Enguany, les PAU tenen lloc els dies 7, 8 i 9 de juny. Del total de persones matriculades, 32. 698 són estudiants que han acabat el batxillerat aquest curs escolar; 4.782 són de matrícula lliure que procedeixen de batxillerat d’altres anys i que o no van fer les proves, o volen millorar nota o només s’examinen d’assignatures de la fase específica; i 4.191 procedeixen de cicles formatius de grau superior que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica.
La majoria d’estudiants, gairebé 32.000, són de Barcelona, seguits dels prop de 4.000 de Tarragona, 3.600 de Girona i 2.400 de Lleida.
Dues fases
Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per pujar nota.
En la fase general, els alumnes s’examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat (Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques o Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials).
Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%, sempre que l’alumne assoleixi una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.
En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. La ponderació es realitza en funció de les matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i perquè una matèria sigui ponderada ha d’haver estat qualificada amb una nota igual o superior a 5 punts.
La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes aconseguides en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys.
D’altra banda, en el procés de preinscripció universitària —que determina l’accés als estudis universitaris escollits— l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per a ponderar, de les quals s’escolliran les dues millors qualificacions.
22 de juny, el resultat
L’alumnat està distribuït en una trentena de poblacions catalanes que acolliran un total de 211 tribunals. Les persones amb necessitats específiques de suport educatiu, com dislèxia o TDA, s’examina en el mateix tribunal que la resta d’alumnes del seu centre i té 30 minuts més per fer la prova. En el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.
Pel que fa al resultat de les proves PAU, la data de publicació fixada és el 22 de juny i es podrà consultar al Portal d’accés a la universitat.