És ja una tradició a El Diari de l’Educació oferir-vos, uns dies abans de Sant Jordi, una llista de llibres infantils i juvenils per si us voleu estalviar les cues a les parades. Un any més, publiquem la selecció de títols de forma col·laborativa amb cinc llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil: Abracadabra (Barcelona), Pati de llibres (Sant Cugat del Vallès), Baobab (Palma de Mallorca), L’Aranya (Cerdanyola del Vallès) i Shalakabula (València).
De 0-3 anys
1. Abracadabra: Qui s’amaga?, d’Héctor Dexet (Patio Editorial). “Un llibre ben concebut i bonic que fa servir de manera intel·ligent el recurs de l’encunyat per convidar a descobrir i sorprendre amb endevinalles visuals molt atractives”.
2. Pati de Llibres: El peix Peixet, de Guido van Genechten (Símbol). “Amb un argument senzill i enfocament emotiu i diverttit alhora, Guido van Genechten us proposa una capbussada al fons del mar. El peix Peixet busca la seva mare. Vosaltres l’acompanyareu en el viatge i a cada doble pàgina del llibre coneixereu un animal del mar d’un color diferent: el cranc vermell, l’estrella taronja, etc. Fins que trobareu un peix gros que té tots els colors de l’arc de sant martí… La mare del peix Peixet”.
3. L’aranya: De nit i de dia, de Teresa Porcella (Combel). “Format ideal pels més petits: cartró dur per una fàcil manipulació, solapes grans amb sorpreses, il·lustracions delicioses, text breu i repetitiu que o bé es pot llegir o cantar, ja que el llibre inclou un codi QR per descarregar la cançó!”
4. Baobab: Els meus mots i jo, de Marie Odile Fordacq (Combel). “Un llibre, tot de cartró, per acompanyar als menuts en l’aprenentatge dels primers mots del seu dia a dia. Amb dos nivells de lectura segons l’edat de l’infant: una paraula i una imatge, o frases curtes i imatges que es relacionen”.
5. Shalakabula: La meva cara, de Margarita del Mazo i Cecilia Moreno (Jaguar). “Llibre ideal per a mans petites. Margarida del Mazo i Ceci Moreno treballen text i il·lustració, i mitjançant rimes senzilles que es poden musicar identifiquen les parts de la cara fent un símil amb les parts d’una casa”.
De 3-6 anys
6. Abracadabra: El drac vermell, de Max Velthuijs (Zorro Rojo). “Indispensable reedició d’un clàssic dels anys 70, un bonic llibre a favor de la convivència i la tolerància. Un monstre apareix de sobte al bosc en flames que confronta amb un afable poble, i la gent decideix capturar-lo…”
7. Pati de Llibres: L’Elmer, de David McKee (Beascoa): “L’Elmer és el referent de l’acceptació d’un mateix tal com és i del tractament positiu de la diferència en la lij. Juntament amb Babar i Pomelo, és un dels elefants més estimats… Permet treballar a casa i a l’aula el valor de la diferència, l’acceptació d’un mateix i dels altres, la diversitat, la tolerància i el respecte. I posar èmfasi en la importància de formar part del grup aportant-hi les pròpies singularitats”.
8. L’aranya: Els fantasmes no truquen a la porta, d’Eulàlia Canal (Ànima Llibres). “Una història sobre l’amistat i el saber compartir explicada d’una manera deliciosa i senzilla que acompanyada de les il·lustracions de la Rocío converteixen aquest àlbum en una lectura divertidíssima. Imprescindible!”
9. Baobab: L’illa màgina, de Marion Billet (Cruïlla). “Voleu ajudar al trapella a travessar l’illa màgica i arribar a la punta dels dofins blaus?… Un llibre animat ple de sorpreses, amb solapes, rodes i coses que brillen en la foscor”.
10. Shalakabula: Nuestra casa, de Doro Göbel i Peter Knorr (Lóguez). “Àlbum de mida gran editat en fulls de cartoné. Göbel i Knorr il·lustren en aquest llibre mut les experiències de diferents i molt variats personatges d’un barri. Imatges plenes de detalls que ajuden a la concentració”.
