Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » El trimestre arrenca amb més afectacions per la neu que per la covid

    Actualitat
    El trimestre arrenca amb més afectacions per la neu que per la covid

    Redacciógener 12, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    L'Escola Martí Poch de l'Espluga de Francolí dilluns no va poder obrir i avui ja ho ha pogut fer
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Els estralls del temporal Filomena estan sent, ara per ara, més perjudicials per l’arrencada del segon trimestre del curs que les de la pandèmia. Dilluns, el transport escolar es va suspendre a 14 comarques i 53 centres educatius (la major part, escoles rurals, però també diverses escoles i instituts) no van poder obrir les portes a causa de la neu, un fet que va deixar 3.182 alumnes sense escola. Ja són més que els 31 centres (tots ells llars d’infants o escoles rurals de només un o dos grups) que van tancar portes en algun moment al llarg del primer trimestre a causa de la covid. Avui part del servei s’ha pogut reprendre, però encara 18 centres educatius no han pogut obrir, el més gran dels quals l’Institut Priorat de Falset, que compta amb 490 alumnes.

    Per la seva banda, la covid està tenint una afectació similar a l’arrencada del curs educatiu. El segon dia de curs, 15 de setembre, hi havia 15 grups confinats; avui, segon dia del segon trimestre, en són 19 de 17 centres educatius, segons es pot veure a l’aplicació traçacovid. En total, 1.353 alumnes i 201 professionals confinats. Unes xifres pràcticament insignificants respecte als 5.104 centres i 72.000 grups estables de convivència que comptabilitza el sistema, si bé cal recordar que en l’anterior onada, dues setmanes després de començar el curs ja hi havia prop de 1.300 grups confinats d’un total de 800 centres educatius. El pic es va assolir el 31 d’octubre, amb 3.504 grups confinats de 1.546 centres, la qual cosa es va traduir en el confinament de 81.920 alumnes (5,69%) i 3.896  professionals (2,44%).

    Automostra per frotis nasal a la Llar d’infants Sant Ramon Nonat de Girona | Fotos: Departament d’Educació

    És molt probable que el comportament durant aquest segon trimestre sigui ben diferent. D’una banda, comença a estendre’s la vacunació entre la població, i fins i tot ahir es van poder veure els primers alumnes de centres d’educació especial vacunats, però per altra banda cal veure els efectes que pugui tenir el cribratge massiu que fins a finals de gener ha d’arribar a les 172.000 persones (docents i no docents) que treballen als centres educatius. Aquestes proves, que són voluntàries, es fan amb el sistema d’automostra per frotis nasal del test PCR, amb la supervisió d’un professional sanitari. En el primer trimestre, els cribratges que es van fer entre l’alumnat, en aquells barris i pobles on es detectava una situació epidemiològica complexa, van trigar més a començar.

    Segons ha informat el Departament d’Educació, “les proves es duran a terme a tots els professionals educatius dels centres, de les diferents etapes i de totes les titularitats, ja sigui personal docent, personal d’administració i servei (PAS), personal d’atenció educativa (PAE), monitors de menjador, servei de neteja…, atès que són persones que d’una manera o altra intervenen de forma habitual en el funcionament dels centres educatius”. Els resultats negatius es comunicaran per SMS i els resultats positius per SMS i mitjançant una trucada telefònica per explicar com actuar en cada cas, “perquè totes les persones amb un resultat positiu hauran d’iniciar el pertinent període d’aïllament de 10 dies, i es valorarà individualment si caldrà fer confinament d’algun dels grups de convivència estable”.

    Escalfar i ventilar

    La darrera novetat de la tornada és el nou protocol de ventilació a les aules que el Departament ha fet arribar als centres educatius, i que recomana que s’escalfin amb les finestres tancades un mínim d’una hora abans que arribin els alumnes. Les ‘Noves orientacions sobre ventilació en els centres educatius en el marc de la covid-19’ estableixen que la ventilació s’ha de fer “a partir del moment en què arribi l’alumnat, durant l’activitat lectiva i al final de la jornada”. En finalitzar la jornada, s’han d’obrir totes les finestres i portes de les aules un mínim de mitja hora. Portes i finestres s’han d’obrir un mínim de 20 centímetres, entre 10 i 15 minuts cada hora. A les guarderies, s’ha de ventilar durant cinc minuts cada mitja hora.

    Les noves recomanacions destaquen que una aula buida i ben ventilada després de la seva última ocupació “té l’aire lliure de virus”. També defensen que la velocitat de renovació de l’aire és molt més gran que la velocitat de pèrdua de càrrega tèrmica a l’aula. Per això, per a buscar l’equilibri entre ventilació i confort tèrmic, estableix l’escalfament previ de les aules i la ventilació mínima de mitja hora en acabar la jornada.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Anàlisi
    Educateca (3): les novetats editorials sobre educació arribades a la redacció
    Next Article
    Actualitat
    L’educació falla com a ascensor social a Espanya
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    Les claus per reduir l’abandonament escolar prematur a Barcelona

    juny 23, 2025

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Reportatge
    Científiques que inspiren vocacions

    febrer 11, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}