La Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), coneguda com a Llei Wert, ha ensopegat amb l’enèsim obstacle. El ple del Parlament català ha aprovat aquest dimecres recórrer 11 dels seus articles davant del Tribunal Constitucional, a iniciativa de PSC i Esquerra, als quals s’han afegir els vots de CiU, Iniciativa i CUP. Catalunya se suma així als governs andalús, basc, canari i asturià, que han anunciat la seva intenció de portar la norma del ministre Wert al Constitucional.
Les comunitats tenen fins al al 10 de març per presentar els recursos contra una de les lleis més contestades de la legislatura, tant des de les institucions com des del món educatiu i al carrer. Malgrat tot el que té de polèmic la norma educativa, la proposta aprovada pel Parlament només se centra en els 11 punts que podrien interferir en les seves competències autonòmiques i immersió lingüística. Esquerra i PSC havien presentat una moció més àmplia, qüestionant fins a 28 punts de la Llei relatius a qüestions socioeducatives, com la segregació per sexe, el tractament de la matèria de religió o el model econòmic, a més dels 11 que recull l’aprovada finalment.
CiU ha votat en contra d’aquesta segona, al costat de PP i Ciutadans, per la qual cosa finalment el Parlament només portarà a examen constitucional els punts que el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar com contraris a la Constitució i l’Estatut. En concret, l’òrgan consultiu de la Generalitat va considerar contrari a la Constitució que l’Estat pugui determinar la proporció d’usos de llengües a l’escola catalana i va dictaminar que la Llei laminava l’autonomia financera de Catalunya.
La diputada d’ERC, Anna Simó, ha defensat la seva proposta assegurant que la Llei Wert no només vulnera competències sinó que a més és “dirigista i adoctrinadora”. “Esquerra estarà en totes les trinxeres contra la LOMQE i en el suport al model educatiu català”, ha assegurat Simó. Per la seva banda la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere ha recordat el consens que ha reunit aquesta llei “perquè tothom, menys el PP, hi està en contra”. Una llei que, segons el PSC, és “recentralitzadora, uniformitzadora, retrògrada i ideologizant” i “trenca el concepte d’una escola inclusiva”.
“La Llei Wert neix morta”, ha clamat Joan Mena, diputat d’ICV-EUiA, que ha demanat al parlament “rebel·lar-se” davant la llei per ser “antisocial i elitista”. També David Fernàndez, diputat de la CUP, ha defensat la proposta àmplia perquè la llei genera un “model segregador i classista” encara que, ha remarcat, si han donat suport al recurs al TC és per “visibilitzar les seves contradiccions” perquè consideral al Constitucional “un tribunal polític”.
El diputat del PP, Juan Milián Mestre, que ha votat en contra de tots dos recursos, ha assegurat que la LOMQE és necessària per voltejar uns resultats “fracassats” i un “model obsolet”, del qual ha culpat l’herència rebuda. Per la seva banda Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha qualificat la votació de “paripé” i ha acusat els partits que han donat suport al recurs de no fer complir les sentències del TC que obliguen que el castellà sigui vehicular a les escoles catalanes.
A més de la Llei Wert, la Llei d’Unitat de Mercat també haurà de provar la seva adequació a la Carta Magna després que el Parlament català hagi aprovat sotmetre-la a un recurs d’inconstitucionalitat, amb els vots d’ERC, CiU i Iniciativa. L’òrgan consultiu de la Generalitat va fallar que la Llei de Garantia de la Unitat de Mercat aprovada pel Congrés al novembre envaeix competències de la Generalitat en una quinzena d’articles, de manera que vulnera l’Estatut i la Constitució.