Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    El temps a l’escola, una paradoxa

    Pere Vilaseca Canaleta
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Un homenatge a les pedagogues oblidades

    Actualitat
    Un homenatge a les pedagogues oblidades

    Èlia Ponsmarç 5, 20205 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Maria Concepció Torres, juntament amb Jordi Puig durant l'acte "On són les pedadogues referents?"
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La pedagogia és una professió molt feminitzada. De fet, un 85% de les persones col·legiades al Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC) són dones. Tot i això, les dones pedagogues, tal com passa en moltes professions, tenen una ínfima representació en els càrrecs de poder, siguin òrgans tècnics, polítics o universitaris. Amb l’objectiu de visibilitzar la tasca d’aquestes dones, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya va organitzar el passat dilluns 2 de març un acte sota el nom «On són les pedagogues referents?» per a reivindicar la importància de les dones pedagogues, que són qui sustenten la professió.

    Encara avui a les pedagogues se les associa als rols de cura que tradicionalment tenen assignats les dones en el nucli familiar. Per això, l’objectiu de l’acte va ser donar veu a les pedagogues i reivindicar la seva tasca. “Nosaltres també volem intervenir en els espais de decisió i desenvolupar-nos professionalment igual que ho fan els nostres companys pedagogs“, declarava Rosa Rodríguez, presidenta del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, en iniciar la sessió. També va afegir que l’acte pretenia esdevenir la llavor de la futura vocalia o comissió de Dona i Pedagogia. Per la seva banda, Jordi Puig, president del Consell Social del Col·legi, va destacar que “estem en un món on la figura de la dona queda amagada” i que, per aquest motiu, és molt important que les “pedagogues referents surtin a la llum”.

    Innovadores i compromeses

    Per tal de visibilitzar la tasca de les dones pedagogues, Maria Concepció Torres, presidenta de la Comissió de Deontologia del Col·legi, va fer un recorregut històric al llarg de les aportacions d’algunes de les principals pedagogues espanyoles, però també estrangeres, principalment del segle XX. Aquelles que, en el seu moment, van contribuir enormement en l’evolució de la professió però que no els hi va arribar mai el reconeixement, o va arribar massa tard. “Les pedagogues hi són i sempre hi han estat però no se n’ha parlat prou, cal incorporar-les en els plans d’estudis quan parlem de pedagogia i d’educació i reparar una injustícia històrica”, afirmava Torres.

    Rosa Sensat

    Torres va començar fent menció a Hipàtia d’Alexandria, filòsofa i mestra neoplatònica grega del segle V, destacada en els camps de les matemàtiques i l’astronomia. Malgrat que qualsevol llista és incompleta, es van assenyalar algunes de les grans pedagogues referents. Cal destacar, per exemple, a Maria Montessori, primera dona en aconseguir la titulació de metgessa a Itàlia, i que dóna nom al famós mètode educatiu. També és important la figura de Rosa Sensat i Vila, que va tenir un paper molt destacat en el desenvolupament de l’Escola Pública Catalana durant el primer terç del segle XX, convertint la seva passió personal per l’educació en un compromís social. Així mateix, Marta Mata i Garriga, pedagoga, diputada i senadora socialista, va deixar una gran empremta sent una de les grans defensores de l’escola pública i del dret a l’educació.

    Moltes de les pedagogues que van ser citades durant l’acte tenen en comú l’aposta per la innovació educativa i la recerca, així com el seu compromís polític reivindicant la igualtat entre homes i dones. En aquest sentit, es va mencionar, per exemple, a Margarida Comas i Camps, gran partidària de la innovació pedagògica i dels drets de les dones, o a Concepción Sainz Amor, considerada pionera de la coeducació i una gran defensora de l’escola rural. Aquesta última promovia la idea que l’escola no pot estar allunyada de la vida del poble i que la natura havia de proporcionar els continguts bàsics per l’aprenentatge. També va jugar un paper rellevant en la innovació pedagògica Anna Rubiés i Monjonell, qui va ser directora del Grup Ramon Llull i va estar molt implicada en les escoles d’estiu.

    Josefa i Elisa Uriz

    Seguint aquesta mateixa línia d’innovació pedagògica, Torres va fer referència a dues parelles de germanes que van introduir nous mètodes. Per una banda, les germanes Carolina i Rosa Agazzi, pedagogues italianes que van crear un jardí d’infància sota la idea d’aprendre a través de l’observació, amb l’objectiu de formar els infants perquè siguin capaços d’actuar per pròpia iniciativa. Per l’altra banda, les germanes Josefa i Elisa Uriz Pi, mestres pedagogues i activistes polítiques que van reivindicar el paper de la dona en tots els aspectes professionals, socials i polítics, més enllà del rol familiar tradicionalment atorgat a les dones. Aquestes germanes són considerades les precursores de l’Escola Moderna Espanyola, un projecte educatiu adreçat a les classes socials baixes amb l’objectiu de garantir l’accés a una educació científica i democràtica.

    Reptes de futur per a la pedagogia

    Mireia Mata, Directora General d’Igualtat de la Generalitat, qui es va encarregar de la clausura de l’acte, va apuntar que les pedagogues tenen el repte d’introduir el feminisme tant a les aules com a les institucions. «És una pedra que hem de picar a tots els nivells» va dir. En aquest sentit, va assenyalar que, durant segles, l’educació va ser molt similar, perquè només estudiava una classe social -la privilegiada- i, durant molt de temps, només els homes. Ara, però, tot és molt diferent: les aules estan plenes de diversitat, i això, segons Mata, pot ser una gran oportunitat de renovar els mètodes educatius.

    Seguint aquesta línia, Torres va afegir que, en aquest context divers i plural, “és un bon moment per introduir el concepte de gènere i diversitat en els àmbits educatius, ja sigui en l’educació formal com la informal”. La pedagogia, per tant, té el gran repte de plantar la llavor del futur. “L’educació al llarg de la vida és una construcció continuada de la persona humana”, va assenyalar Mata, parafrasejant a la pedagoga Maria Teresa Codina. “L’educació és cada dia, cada moment de la nostra vida. En aquest sentit, el paper de les mestres i pedagogues és vital”, va concloure.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    dones pedagogues
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Centres educatius i coronavirus, què cal fer? (i què no cal)
    Next Article
    Actualitat
    Cardedeu, un municipi transversalment feminista a través de la coeducació
    Èlia Pons
    • X (Twitter)

    Periodista

    Related Posts

    Entrevista
    “A ‘Divulvadoras’ convertim les dones en protagonistes del relat”

    març 7, 2025

    Opinió
    L’existència errònia d’un mot

    març 6, 2025

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}