Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Casal del Mestre de Santa Coloma de Gramenet: 40 anys d’educació transformadora

    Anàlisi
    Casal del Mestre de Santa Coloma de Gramenet: 40 anys d’educació transformadora

    Joan Domènech i Josep Miquel Lacastajuliol 9, 202510 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Mestres visitant Sant Jeroni de la Murtra. Primeres Jornades Pedagògiques. 1980 | Cedida
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’any 1979, en una Santa Coloma de Gramenet marcada per grans canvis socials i polítics, un grup de mestres va iniciar un projecte que ha esdevingut important en la història educativa d’aquesta ciutat: el Casal del Mestre. Aquest col·lectiu va néixer del convenciment que l’educació pública, democràtica, catalana i arrelada al territori era clau per transformar la societat. Durant més de quatre dècades, ha estat un espai de trobada, reflexió, acció i compromís col·lectiu.

    Els orígens: lluita social i educativa als anys 70

    Els anys 70 van suposar una etapa de profunds canvis demogràfics i socials a Santa Coloma. L’arribada massiva de població jove procedent d’altres regions de l’Estat va generar una gran pressió sobre els serveis públics, especialment en l’àmbit educatiu. Les escoles existents eren insuficients, i proliferaven centres privats precaris. En aquest context, amb el final del franquisme i l’impuls del Pla Popular, es va començar a articular un moviment per una educació pública de qualitat que respongués a les necessitats reals del territori.

    Aquest moviment no era aliè a l’esperit de l’època, marcat per la voluntat de democratització i participació ciutadana. L’educació es va concebre com una eina de justícia social, i la figura del mestre va esdevenir central en aquest procés. El Casal del Mestre va néixer en aquest clima de compromís i esperança, i ràpidament es va constituir com un actor compromès en les transformacions educatives de la ciutat.

    El naixement d’un moviment pedagògic

    Primeres Jornades Pedagògiques. 1980

    El Casal va sorgir com una resposta col·lectiva a una necessitat compartida: crear un espai que permetés repensar l’educació des de la pràctica i des del territori. Mestres de diferents centres van unir esforços per generar un entorn d’aprenentatge mutu i permanent. Aquest esperit col·laboratiu es va traduir en la creació de xarxes, seminaris, grups de treball i jornades pedagògiques que no només buscaven innovar dins de l’aula, sinó també reforçar els vincles amb la comunitat educativa i amb la ciutat. I fer-ho sempre a partir de les iniciatives i experiències pròpies dels centres educatius de la ciutat, buscant la forma de completar-les amb les aportacions d’altres persones i col·lectius de fora.

    Les primeres Jornades Pedagògiques (1980), celebrades amb una forta participació i impulsades pel nou ajuntament democràtic, van marcar l’inici d’una etapa de dinamisme, creació i enllaç amb altres moviments renovadors de Catalunya. Aquestes trobades no només eren espais de formació, sinó també d’activació social i de construcció d’una identitat professional compartida.

    El Casal del Mestre, un més dels Moviments de Renovació Pedagògica

    El 1975, l’Escola d’Estiu de Barcelona (Rosa Sensat i el Col·legi de Doctors i Llicenciats) havia aprovat el primer document alternatiu a l’escola de la postguerra, amb participació de 1500 mestres de tot Catalunya: Per una Nova Escola Pública. El Casal del Mestre neix cinc anys més tard, en un moment en el qual l’Escola de Mestres Rosa Sensat es converteix en una associació de mestres com a alternativa a la proposta dels qui la volien mantenir com «una entitat reduïda i formada per tècnics competents»[1].  La primera idea  de l’Associació de Mestres Rosa Sensat va ser la d’obrir delegacions a les comarques de Catalunya, però es va modificar de seguida per tal de respectar el naixement dels primers Moviments de Mestres, com a nuclis que s’agrupaven a l’entorn de les escoles d’estiu en els diferents indrets de Catalunya i, uns anys més tard, a la formació de la Federació de MRP com a entitat que els agrupava a tots.

    Així es conjugava la territorialitat dels moviments, l’autonomia de cadascun d’ells i la força de la cooperació, del lloc comú, que suposava la Federació de MRP, decisió que va afavorir la seva creativitat i la força territorial i a nivell de tot el país.

