El desenllaç jurídic i polític de la sentència del 25% del castellà haurà d’esperar, i no se sap fins quan, ja que l’estratègia jurídica del Departament d’Educació passa clarament per dilatar el procediment al màxim.
El 20 de gener el TSJC va declarar ferma la sentència i ho va comunicar al Govern de la Generalitat, notícia que es va saber l’endemà. La data d’entrada d’aquesta comunicació al Departament d’Educació va ser el 25 de gener, moment a partir del qual començaven a córrer els 10 dies hàbils que el tribunal donava al Govern per respondre. Aquest dilluns dia 7 vencia aquest termini.
Alguns periodistes van interpretar que Educació tenia 10 dies per explicar com pensava aplicar la sentència, però el mateix conseller ja va comentar en aquell moment que això era un simple tràmit administratiu. Com a tal, l’han tractat. Educació ha esperat pràcticament fins a l’últim segon per comunicar a la secció 5a de la sala contenciosa adminsitrativa de l’alt tribunal un escrit de cinc línies, en la redacció del qual no feien falta ni 10 minuts. Diu el següent.
En resposta al vostre ofici de data 20 de gener de 2022 (amb data d’entrada en aquest Departament el 25 de gener de 2022), relatiu al recurs contenciós administratiu indicat, acusem rebut de l’expedient administratiu i de la certificació literal de la sentència dictada.
Així mateix, us comuniquem que l’òrgan responsable del compliment de l’esmentada sentència és el Departament d’Educació.
Amb aquesta darrera frase, alguns mitjans han volgut destacar que el Departament d’Educació assumia totes les conseqüències que pugui tenir el que vingui a partir d’ara, com podria ser un eventual no acatament de la sentència, la qual cosa exculparia les direccions dels centres de qualsevol responsabilitat. Altres mitjans, en canvi, han preferit apuntar que, amb l’acusament de rebut i el fet que el Departament s’autoassenyali com “l’òrgan responsable del compliment de la sentència”, Educació està dient que no la pensa desobeir.
Tal com ja va explicar aquest diari, d’acord amb la llei contenciosa, el Departament té dos mesos per comunicar al tribunal com pensa aplicar la sentència, durant els quals pot demanar aclariments, que és el que molt probablement farà, ja que la sentència es fonamenta en una llei (la LOMCE) que ha estat revocada per la LOMLOE. El termini, doncs, acaba el 20 de març. Un cop transcorregut aquest termini, el Ministeri d’Educació, que va ser la part que va iniciar el procediment, pot instar l’execució forçosa de la sentència si no li convenç la resposta que doni el Departament. No està tan clar que ho puguin fer altres parts que se sentin agreujades per la no aplicació, o per la forma com s’hagi decidit aplicar.