Aquest dijous la Fundació Universitària Balmes, propietària de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages (FUB), fins ara un centre adscrit a la UAB, signaran al Parlament un acord de federació amb el que pretenen guanyar força i “massa crítica” sota una nova marca: Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Amb aquesta signatura es formalitza un procés que porta dos anys en marxa.
Amb la llei d’acompanyament de pressupostos el Parlament de Catalunya també va aprovar el canvi de nom de la Universitat de Vic per incorporar-hi la nova marca, que aglutina les dues estructures. A partir del curs 2015-2016 pretenen començar a tenir una oferta comuna graus. Actualment treballen en la unficació de plans d’estudis, ja que quatre dels sis graus oferts per la FUB també s’ofereixen a la UVic.
Des de la FUB, però, expliquen que la seva “desadscripció” de la UAB serà progressiva, per tal que tots els estudiants que van començar els seus estudis com a estudiants de l’Autònoma puguin acabar-los com a tal. Els nous estudiants que s’incorporin a partir del curs vinent, però, ja ho seran de la nova universitat. La federació dels dos centres representarà al voltant de 7000 estudiants.
Tot i unificar l’oferta acadèmica, les dues fundacions mantindran els seus patronats i la gestió independent de cada centre. El que sí que han fet ha estat intercanviar patrons entre les dues fundacions, incorporant el president de cadascuna –els alcaldes de Vic i Manresa– i altres membres a l’altra. La gestió de la federació correrà a càrrec d’un Consell General Federatiu, format pels alcaldes de les dues ciutats, els regidors delegats per als temes universitaris de les dues ciutats i els directors generals de les dues fundacions.
En altres esdeveniments relacionats amb el procés de federació, els alcaldes de les dues ciutats (de CiU) han remarcat la importància de potenciar altres parts del país, fora de Barcelona, i que les dues ciutats han competit fins ara quan havien de cooperar “pel seu propi bé i també pel del país”. Tampoc descarten que altres ciutats s’incorporin més endavant a aquest espai.
El passat juliol, amb motiu de l’aprovació del contracte federatiu, Antoni Llobet, regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa i president del Comitè Executiu de la FUB, va posar èmfasi en les potencialitats de la nova universitat privada “com a model alternatiu de governança universitària, com a institució compromesa amb el territori i amb el país, com a centre de transferència de coneixement capaç d’esdevenir agent dinamitzador de l’economia, com a campus amb projecció internacional”.