Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El Consell d’Educació enviarà una queixa a TV3 pel ’30 minuts’ sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció

    Prohibició total del mòbil a l’educació obligatòria a Catalunya

    Ana Basanta

    La Teoria de l’Embut Educatiu

    Joan Subirats Berengué

    Defensar l’escola concertada és defensar Catalunya

    Joan de Santiago Bayona
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Wert canvia l’accés a la universitat quan alguns ja han acabat els exàmens

    Actualitat
    Wert canvia l’accés a la universitat quan alguns ja han acabat els exàmens

    Laura Olíasjuny 12, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Exàmens de selectivitat al País Basc / CC by-sa Joxemai (Wikimedia Commons)
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Exàmens de selectivitat al País Basc / CC by-sa Joxemai (Wikimedia Commons)
    Exàmens de selectivitat al País Basc / CC by-sa Joxemai (Wikimedia Commons)

    Article publicat a eldiario.es

    El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, volia que els nous criteris d’admissió a la Universitat de la LOMCE comencessin a aplicar-se el proper curs, i ho ha mantingut. Aquesta vegada, a cop de Reial decret. Tot i que els rectors havien manifestat les seves reticències per la falta de temps per canviar el model, el Govern va aprovar la regulació de la nova norma –que també inclou la desaparició de la Selectivitat el 2017– el 6 de juny.

    El text deixa a les universitats la responsabilitat de fixar un procediment d’accés per als estudiants de Formació Professional i els procedents de sistemes educatius estrangers no homologats. Però amb les proves ja en marxa –aquesta setmana són a Catalunya, País Valencià o Madrid, i ja han acabat en altres CCAA– la majoria dels centres faran cas omís del decret i continuaran amb el sistema d’anys anteriors.

    “No tinc la constància de què faran totes les universitats, però la majoria mantindran el model d’admissió actual”, afirma Victòria Vivancos, secretària executiva de la Comissió Sectorial Runae de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). Vivancos assenyala que el “més raonable” és aquesta opció, donades les dates en què el Ministeri ha deixat la tasca a les seves mans.

    La Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada pel Govern elimina l’anomenada selectivitat com a mètode d’ingrés a la Universitat. Per als estudiants de Batxillerat, aquest examen serà substituït d’alguna manera per una prova de final de cicle (també anomenada revàlida) que donarà el títol i permetrà l’accés a la carrera. Però no automàticament.

    Educació permet a cada universitat desenvolupar uns sistemes propis d’admissió. Mentre que per als alumnes de Batxillerat els canvis s’implantaran el curs 2017-2018, els que provenen de cicles formatius i de sistemes d’estudis estrangers no homologats s’enfronten a un nou sistema el curs vinent.

    Fins ara, els estudiants procedents de cicles formatius de grau superior podien entrar a la Universitat amb la nota mitjana obtinguda en els estudis, amb la possibilitat d’augmentar-la mitjançant els exàmens de la fase específica de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Des del 2010, la nota de tall màxima és un 14, així que els alumnes que volen accedir a carreres amb una nota superior al 10, s’han d’examinar d’aquesta part complementària.

    Per això, en aquests dies d’exàmens de Selectivitat, hi ha tècnics superiors que espremen els seus coneixements per fer el salt a la Universitat. No obstant això, la possibilitat d’un canvi de la manera d’accés a les carreres a la tornada de l’estiu deixava a l’aire l’esforç de milers d’alumnes.

    “És una barbaritat”, opina Julio Serrano Gracia, secretari d’Universitat de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres. “No es pot organitzar tot un sistema d’accés amb tan poc temps. A més, els alumnes no perceben més que incertesa”, assegura.   

    Què diu la llei

    Al Reial decret 412/2014, els procediments propis de les universitats queden com opcionals per als estudiants de Batxillerat, però obligatoris per als de Formació Professional i sistemes d’estudis estrangers no homologats.

    En el primer cas, el text obre dues possibilitats: prendre la nota de Batxillerat o complementar-la amb el procediment que marqui cada centre. Per als alumnes procedents de FP, les universitats han de fixar “en tot cas” algun procediment.

    Llavors, poden les universitats mantenir l’accés com fins ara? La possibilitat d’acceptar la nota de la PAU per optar a una plaça universitària el proper curs troba suport en la disposició transitòria afegida al Reial decret, que van aconseguir sindicats i rectors després d’exposar al ministre el poc marge de temps per aplicar les modificacions.

    Però sorgeixen més dubtes amb els estudiants que entraven a la Universitat amb la mitjana obtinguda en el cicle formatiu. “Segons està redactat el reial decret, diria que no podrien entrar. Les universitats haurien de fer algun tipus de prova, però crec que interpretaran la llei de manera que puguin incorporar aquests alumnes”, indica Julio Serrano.

    Segons la portaveu de la CRUE, “el més raonable” és que les universitats acceptin aquesta nota.“Quan es va aprovar el decret ja havien conclòs les proves en algunes comunitats, com Navarra”, sosté. Segons l’opinió Serrano, l’aplicació de la llei el proper curs pel Ministeri no té sentit: “Saben que materialment no es pot posar en marxa”.

    D’altra banda, si algunes universitats anunciessin nous procediments d’ingrés, es plantejaria una contradicció amb el Reial decret 412/2014. Segons el text, els centres educatius hauran de fer públics els seus criteris d’admissió “amb almenys un curs acadèmic d’antelació“, condició que està lluny de complir-se en aquest cas.

    Aquesta incertesa s’uneix a la sentència del Tribunal Suprem del passat 16 de maig, que exigeix ​​que els alumnes de FP s’examinin de continguts propis a la selectivitat, i no de les mateixes matèries que els estudiants de Batxillerat, com passa actualment. “Aquest any ja s’han examinat amb les mateixes proves. A veure què passa l’any que ve, si encara segueix valent aquesta via d’accés”, diu Julio Serrano.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    PAU Selectivitat
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Un govern contra l’escola
    Next Article
    Actualitat
    Feliç onomàstica, Misericòrdia!
    Laura Olías

    Related Posts

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Anàlisi
    Tria pragmàtica de places MIR

    maig 16, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}