    Compromís amb la formació i la reflexió educativa

    Un dels trets distintius del Casal, com la resta de MRP, ha estat la seva aposta per una formació contínua del professorat, lligada a la pràctica i al context. Amb 23 edicions de l’Escola d’Estiu, més de 40 programes anuals d’activitats i la creació de grups de treball permanents, s’ha generat un espai de formació crítica, compartida i basada en les necessitats reals de mestres i escoles.

    Programa de Dinàmica educativa. 1986

    La FOPI (Formació Permanent Institucional), desenvolupada entre 1983 i 1985, va ser una de les experiències més innovadores en aquest sentit. Va establir un model de formació que combinava teoria i pràctica, i que posava en diàleg els centres educatius, la universitat i l’administració. El seu impacte va ser profund, no només pels continguts treballats, sinó pel canvi de mirada que va implicar: el mestre com a agent actiu de canvi, reflexiu i en constant evolució.

    Els grups de treball han estat l’ànima del Casal. Organitzats de manera horitzontal, han abordat temes fonamentals per a l’escola contemporània: coeducació, didàctica de la ciència, estudi de l’entorn, atenció a la diversitat, sostenibilitat, convivència, filosofia, salut, tecnologies digitals… Més enllà del seu valor formatiu, aquests espais han generat una cultura col·laborativa i una producció de coneixement pedagògic de proximitat, sovint sense seguir els paràmetres o prioritats de la pròpia administració.

    Fer ciutat des de l’educació

    El Casal ha entès sempre l’educació com una eina per fer ciutat. Les seves accions han buscat vincular l’escola amb la vida col·lectiva, trencar murs i obrir portes. Ha contribuït activament a construir una ciutat educadora, compromesa amb la justícia social, la inclusió i la participació.

    XX Diada de l’ensenyament públic

    Projectes com el Mapa Educatiu[2], les Setmanes de l’Ensenyament o les Diades de l’Ensenyament Públic han tingut un gran impacte en la manera com la ciutat pensa l’educació. Aquests esdeveniments han estat espais de trobada i de visibilització del treball educatiu, però també d’incidència política i comunitària. Han ajudat a situar l’educació en el centre de l’agenda col·lectiva.

    Els vincles amb altres agents culturals i socials han estat constants: col·laboracions amb biblioteques, centres cívics, entitats veïnals, associacions de famílies, moviments socials… Tota aquesta xarxa ha estat clau per a una educació arrelada i compartida.

    Fer xarxa, fer comunitat

    El Casal no ha estat només un espai de formació: ha estat una comunitat viva, diversa, activa. Ha connectat generacions de mestres i ha sabut escoltar les noves inquietuds pedagògiques. Ha sabut, també, fer memòria i valorar els aprenentatges col·lectius acumulats.

    Publicacions com L’Estenedor o la revista Jo què sé? han recollit aquest esperit obert i comunicatiu, donant veu a mestres i alumnes, i contribuint a una cultura educativa pròpia de la ciutat. Més de 170 materials de treball i didàctics, de totes les àrees, elaborats des dels grups de treball són testimoni d’una pràctica pedagògica compromesa, creativa i generosa.

    Més enllà de la pedagogia

    Però el Casal del Mestre ha anat molt més enllà de la formació permanent. Ha estat un espai de pensament crític, de posicionament ètic i polític. Ha defensat una escola pública, laica, inclusiva, feminista, catalana i transformadora. Ha participat en els grans debats sobre educació i ciutat, i ha fet sentir la seva veu en moments clau: en la defensa de la immersió lingüística (col·laborant activament amb les primeres 13 escoles que el 1983 comencen els programes d’immersió), en la lluita contra les retallades, en la reivindicació d’una escola de més qualitat i en la denúncia de les desigualtats educatives, juntament amb altres entitats sindicals, educatives i culturals de la ciutat.

    També ha sabut construir identitat i comunitat a través d’elements simbòlics i festius: les paelles d’inici de curs, les exposicions col·lectives, els actes de reconeixement i comiat… Tots aquests moments han estat espais d’afecte, de cohesió i de celebració del valor de l’educació.

    Un llegat viu i amb futur

    El Casal va néixer recolzat obertament tant per l’Ajuntament de la Ciutat (amb un conveni que s’ha mantingut des de 1982 fins a 2022) com pel Departament d’Educació (en un primer moment, va posar el Centre de Recursos Pedagògics al servei de l’associació de mestres). Ara, les coses han canviat i les administracions actuen amb independència i autonomia amb els seus propis programes, amb fórmules molt diferents de relació amb les entitats de la comunitat educativa.

