Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La Carmen és treballadora de la Lliga de l’Educació, una organització amb projectes educatius diferents i d’inclusió de població migrant a través del treball o l’aprenentatge del castellà, amb més d’una dècada d’experiència a Torre Pacheco.
Carmen no n’és el nom real. En l’últim moment ha preferit, juntament amb una altra companya, mantenir l’anonimat. De fet, comenta, des de la coordinadora d’ONG de la Regió de Múrcia, han aconsellat mantenir un perfil baix els propers dies.
Comenta que en aquest temps mai no havien tingut problemes, ni de lluny, tan greus com els que estan passant ara. Sí assenyala que algunes de les nenes i els nens amb qui treballen els diuen que se senten discriminats perquè, malgrat que les seves famílies viuen al poble des de fa tres dècades, els consideren estrangers.
«Torre Pacheco s’ha caracteritzat sempre per la seva diversitat i la seva convivència pacífica i volem que així segueixi sent». Són paraules d’Inés (també un nom fictici), una de les treballadores de la Lliga a la localitat murciana. Prefereix no donar el seu nom per evitar represàlies, contra elles i contra les nenes i els nens amb qui treballa. Explica que, encara que ara mateix s’ha reforçat la presència de la Guàrdia Civil i la Policia, «quan això deixi de ser mediàtic se n’aniran».
La Carmen explica que fa un parell de dies van sortir els imams a intentar apaivagar els ànims entre els joves d’origen magribí perquè no responguin amb violència a allò que, sens dubte, sembla una cacera animada, com explica aquesta treballadora, pels «discursos d’alguns partits polítics» als quals demana que deixin d’enviar missatges d’odi que acaben en delictes d’odi i en violència.

Aquests dies, els col·legis en què la Lliga té projectes en marxa, segueixen oberts en horari de matí per atendre alguns dels xavals, migrants majoritàriament. Segons reconeix la Carmen, les i els nens estan espantats, encara que als matins les coses estan tranquil·les. La violència passa a la nit.
La Lliga treballa en dos centres. En un d’ells, el 60% dels i les escolars són d’origen estranger. A l’altre, gairebé el 40%. La Carmen destaca que els seus projectes es basen a treballar amb tot l’alumnat sobre conceptes com la multiculturalitat, perquè la diferència es visqui com a riquesa cultural i no com a problema. L’objectiu és la millora de la convivència i de la cohesió social, la inclusió d’un alumnat les famílies del qual, principalment, sostenen el pesat treball agrícola.
«Esperem que tot torni a la normalitat aviat i no arribem al setembre en aquesta situació», assegura Inés, que explica que entre les seves activitats «realitzem tallers perquè els nois i les noies puguin parlar de les emocions en un entorn divers i acollidor, fem lectura d’imatges relacionades amb la diversitat i els drets humans o parlem d’igualtat. Són temes des dels quals podem tractar els discursos d’odi que hem vist aquests dies».
Per a ella, i la resta de l’organització, és bàsic seguir «apostant el curs que ve per activitats que afavoreixin la inclusió i la igualtat, com les que fem». «És la manera de lluitar contra els discursos d’odi».