’Ebre i la Costa Daurada, com havien anunciat els serveis meteorològics, tot avançant cap a l’interior.
A més de suspendre les activitats educatives, universitàries i esportives, la mobilitat es limita a excepció dels serveis essencials i causes de forma major.
Les restriccions afecten també Rodalies i no hi ha servei en els següents trajectes: R13: Sant Vicenç de Calders – Lleida, R14: Plana Picamoixons – Tarragona, R15: Sant Vicenç de Calders – Valls – Reus cap a Móra la Nova i R16: Tarragona – Tortosa, R17: Tarragona – Salou Port Aventura.
El transport rodat interurbà a les nou comarques només funcionarà al 50%.
Des que la DANA va causar estralls el dimarts 29 d’octubre a diversos municipis de la Comunitat Valenciana, són moltes les iniciatives solidàries que s’han posat en marxa.
L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure (ACELLEC) ha fet una crida a donar suport al sector del lleure educatiu i sociocultural, a través de l’Associació Valenciana d’Empreses Culturals d’Oci Edcucatiu (AVECOE). L’objectiu, ha manifestat l’ACELLEC, és mantenir en la mesura que sigui possible l’activitat d’empreses i entitats i dels seus treballadors i el reinici, quan es pugui, dels projectes, programes i serveis públics que tenen al seu càrrec, en l’àmbit de la cultura, l’educació i la joventut.