Fumata blanca a l’escola pública catalana. Després de mesos de molta tensió, aquesta tarda s’ha fet oficial el que semblava impensable fa només dos dies. Els set sindicats amb presència a l’ensenyament públic (USTEC, CCOO, Intersindical-CSC, Professors de Secundària, UGT, CGT i USOC) han acceptat la proposta sorpresa que ahir els va presentar el Departament d’Educació, en la reunió al Departament de Treball prevista inicialment per parlar dels serveis mínims de les vagues convocades pels dies 7 i 28 de setembre. Aquestes vagues ja no es faran, perquè Educació accepta que, a efectes de gener de 2023, tots els docents de l’escola pública passin a tenir una hora lectiva menys, que dedicaran a tasques de coordinació.
Per fer possible aquest acord, el Departament d’Economia de la Generalitat ha hagut de trobar 170 milions d’euros, que és el cost estimat dels 3.472 professionals nous (1.463 mestres de primària i 2.009 professors de secundària) que s’hauran d’incorporar al sistema a partir del segon semestre, i gràcies als quals la resta de docents podran fer una hora lectiva menys, i tornar així a l’horari anterior a les retallades. Aquesta ha estat una de les grans reivindicacions que ha impulsat les jornades de vaga dels últims mesos, però no l’única.
Durant la tarda d’ahir cada sindicat va mantenir reunions amb les seves respectives estructures, i aquest matí han posat en comú les seves deliberacions i conclusions. Per la tarda, s’han tornat a reunir amb Educació al Departament de Treball i han acabat segellant aquest acord, que garanteix una relativa tranquil·litat durant el primer trimestre, però que es podria tornar a trencar, adverteixen, si no s’avança amb altres qüestions, com el retorn dels sexennis, entre altres.
Aquest és el comunicat conjunt dels set sindicats.
Des del mes de febrer del curs passat, el sector educatiu del nostre país hem protagonitzat unes mobilitzacions històriques. Després de tots aquests mesos i a les portes d’un setembre ingovernable, avui confirmem que la lluita dóna fruits. El Departament d’Educació ha estat forçat a signar un acord que ens retornarà la reducció d’una hora lectiva a tot el personal docent i que permetrà la incorporació de gairebé 3.500 persones al sistema de forma estructural. El reton de l’horari lectiu, no només es una reivindicació laboral sinó que té una repercussió molt important en la qualitat educativa del nostre l’alumnat.
Des de les organitzacions sindicals convocants volem agrair explícitament a tothom qui ha participat en aquesta lluita. Aquest primer acord inicia un camí per arribar a l’assoliment de la resta de reivindicacions que segueixen sobre la taula i que no deixarem de banda.
La incorporació de professorat és una bona notícia per l’educació pública, però no podem permetre deixar de fer la màxima pressió en un primer trimestre de curs en el qual es mantindrà la negociació per continuar aconseguint la resta de reivindicacions com ha quedat reflectit en l’acord signat avui.
Per tant, davant de la signatura de l’acord, queden desconvocades les mobilitzacions i vagues previstes per aquest mes.
Estarem amatents al compliment de l’acord per part del Departament.
Us anirem informant puntualment de tots els detalls del procés negociador.
Cambray: “un acord històric”
Per la seva banda, el conseller Gonzàlez-Cambray ha destacat que no es produïa un acord amb tots els sindicats de forma unitària des de fa més de 20 anys i ha agraït que s’hagi pogut aprofitar la finestra d’oportunitat per invertir 170 milions d’euros al sistema i afegir a la primària 1.463 mestres nous (amb una inversió de 67 milions d’euros) i a l’ESO 2.009 professors (103 milions). També ha remarcat que a partir de l’1 de gener el nombre de docents serà el més alt de la història de l’educació pública del país: “Estem més compromesos que mai amb l’educació pública a Catalunya”, ha manifestat.
D’acord amb el conseller, en menys d’un any i mig de legislatura “es reverteix la retallada més important que quedava des de fa més de 10 anys”. A més, “s’ha donat resposta igualment a la majoria de reclamacions sindicals”, convertint els terços de jornada en mitges jornades, començant un camí de reducció de ràtios a I3, incrementant el nombre de professionals d’atenció educativa, fent una aposta decidida per la Formació Professional, garantint la protecció del català i emprenent un procés d’estabilització del personal.
No hi ha comentaris
Emosido engañado