Els sindicats empenyen per aconseguir recuperar les condicions dels substituts

USTEC-STEs, CCOO, CGT i Assemblea de Docents es manifesten aquesta tarda per reclamar la recuperació del 100% de jornada i sou dels substituts i la cobertura de baixes des del primer dia. La proximitat dels pressupostos del 2015 desperta la reivindicació.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Els principals sindicats d’educació surten aquest dijous al carrer per reclamar que els mestres substituts puguin recuperar les seves condicions laborals prèvies a l’inici del cicle de retallades impulsades pels actuals governs espanyol i de la Generalitat. USTEC-STEs, CCOO, CGT i Assemblea de Docents se citen aquesta tarda a plaça Sant Jaume de Barcelona per demanar la restitució del 100% de la jornada i el sou dels substituts -des de fa dos anys treballen i cobren el 85%- i perquè la Generalitat cobreixi les baixes des del primer dia, atès que ara sovint esgota el marge de 10 dies que va establir el ministeri d’Educació l’any 2012.

En les properes setmanes el Govern traslladarà al Parlament de Catalunya la proposta de pressupostos per al 2015, així que ara és el moment de pressionar per aconseguir que s’incorporin algunes de les seves demandes, constaten els sindicats. De fet, els treballadors de la funció pública ja compten amb el compromís del Govern de recuperar l’any que ve la paga extra -retallada des de 2012- i 6.500 interins, que com els substituts estaven al 85% de sou i jornada, tornaran al 100% a partir de gener.

Però la situació dels substituts no sembla que hagi de millorar, i això, segons els sindicats, afecta a les escoles en les quals treballen i a l’educació dels nens i nenes. La retallada del 15% en l’horari dels substituts s’aplica a hores no lectives, com pot ser la vigilància de patis, la preparació de classes o les reunions amb pares -en el cas dels tutors-, una alteració de les funcions docents que “fa anar malament als centres”, constata Montse Ros, responsable d’Educació de CCOO. O bé els docents, malgrat la reducció de jornada, “acaben fent la mateixa feina, perquè com ho fas per ser tutor i no parlar amb els pares?” es pregunta Ros.

L’altre reclam dels sindicats és que se substitueixi els docents des del primer dia que han causat baixa. Des que el ministre Wert va aprovar el seu polèmic decret de retallades l’abril del 2012, les administracions no estan obligades a facilitar substituts fins que les baixes són de 10 dies. Aquesta mesura també es dóna a Catalunya, tot i que el departament d’Ensenyament substitueix amb més agilitat en casos d’especial necessitat.

“Afecta a l’atenció dels alumnes”, sentencia Ana Elvira Sánchez, portaveu d’USTEC-STEs, que a més recorda que “una mesura d’estalvi habitual de la Generalitat és contractar els substituts el dia 15 de setembre, no uns dies abans, fet que no perjudica a l’atenció però sí a la qualitat pedagògica del centre”.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*