Màxim 18 minuts, intensitat, missatge inspirador i un alt component de vivència personal. Així són les conferències TED, cada cop més populars arreu del món –se’n celebren vuit cada dia– i darrerament també a Barcelona. El proper 22 de gener se celebrarà a la capital catalana el TEDxBarcelonaED, el primer d’aquests esdeveniments a casa nostra dedicat a l’educació.
“Hem seleccionat una vintena persones que ja han estat protagonistes del canvi en l’educació, i que volem que expliquin la seva experiència als assistents”, comenta Aurélie Salvaire, impulsora d’aquest esdeveniment i d’altres similars com el TEDxBarcelonaWomen. En aquest acte comunicatiu, segons Salvaire, el que prima és que els ponents parlin “des del cor” –per això en les darreres setmanes han rebut assessorament d’un coach– i que demostrin “que el canvi és possible”.
Entre les veus que pujaran a l’escenari del TEDxBarcelonaED –a l’auditori de l’edifici de Telefónica– hi ha les de Nicholas Carlisle, psicoterapeuta que va ser víctima de bullying i que ara assessora escoles a través de No Bully; John Roberts, president de la Universitat Oberta de l’Àfrica Occidental, o Claudia Urrea, de la Comissió Especial del MIT dedicada a “reinventar l’educació”.
També hi haurà ponents catalans, com Boris Mir, cap d’estudis de l’Institut-Escola Les Vinyes, però la predominància internacional s’explica, segons Salvaire, pel fet que hi ha molts països i territoris on l’educació actualment és emergent. “A Llatinoamèrica hi ha actualment una efervescència especial”, explica la organitzadora, així com en alguns països africans.
També gràcies a les noves tecnologies, que tindran un paper “molt important” en la convenció, atès que en molts casos s’han convertit en “eines que han ajudat a desenvolupar pràctiques innovadores”, opina Salvaire. És el cas dels dispositius mòbils, l’impacte massiu dels quals ha suposat que en països en vies de desenvolupament s’estigui tenint accés fàcilmemt a fonts d’informació i a recursos educatius.
L’impacte de les conferènces ja s’ha notat en l’assistència. En tan sols tres setmanes l’aforament de 300 persones va quedar complet. Les intervencions aniran acompanyades, en paral·lel, amb activitats i tallers que segueixin els mateixos criteris –l’educació per al canvi–. I també per la iniciativa TEDxYOU, que dona la possibilitat a dotze participants, prèviament inscrits i seleccionats, a pujar a l’escenari per explicar les seves experiències educatives transformadores.
El fenomen TED
Les seves sigles responen a Tecnologia, Entreteniment i Disseny. TED és una organització sense ànim de lucre que es dedica a les idees dignes de ser difoses, i que per això organitza congressos i xerrades, les TED Talks, sobre àmbits variats com l’educació, la cultura, la ciència o la tecnologia.
El seu èxit ha comportat que des del 2009 s’impulsin els TEDx, que són xerrades independents. Impulsades per organitzacions d’arreu del món que no pertanyen a TED però que n’adquireixen una llicència gratuïta però amb el compromís de que la conferència respecti certs criteris.
Els seus participants han de renunciar als drets d’autor, perquè la llicència dels continguts que s’hi abordin ha de ser Creative Commons, atesa la voluntat de que es difonguin les experiències quan més millor.