Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » La UB i el Grup Planeta impulsen conjuntament un centre universitari en línea

    Actualitat
    La UB i el Grup Planeta impulsen conjuntament un centre universitari en línea

    João Françaabril 9, 20144 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El rector Dídac Ramírez i José Manuel Lara, president del Grupo Planeta, signen l'acord entre la UB i el nou centre Uniba
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El rector Dídac Ramírez i José Manuel Lara, president del Grupo Planeta, signen l'acord entre la UB i el nou centre Uniba
    El rector Dídac Ramírez i José Manuel Lara, president del Grup Planeta, signen l’acord entre la UB i el nou centre Uniba

    La Universitat de Barcelona i el Grup Planeta han signat aquest dimecres l’acord per posar en marxa el Centro Universitario Internacional de Barcelona (UNIBA) com a centre adscrit a la UB, que se sotmetrà a votació demà al Consell de Govern. Es tracta d’un nou pas en l’expansió del grup empresarial en el món de l’ensenyament a distància, després que el passat gener adquirissin un 70% de VIU (Valencian International University) per quatre milions d’euros. En aquest cas, la titularitat serà de Planeta i IL3 –l’institut de formació continuada de la UB– a parts iguals.

    José Manuel Lara, president del Grup Planeta, considera que l’acord amb la UB serà “una dels 10 gran èxits en la història del Grup Planeta”. El centre oferirà un grau i dos màsters per a un total de 400 estudiants el curs vinent i preveu ampliar l’oferta fins a arribar als 7 graus i 14 màsters el curs 2017-18. Donaran dret a un títol oficial integrat a l’Espai Europeu d’Educació Superior i costaran 4.800 euros per curs en el cas dels graus i 5.400 euros en el cas dels màsters. A la UB, segons explica, li correspondrà un 8% dels ingressos de matrícula, com és habitual amb els estudis de IL3.

    Els estudis es basen en els que s’ofereixen presencialment a la UB i estaran enfocats al mercat hispànic, sobretot a Amèrica Llatina. L’oferta inicial s’ha definit en base a la demanda del públic objetiu. Estarà formada per un Grau en Disseny, amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts, un Màster en Psicopedagogia, amb la Facultat d’Educació, i un Màster en Planificació Territorial i Gestió Ambiental, amb la Facultat de Geografia.

    La col·laboració amb UNIBA, segons expliquen des de la UB, estarà sobretot en el disseny dels programes i la garantia de la qualitat acadèmica. Lara assegura que els professors estaran pagats per UNIBA i que aquells que ja tenen dedicació completa a la UB no podran impartir-hi docència.

    Aposta empresarial

    El rector de la UB, Dídac Ramírez, assegura que “si les nostres universitats volen estar entre les millors del món, han de respondre a l’ensenyament en línea” i considera que “la UB té les capacitats i les persones per fer-ho, però no tenia els recursos per estar en el primer lloc”. En aquest sentit, defensa la relació amb el Grup Planeta que, per altra banda, assegura “no és d’ara sinó que ve de lluny”.

    De fet, el Grup Planeta ja col·labora amb la UB en un projecte de formació en línea. La universitat participa de la Online Business School (OBS), impulsada per EAE Business School, un centre propietat del grup de comunicació, que té acords amb diverses universitats espanyoles. L’experiència de Planeta en l’ensenyament universitari es remonta al 2000, quan es va encarregar de l’expansió de la UOC al mercat espanyol i llatinoamericà a través d’un partenariat que va durar fins el 2005, quan la UOC va adquirir la part de Planeta.

    Lara assegura que “més enllà de la crisi, hi ha una cosa tant o més important per les empreses, que és la revolució digital”, i remarca el profit que en poden treure les indústries culturals. “En el nostre cas no es tracta només de comerç virtual, de vendre el producte a través d’internet, sinó de que el mateix producte és digital, i en el món del coneixement el més important és la universitat”, declara.

    Col·laboració público-privada

    En la presentació del centre, Dídac Ramírez ha defensat la seva aposta per partenariats público-privats com aquest. “El soci privat no ha de veure reduïts els seus interessos però la universitat tampoc ha de perdre el seu caràcter públic”, apunta. En la mateixa línia, assegura que “la salvaguarda de la universitat pública passen per acords com aquest”.

    El rector considera que “la dificultat d’encaixar” la lògica empresarial i la de la universitat es troba en “maneres diferents d’entendre el temps”. “Una cosa que hem fet és apropar els temps l’un de l’altre, perquè la universitat té un temps i no se li pot demanar que vagi més ràpid i a l’empresa no se li pot demanar que esperi quatre anys a veure resultats”, diu. “La universitat ha d’anar més ràpid, i a l’empresa no li hem de dir el que ha de fer; li agraïm que s’hagi adaptat en aquesta iniciativa”, conclou.

    Ramírez també veu en aquest projecte una oportunitat per al professorat en precari. “Un dels principals problemes que té la universitat és l’estabilització del professorat”, assegura, i considera que aquesta iniciativa serveix per “augmentar la oferta, que és una manera de pal·liar els problemes d’estabilització i condicions laborals”, conclou.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Dídac Ramírez ensenyament a distància Grup Planeta José Manuel Lara UB Universitat de Barcelona
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleEls nostres joves no tenen futur?
    Next Article
    Entrevista
    Jaume Funes: “Un tutor que acompanya un adolescent és el que descobreix en poques hores si està enamorat”
    João França
    • Website
    • X (Twitter)

    Periodista. Ex-redactor en cap de Catalunya Plural

    Related Posts

    Anàlisi
    Què es pot fer per augmentar l’assistència dels universitaris a les aules?

    juny 30, 2025

    Anàlisi
    Universitat i mercat

    juny 18, 2025

    Actualitat
    La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya dedica l’edició d’aquest any a la defensa de l’alegria

    juny 13, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}