Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Com posar en marxa una cooperativa d’alumnes? EscolesCoop publica el marc metodològic

    Redacciójuliol 7, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Joan Segarra, director d'EscolesCoop, en la presentació del marc metodològic | Foto: EscolesCoop
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    EscolesCoop, la federació que aplega la major part d’escoles cooperatives de Catalunya, ha presentat un model metodològic per implementar cooperatives d’alumnes als centres educatius. Les escoles cooperatives foren les primeres a impulsar-les, com a estratègia pedagògica per acostar l’alumnat a la realitat de l’economia social i solidària. De fet, la primera experiència té ja cinquanta anys, va ser a l’Escola Petit Plançó d’Olot, si bé fins ara ningú no n’havia sistematitzat el procés.

    El document Marc metodològic per impulsar cooperatives d’alumnes s’ha ideat i desenvolupat a partir de les experiències d’EscolesCoop, amb la col·laboració de la cooperativa Barabara Educació. Joan Segarra, director d’EscolesCoop, destacava en la seva presentació [divendres passat, en el marc de la setmana d’accions pel Dia Internacional de les Cooperatives] que “l’objectiu és donar a conèixer la manera com es conceben i es gestionen les cooperatives d’alumnes des de les escoles cooperatives, i transferir aquest coneixement a tots els centres educatius. Seria molt interessant que totes les escoles d’aquest país tinguessin alguna cooperativa d’alumnes”.

    Les cooperatives d’alumnes, afirmen des de la federació, “són projectes que es converteixen en escoles de democràcia, ja que es treballa des de la constitució de la cooperativa, passant pel funcionament, la tria del tema, la presa de decisions, a l’avaluació i l’impacte i retorn social. Són models que parteixen de tres eixos transformadors: la gestió democràtica i participativa, l’orientació a les necessitats humanes i el compromís amb la comunitat”. El 2016, EscolesCoop va impulsar AlumnesCoop, la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya de diferents centres educatius de Catalunya, de la qual també poden formar part escoles no cooperatives. Actualment compta amb 105 cooperatives d’alumnes d’escoles cooperatives, públiques i concertades.

    Les vuit fases

    El document, de 72 planes, recorre les 8 fases per les quals passa el cicle de les cooperatives d’alumnes. Formació i motivació inicial (1), constitució (2), planificació (3), formació (4), execució (5), retorn social (6), seguiment i avaluació (7) i tancament (8). Tractant-se d’una activitat necessàriament compartida i interdisciplinària, els autors de la guia destaquen que es treballen tot un seguit de competències transversals (habilitats comunicatives, assertivitat i empatia, adaptació i flexibilitat, capacitat de dialogar, treball en equip, etc), com “les 8 competències bàsiques que l’alumnat ha d’assolir en acabar l’ensenyament obligatori” (comunicativa-lingüística, matemàtica, digital, social i ciutadania, artística i cultura, interacció amb el món físic, aprendre a aprendre i iniciativa personal i emprenedoria).

    Aquest model metodològic, diuen els seus creadors, “es caracteritza per centrar el protagonisme en l’alumnat; permet englobar competències i contingut de diferents matèries, així com habilitats personals i col·lectives; i són marc idoni per fomentar la reflexió crítica del món”. La cooperativista de Barabara Educació, Laura Pérez, destacava en la presentació que “aquest document marc pretén anar més enllà del què i el perquè. També recull el com crear i gestionar les cooperatives d’alumnes, doncs a l’hora de implementar-les és el moment que genera més dubtes pels docents”.

    En aquest sentit, les quatre ponents d’experiències [Marta Rebollar, de l’Escola Petit Món Felisa Bastida; Sheila Vilaseca, de l’Escola Guinardó; Rosa Pastor, de l’Escola Tecnos de Terrassa; i Maria Vallès, de Nou Patufet] coincidien a dir que “el fet de tenir aquest marc definit ajuda a centrar les cooperatives d’alumnes com a projecte de centre, en coherència amb el model d’escola que som”.

    Formació gratuïta

    La presentació també va comptar amb la presència d’Enric Vinaixa, secretari general de Treball del departament d’Empresa i Treball, el qual va subratllar “la importància del foment de cooperatives d’alumnes com una peça clau en l’aprenentatge en les diferents accions didàctiques per conèixer l’economia social i finances ètiques: L’actitud emprenedora, la curiositat, la generositat, el treball en equip, la gestió i altres habilitats que s’aprenen des d’aquests tipus de projecte”.

    Amb la voluntat que sigui una guia útil, a partir de setembre s’impartirà una formació en línia gratuïta per a docents interessats a impulsar cooperatives d’alumnes. La formació ha estat  dissenyada per EscolesCoop i Barabara Educació, i subvencionada per l’Ajuntament de Barcelona.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    cooperatives d'alumnes cooperativisme Escoles cooperatives
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Escoles de Barcelona fan un mapa de la contaminació de l’aire de la ciutat gràcies a la ciència ciutadana
    Next Article
    Opinió
    Sobre el compromís ètic del professorat
    Redacció
    • X (Twitter)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Opinió
    L’art de celebrar amb art

    maig 7, 2025

    Actualitat
    Les cooperatives d’alumnes es fan grans a la II Fira d’AlumnesCoop

    abril 2, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}