    Acte del Congrés de la Renovació Pedagògica. 1996 | Cedida

    Però com als anys setanta, vivim en un context polític, social i educatiu d’una gran complexitat, potser amb causes diferents. Als anys 70 estava tot per fer, la societat i l’escola. Ara, sembla que ho hem de tornar a reconstruir perquè ens qüestionen els elements educatius, democràtics, crítics i emancipadors que van marcar aquella època. Els canvis tecnològics vertiginosos, la volatilitat de les lleis educatives i la presència generalitzada de la multiculturalitat, planteja un escenari davant del qual torna a ser necessari que preguem partit. I deixeu-nos afirmar que, encara que les administracions assumeixen amb exclusivitat les seves competències, les relacions més creatives i participatives amb escoles i mestres són més difícils de dur a terme, la qual cosa ens indica que alguna cosa no acaba de funcionar. Tot sembla massa burocratitzat o tecnificat.

    Una exposició retrospectiva i de futur

    El Casal del Mestre, com la resta de MRP, van néixer amb la voluntat de trencar l’aïllament de les escoles i instituts, de teixir trames sòlides entre les diferents entitats, institucions i sectors que conformen la comunitat educativa. I va actuar sovint com a pal de paller, buscant els punts comuns que podien sintetitzar el pensament i l’acció de la comunitat educativa, en favor d’una educació pública, democràtica i inclusiva, d’abast universal.

    Cartell de l’exposició ‘Casal del mestre: Quatre dècades de renovació pedagògica i de compromís amb la ciutat’

    Quatre dècades després, el Casal del Mestre fa balanç de la seva contribució a la construcció de la ciutat educadora en forma d’una exposició que s’inaugurarà el proper setembre al Museu Torre Balldovina. Aquesta exposició vol recollir la seva trajectòria no només com una mirada al passat, sinó també com una invitació a pensar com podem seguir construint col·lectivament un model d’educació compromès, arrelat i transformador.  Un model que posa al centre les persones, la comunitat i el territori, amb la convicció que l’educació és un motor fonamental per al canvi social.

    En la perspectiva que segueix sent necessari articular un pensament independent de l’administració, crític i compromès amb l’educació pública, fem les preguntes finals de l’exposició. Unes preguntes que haurien d’obrir noves perspectives decidides a no perdre l’esperança.

    Com podem contrarestar l’aïllament i la dispersió dels projectes de renovació de les escoles? N’hi ha prou amb l’actuació de l’administració? Necessitem encara una veu crítica, autònoma i independent, que qüestioni els reptes actuals i plantegi propostes de futur? Quina forma ha de prendre? Les noves emergències socials, econòmiques, culturals i mediambientals… No ens insten a construir alternatives també des de la comunitat educativa, des de la mateixa professió docent?

    Tenim al davant nostre nous reptes educatius i socials que cal abordar. Potser els canvis tan ràpids ens provoquen desconcert o preguntes a les quals ens agradaria poder respondre col·lectivament. Així, seguim pensant que la resposta és a les mans i als cors de tots aquells que, des de l’escola i des del compromís, continuen fent camí.


    [1]GONZÀLEZ AGAPITO, Josep: Història. Rosa Sensat 1965-1982, consultable a: https://www.rosasensat.org/revista/50-anys-de-rosa-sensat-1965-2015-num-400/historia-rosa-sensat-1965-1982/

    [2]Recerca dirigida per Jaume Trilla amb el Casal del Mestre. Va ser distingida amb el premi Josep Pallach de Pedagogia i anys després va contribuir a la realització del Projecte Educatiu de Ciutat de l’Ajuntament.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    comunitat història història de l'educació memòria memòria històrica Mestres Santa Coloma de Gramenet
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    El temps a l’escola, una paradoxa
    Joan Domènech i Josep Miquel Lacasta

    Comissaris de l’exposició «Casal del Mestre, 4 dècades de renovació pedagògica i de compromís amb la ciutat»

    Related Posts

    Opinió
    El temps a l’escola, una paradoxa

    juliol 9, 2025

    Opinió
    Sinonímies

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}