De 6-12 anys
11. Abracadabra: Explica-m’ho, de Katharina von der Gathen i Anke Kuhl (Takatuka). “Un llibre d’educació sexual que parteix de preguntes anònimes fetes per nens i nenes de 8 anys en endavant, respostes directes per al que s’han atrevit per fi a preguntar. Original, divertit, imprescindible!”
12. Pati de Llibres: Matilda, de Roal Dahl i imatges de Quentin Blake (Estrella Polar). “Novel·la carregada d’humor exagerat que connecta amb les emocions dels nois i noies que no entenen els adults. La soledat i el desempar són els temes que hi ha en el rerefons d’aquesta novel·la que, malgrat tot, és divertidíssima i us farà riure fins a plorar mitjançant l’ús de l’exageració de les característiques del personatges, tant dels bons (que són boníssims) com dels dolents (que són dolentíssims), en una visió profundament maniquea de la realitat”.
13. L’aranya: El noi que nedava amb les piranyes, de David Almond (Bambú). “A l’Stan, el nebot de l’Ernie, no li agrada gens la nova vida de sorolls i d’estrés que suposa la fàbrica d’enllaunar peix que el seu oncle ha instal·lat a casa seva, així que decideix fugir amb una companyia de fira ambulant que s’ha instal·lat al poble. El viatge li canviarà la vida, i a més a més coneixerà el gran Panxo Pirelli: l’home que neda amb les piranyes! una història molt ben narrada i entranyable amb unes il·lustracions moníssimes”.
14. Baobab: Laberint de l’ànima, d’Anna Llenas (Fanbooks). “Aquest deliciós llibre il·lustrat és una col·lecció de 58 emocions, que convida als nens a descobrir, i identificar, les seves emocions: alegria, tristesa, ràbia, enveja, gelosia, etc. L’eina perfecta per estimular la intel·ligència emocional dels nostres fills”.
15. Shalakabula: Les bruixes, de Roal Dahl. “Commemorant el centenari del naixement de Roald Dahl, recomanem un dels seus llibres més coneguts, on l’autor crea personatges intel·ligents, divertits, amb sentit crític i els situa en l’escenari perfecte per fer-nos gaudir”.
De 12-16 anys
16. Abracadabra: Todos somos piratas, de Daniel Handler (Siruela), el mateix escriptor que ha signat altres obres com Lemony Snicket, un argument estrany i brillant que deixa diverses preguntes en l’aire perquè cada lector les resolgui a la seva manera. Estar perdut, estar fora de perill, estar condemnat… Tots som pirates?
17. Pati de Llibres: L’evolució de la Calpurnia Tate, de Jacqueline Kelly (La Galera). “Crear el propi destí depèn d’un mateix. La Calpurnia forjarà el seu com a naturalista, amb la confiança de l’avi, lluny dels convencionalismes que li té reservats la societat masclista de Texas a finals del segle XIX i principis del XX. És una novel·la d’aprenentatge i creixement que disfrutaran els nois i noies de +12 anys, els joves i els adults”.
18. L’aranya: Adam i Thomas, d’Aharon Appelfeld. “Un relat basat en fets reals viscuts per l’autor durant la Segona Guerra Mundial. Ens explica les aventures i les peripècies de dos nens jueus que es veuen obligats a amagar-se al bosc. Una gran història de supervivència que ens parla de l’amistat, al confiança, la tenacitat i l’esperança. Una joieta!”.
19. Baobab: Alícia (Edició completa), de Lewis Carrol (Baula). “Una edició de luxe per celebrar el 150è aniversari d’un dels llibres més importants de la literatura infantil de tots els temps. Una excepcional edició, que reprodueix fidelment, tant el text com les il·lustracions originals, d’aquesta obra mestra i la seva continuació, ‘A través del mirall i allò que l’Alícia hi va trobar'”.
20. Shalakabula: Los guardianes del equilibrio, d’Alberto Porta (La Balanza). “Acció, fantasia, personatges molt ben estructurats i un final sorprenent. Si comences a llegir, segur que ja no pots parar”.