El 28 de setembre de 2023 serà recordat com el dia en què va sortir a la venda el còmic Spiderman: Animals, reuniu-vos! (Spider-Man Animals Assemble!, 2023), a la col·lecció A Mighty Marvel Team-Up de Panini Cómics, escrit i dibuixat per Mike Maihack i traduït al català per Laia Segura. També està disponible la versió castellana, però això és normal. El que és excepcional és que hi hagi una versió en llengua catalana d’un còmic de Marvel, i que sigui el primer d’una opció en la compra que tindrà continuïtat en el futur.
No és exactament la primera vegada que s’edita una aventura de Spiderman en català, encara que va ser una cosa anecdòtica al segle passat. Tampoc és la primera vegada que l’editorial edita en català, fet que suposa que té una certa experiència prèvia pel que fa a les vendes. Sí que és la primera vegada que l’editorial que disposa dels drets de publicació dels còmics de Marvel a Espanya des del 2005 publica una història de superherois en català. I ho fa ara, després d’explicar que els estudis de mercat indiquen que és un bon moment per iniciar aquesta aposta editorial. I ho fa amb una història adreçada a un públic jove amb, probablement, el personatge més carismàtic de Marvel, que ha construït un univers de ficció molt popular a nivell global gràcies a les seves adaptacions cinematogràfiques, sèries de televisió i videojocs, a més de més de sis dècades d’edicions en paper.
Per entendre la importància de la publicació d’un còmic de Spiderman en català hem de contextualitzar el sector amb algunes dades. El Dr. Manuel Barrero publica cada any una anàlisi de les característiques del que s’ha publicat a Espanya, a partir de les dades catalogades recollides per l’Asociación Tebeosfera, que ell mateix presideix, amb una informació molt complerta i accessible de forma gratuïta a pàgina web. En la seva darrera anàlisi publicada, amb l’indicatiu títol de EL AÑO DE LA INFLACIÓN. Informe Tebeosfera sobre la industria del cómic en España en 2022 (2023), exposa que el 2022 es van publicar a Espanya 4.653 còmics, la major quantitat anual del present segle, manifestant clarament una recuperació significativa després del cop que va suposar la pandèmia del 2020, i una resiliència aparent a l’augment dels costos de producció del 2022, especialment en l’augment significatiu del preu del paper.
Segons Barrero, entre quatre editorials es publiquen el 45,2% dels títols totals, que formen el 62% de les pàgines. Dels 4.653, Panini ocupa la primera posició amb 960 llançaments el 2022. Dels 4.653, 1.309 eren còmics de superherois entre les diferents editorials, és a dir, el 28,17% del que es publica és de temàtica de superherois. Gairebé el 80% de les publicacions estan dirigides a un públic infantil, juvenil i/o familiar, tenint en compte que és habitual que els còmics de superherois també estiguin catalogats amb aquest perfil, encara que no sempre sigui així el contingut… i encara que també hi hagi lectors adults, evidentment. En qualsevol cas, que l’editorial líder del sector publiqui en català en un gènere amb una quota de mercat significativa, de gairebé la tercera part de la producció, és una iniciativa que cal destacar.
A l’informe anual de l’Asociación, s’indica que 264 títols van ser publicats en català del total de 4.653. És una dada lleugerament inferior a la de l’any anterior, i clarament superior comparada amb els darrers anys. D’aquestes publicacions destaquen algunes edicions de mangas japonesos, amb tiratges importants, amb algunes capçaleres amb sèries d’animació en paral·lel que s’emeten en català, algunes des de fa diverses temporades. De fet, a la presentació de la 29a edició del Manga Barcelona, que se celebrarà a Fira Gran Via de l’Hospitalet del 7 al 10 de desembre de 2023, s’anunciava per primera vegada la creació de dues noves categories de premis: Millor Manga publicat en català i Millor Anime amb doblatge en català.
Cal destacar la contribució de la pàgina web Comicat a la divulgació de les novetats publicades en català, una tasca ingent realitzada durant més de 15 anys seguits. I cal assenyalar que el passat 1 de juliol de 2023 es va celebrar a Mataró la 1ª Diada del còmic en català, organitzat per Plataforma per la Llengua, on va ser homenatjat el dibuixant i guionista Jan, nom artístic de Juan López Fernández, que va actuar de padrí de la primera edició de l’esdeveniment, a més de ser l’autor del cartell.
Per cert, dels 1.937 còmics traduïts de l’anglès el 2022, en 550 hi havia un autor espanyol, bé com a guionista, dibuixant, entintador o colorista (informació extreta de la pàgina 53 de l’Informe Tebeosfera 2022), dels quals 535 eren títols originaris dels Estats Units, la gran majoria de superherois. Aquesta dada dona una idea de la qualitat del talent autòcton i de les mancances del sector editorial espanyol, que no pot garantir un sou digne als autors amb les vendes nacionals i internacionals, però això és un altre tema. Ara serà molt possible que veiem còmics Marvel en català, dibuixats per un autor català.
Spiderman: Animals, reuniu-vos! es va publicar als Estats Units l’estiu del 2023, així que la traducció arriba poques setmanes després de la seva versió original en anglès. A més, ja s’ha anunciat la continuació de la història pel mateix autor, amb el títol Spider-Man: Quantum Quest!, amb la participació estel·lar dels que coneixerem com Els 4 Fantàstics, perquè suposem que també es publicarà en doble edició. Hi ha dues coses clares que cal tenir en compte: que ens hem de congratular que Panini hagi pres la decisió d’iniciar la publicació de còmics de superherois traduïts al català, i que la decisió de continuar publicant-los en aquest idioma en realitat… en realitat depèn de nosaltres.