La Generalitat va anunciar durant el mes de març que es tancarien 275 grups d’infantil a causa de la davallada de la demografia, que ha fet caure la demanda de places escolars en els darrers anys a partir de P-3. Però des de la Fapac, la principal federació d’AMPA de Catalunya, denuncien que en alguns casos la demografia no és una justificació. “Hi ha moltes escoles que a la prenscripció tenen places suficients i tot i així els tanquen línies”, esgrimeix la vicepresidenta Laura Coll. La federació demana que la davallada demogràfica s’aprofiti no per tancar línies, sinó per rebaixar les ràtios de les aules. “La consellera Rigau ja ens ha dit que no, però seria bona manera d’augmentar l’èxit educatiu”.
Desde la Fapac també lamenten que aquesta reducció de places beneficia els centres concertats, que en alguns casos, segons denuncien, es faran càrrec del “traspàs” dels alumnes que s’hagin quedat sense oferta a l’escola pública. Tot i això, cal afegir que segons el departament d’Ensenyament el tancament de línies d’infantil també afectarà a les escoles concertades, que el curs 2014-2015 tindran 41 grups menys de P-3 a tota Catalunya.
A la roda de premsa que ha convocat la Fapac per denunciar el que anomenen “tancament de línies injustificat”, hi han acudit també alguns representants d’AMPA d’escoles que perdran el curs vinent una de les seves línies, com és el cas de Sant Vicenç dels Horts o Badalona. Pel que fa a Sant Vicenç, Mònica Fernández, presidenta de l’AMPA de l’escola Juncadella, ha explicat que el seu centre eliminarà una línia tot i comptar amb 39 infants preinscrits per al curs vinent. “Només que el departament acceptés tenir ràtios de 20 alumnes, ja es podrien mantenir les dues línies”, ha manifestat Fernández.
Es dona el cas que a Sant Vicenç hi ha una altra escola que acabarà tancant, el centre Mare de Deu del Rocío, que el curs vinent agruparà P-3, P-4 i P-5, segons els han comunicat, però que està abocada al desmantellament perquè té ràtios molt reduïdes. Amb tot, les famílies de les escoles afectades a Sant Vicenç es queixen també de que hi ha centres concertats a la localitat que es mantindran amb ràtios també baixes.
Un altre dels afectats convidats per la Fapac han estat les escoles del barri de Llefià de Badalona Baldiri Reixach i Pere de Tera, que totes dues passaran de tenir dues línies a tenir-ne una, segons els han fet saber recentment. “Al Pere de Tera tenim dos grups i per al curs vinent ja hem aconseguit 36 preinscripcions a P-3”, relatava la representant de l’AMPA Pepi Muñoz. “Si a això li sumem que moltes famílies acostumen a venir a última hora, doncs ens quedaríem amb unes ràtios acceptables”, explica, i reitera que el cas del Baldiri i Reixach és molt similar -38 preinscrits-.
Aquestes són algunes de les situacions a les quals ha donat veu Fapac per argumentar que la demografia no és l’únic criteri que contempla la Generalitat per tancar línies.
Concentració al consolat de Finlàndia per demanar exili educatiu
En els casos que la reducció de línies comporta també el tancament immediat o progressiu de l’escola sencera, la Fapac ha volgut donar la paraula a la plataforma Cap Escola es Tanca, que agrupa les AMPA d’alguns dels centres perjudicats. “En aquest país es tanquen escoles i s’obren casinos sense miraments”, ha arrancat el seu portaveu, Jordi Canillas -de l’escola Vilamagore de Sant Pere de Vilamajor-. “Ensenyament no té en compte els nens i nenes, que s’estimen les seves escoles”, ha sentenciat Canillas.
Per deixar constància del seu malestar, des de la plataforma han convocat una original concentració per al proper dissabte. Amb el suport de Fapac, es plantaran amb maletes davant el consolat de Finlàndia a Barcelona per reclamar un exili educatiu, que els allunyi de les polítiques de retallades a l’escola pública, segons han explicat.