Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els estudiants universitaris -de graus i de màster- i els de secundària estan cridats a la vaga aquest dijous per reprendre la sèrie de protestes que van tenir lloc a l’inici de curs i durant la tardor. En aquest cas són el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) i diverses assemblees de facultats de tot el territori els que convoquen les aturades, que aniran seguides de manifestacions a les principals ciutats. En el cas de Barcelona, hi haurà manifestacions al matí (a les 11.30 h a la Borsa de Barcelona i a les 12 h a plaça Universitat, convocades per SEPC i AJEC respectivament) i a les 19 h a plaça Espanya (de SEPC).
L’objectiu de la protesta, segons els seus convocants, és fer convergir les lluites que durant el primer semestre han tingut lloc a nivell més local. És el cas, per exemple, de demandes de bosses de beques a les universitats o del fraccionament del pagament de les matrícules. “En el darrer Claustre vam presentar unes quantes mocions, que ens van tombar, per poder pagar amb més terminis la matrícula o per incorporar un fons de beques propi”, explica Roger Manau, de l’assemblea d’humanitats de la UPF. Aquestes reivindicacions, reduïdes llavors al campus, tindran caràcter unitari a partir d’aquesta vaga.
A més de beques i fraccionament de la matrícula -que cada campus organitza com considera oportú-, la protesta també exigirà que les pràctiques siguin remunerades, i que els màsters siguin tots públics, en considerar que sovint són inaccessibles pels seus elevats preus. “Fins ara durant les vagues assenyalàvem persones i reformes que ens quedaven lluny, ara volem fer demandes que les universitats poden assumir”, explica Tura Tusell, portaveu de SEPC.
Així i tot, no es pot deslligar aquesta jornada de protesta dels motius que han dut el moviment estudiantil a incrementar les seves manifestacions i accions en els darrers anys. La pujada dels preus de les matrícules -entre un 69 i un 300% des que es va implantar el Pla Bolonya- o les retallades i acomiadaments que pateix el professorat es troben entre els principals detonants de les protestes del col·lectiu estudiantil.
Aquest dimecres ja hi ha hagut algunes accions prèvies a la vaga, com un cercavila pel Raval de Barcelona organitzat per l’assemblea de la facultat de la UB d’Història i Geografia, i aquest vespre diversos grups d’estudiants acamparan i passaran la nit en facultats.
La secundària, més activa
Els estudiants de secundària -tant de l’ESO com de batxillerat i Formació Professional- també estan cridats a participar en la vaga. La vaga serà una manera de calibrar també capacitat de mobilització conjunta dels estudiants de secundària.
“Hem de conscienciar la gent de secundària, perquè sovint anem a remolc de les universitats, que estan molt mobilitzades”, explica Ferran Armengol, de SEPC i estudiant a un institut de Sant Gervasi de Barcelona. “En el nostre cas és més complicat, quan fem vaga molta gent es queda a casa… Encara ens falta treballar”, admet aquest estudiant, però recorda que “fins ara mai no s’havia assolit un nivell d’organització estudiantil com l’actual a secundària”.